|
|
Registros recuperados : 206 | |
141. | | DALLA COSTA, F. A.; DALLA COSTA, O. A.; DI CASTRO, I. C.; GREGORY, N. G.; DI CAMPOS, M. S.; LEAL, G. B. de M.; TAVERNARI, F. de C. Ease of handling and physiological parameters of stress, carcasses, and pork quality of pigs handled in different group sizes. Animals, v. 9, n. 10, art. 798, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
| |
142. | | DALLA COSTA, F. A.; COSTA, M. J. R. P. da; FAUCITANO, L.; DALLA COSTA, O. A.; LOPES, L. dos S.; RENUNCIO, E. Ease of handling, physiological response, skin lesions and meat quality in pigs transported in two truck types. Archivos de Medicina Veterinaria, v. 48, n. 3, p. 299-304, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
| |
143. | | DALLA COSTA, F. A.; PARANHOS DA COSTA, M. J. R.; FAUCITANO, L.; DALLA COSTA, O. A.; LOPES, L. dos S.; RENUNCIO, E.; OLIVEIRA, S. E. O. Easiness of handling, physiological response, skin lesions and meat quality in pigs transported with two truck types. In: CONGRESO DE LA ASOCIACIÓN LATINOAMERICANA DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 24.; CONGRESO DE LA SOCIEDAD CHILENA DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 40. 2015, Puerto Varas. [Resumos...]. Puerto de Varas: Ministério da Agricultura do Chile, 2015. p. 244. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
| |
144. | | MEDEIROS, L. F. D.; SOUSA, J. C. D. de; VIEIRA, D. H.; LISEU, L. C.; COUTINHO, L. de S.; COSTA, F. A. Avaliação da producao de leite de caprinos da raça Anglo-Nubiana no estado do Rio de Janeiro. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 35., 1998, Botucatu, SP. Anais... Botucatu: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 1998. v.4, p. 689-691. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
145. | | ALMEIDA, J. C. V. de; CHEHATA, A. N.; FORNAROLLI, D. A. F.; BRAZ, B. A.; BARROS, L.; COSTA, F. A. da. Avaliacao do comportamento da mistura de glifosato associado a simazina e diuron para o controle das plantas daninhas e seletividade para a cultura da banana. Campinas: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 1988. v.1 p.141-146 In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 9., Campinas, 1987. Anais... Campinas, Sociedade Brasileira de Fruticultura, 1988. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
147. | | BOZZATO, J. V.; SILVA, P. A. D. DA; PAGANI JUNIOR, A.; ESPÍRITO SANTO, L. E. DO; COSTA, F. A. da; WINCKLER, L. T.; TAVARES, V. E. Q. Caracterização morfométrica da bacia do Epaminondas com uso de Srtm no Swat+ e Grass gis. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS HIDRÍCOS, 25., 2023, Aracaju. Anais... Aracaju: ABRHidro, 2023. XXV SBRH. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
148. | | DANTAS JUNIOR, E. E.; CHAVES, L. H. G.; COSTA, F. A. M. da; MESQUITA, E. F. de; ARAÚJO, D. L. de. Crescimento vegetativo da mamoneira brs 188 – paraguaçú adubada com potássio, zinco e cobre. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 4.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 1., 2010, João Pessoa. Inclusão social e energia: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
149. | | MONTEIRO, N. M. da C.; ANDRADE, A. N. de; BRITTO, D. P. P. de S.; GUIMARÃES, J. F.; SINZATO, D.; COSTA, F. A. Comparação entre muda forçada e muda natural em galinhas leghorn brancas alojadas em gaiolas, em duas densidades. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 6, p. 33-36, 1971. (Veterinária, 4). Título em inglês: Comparison of forced molt and natural molt in white leghorns caged in two population densities.
A partir do v. 3 (1968) é constituída de duas partes: Série Agronomia e Série Veterinária, publicadas também separadamente. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
150. | | BARBIERI, R. L.; RIVAS, M.; FILIPPINI ALBA, J. M.; MISTURA, C. C.; CASTRO, C. M.; COSTA, F. A. da; CUNHA, H.; FONSECA, M. de M. da; CALVETE, A. Conservación in situ y uso sustentable de los palmares de Butia odorata en la pampa Brasileña y Uruguaya. In: SIMPOSIO INTERNACIONAL DE RECURSOS GENETICOS PARA AMERICA LATINA Y EL CARIBE, 9., 2013, El Salvador. Memoria resúmenes. El Salvador, Centa, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
151. | | DANTAS JÚNIOR, E. E. D.; CHAVES, L. H. G.; COSTA, F. A. M. da; MESQUITA, E. F. de; ARAÚJO, D. L. de. Desenvolvimento da mamoneira brs 149 – nordestina adubada com potássio, zinco e cobre. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 4.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 1., 2010, João Pessoa. Inclusão social e energia: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
152. | | MOREIRA, A. C. de S; PELOSO, V. de P. M.; ALVARENGA, J. C.; LIMA. T. de A. O.; ROCHA, M. de A.; COSTA, F. A.; VILLAR, C. C. Performance e características da carcaça de suínos a raça Piau. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 11, n. 5, p.1-6, 1976. (Zootecnia). Título em inglês: Performance and characteristics of Piau's carcass. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
153. | | DALLA COSTA, O. A.; TAVERNARI, F. de C.; LOPES, L. dos S.; DALLA COSTA, F. A.; FEDDERN, V.; LIMA, G. J. M. M. de. Performance, carcass and meat quality of pigs submitted to immunocastration and different feeding programs. Research in Veterinary Science, v. 131, p. 137-145, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
| |
154. | | DALLA COSTA, F. A.; GIBSON, T. J.; OLIVEIRA, S. E. O.; GREGORY, N. G.; COLDEBELLA, A.; FAUCITANO, L.; DALLA COSTA, O. A. On-farm pig dispatch methods and stockpeople attitudes on their use. Livestock Science, v. 221, p. 1-5, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
| |
156. | | CUNHA, N. G. da; SILVEIRA, R. J. da C.; KOESTER, E.; FILIPPINI ALBA, J. M.; COSTA, F. A. da; TERRES, V. C.; LOPES, R. T. Estudo de solos da fazenda itaguaçú, São Gabriel, RS. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2010. (Embrapa Clima Temperado. Circular Técnica, 98). Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais. |
| |
157. | | CUNHA, N. G. da; SILVEIRA, R. J. da C.; KOESTER, E.; COSTA, F. A. da; TERRES, V. C.; COUTO, H. da S.; SILVA, J. B. da. Estudo de solos da fazenda Santa Rosa, Santa Margarida, RS. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2010. 16 p. (Embrapa Clima Temperado. Circular técnica, 91). Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
158. | | CUNHA, N. G. da; SILVEIRA, R. J. da C.; KOESTER, E.; COSTA, F. A. da; TERRES, V. C.; COUTO, H. da S.; SILVA, J. B. da. Estudo de solos da fazenda Santa Rosa, Santa Margarida, RS. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2010. 16 p. (Embrapa Clima Temperado. Circular Técnica, 91). Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
159. | | CUNHA, N. G. da; SILVEIRA, R. J. da C.; KOESTER, E.; COSTA, F. A. da; TERRES, V. C.; COUTO, H. da S. Estudo de Solos da Fazenda Santo Izidro, Alegrete, RS. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2010. 21 p. (Embrapa Clima Temperado. Circular técnica, 94). Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais. |
| |
160. | | CUNHA, N. G. da; SILVEIRA, R. J. da C.; KOESTER, E.; COSTA, F. A. da; TERRES, V. C.; COUTO, H. da S.; SILVA, J. B. da. Estudo de solos das fazendas São Paulo I e São Paulo II, São Gabriel, RS. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2010. 23 p. (Embrapa Clima Temperado. Circular Técnica, 93). Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais. |
| |
Registros recuperados : 206 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
04/11/2020 |
Data da última atualização: |
04/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
DALLA COSTA, F. A.; DALLA COSTA, O. A.; DI CASTRO, I. C.; GREGORY, N. G.; DI CAMPOS, M. S.; LEAL, G. B. de M.; TAVERNARI, F. de C. |
Afiliação: |
FILIPE ANTÔNIO DALLA COSTA, UNESP; OSMAR ANTONIO DALLA COSTA, CNPSA; IZABELA CRUVINEL DI CASTRO, UFG; NEVILLE GEORGE GREGORY, University of London; MELISSA SELAYSIM DI CAMPOS, UFG; GUILHERME BRUNO DE MEDEIROS LEAL, UFG; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA. |
Título: |
Ease of handling and physiological parameters of stress, carcasses, and pork quality of pigs handled in different group sizes. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Animals, v. 9, n. 10, art. 798, 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/ani9100798 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The effect of different group sizes of pigs (3, 5, and 10 pigs) during handling on physiological parameters, carcasses, and pork quality traits at the farm and slaughterhouse were evaluated in 360 pigs from five farms (four repetitions or group/treatment/farms). Data was analyzed as a factorial of 3 x 5 (3 treatments x 5 farms) to check effects of treatments by analysis of variance in ANOVA. Ease of handling decreased as the group size increased. However, time taken in handling was not influenced by the group size (p > 0.10). Moving pigs in groups of five animals reduced effects on blood cortisol levels (p < 0.05). Fighting and handling lesions in the carcasses increased for bigger handling groups (p < 0.05). Pigs handled in groups of three and ten animals had a higher pHu and initial temperature in Longissimus thoracis and Semimembranosus (p < 0.05) and lower drip loss in Semimembranosus (p < 0.05). However, meat quality classifications of the carcasses were not affected by treatments. Based on the results, moving groups of five pigs seems to be the best strategy to improve animal welfare, carcasses and pork quality |
Palavras-Chave: |
Bem-estar animal; Mounting; Qualidade da carne. |
Thesagro: |
Lesão Cutânea; Ph; Suíno. |
Thesaurus NAL: |
Animal welfare; Cortisol; Lactates; Skin lesions; Swine. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217440/1/final9389-1.pdf
|
Marc: |
LEADER 02126naa a2200337 a 4500 001 2126266 005 2020-11-04 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/ani9100798$2DOI 100 1 $aDALLA COSTA, F. A. 245 $aEase of handling and physiological parameters of stress, carcasses, and pork quality of pigs handled in different group sizes.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aAbstract: The effect of different group sizes of pigs (3, 5, and 10 pigs) during handling on physiological parameters, carcasses, and pork quality traits at the farm and slaughterhouse were evaluated in 360 pigs from five farms (four repetitions or group/treatment/farms). Data was analyzed as a factorial of 3 x 5 (3 treatments x 5 farms) to check effects of treatments by analysis of variance in ANOVA. Ease of handling decreased as the group size increased. However, time taken in handling was not influenced by the group size (p > 0.10). Moving pigs in groups of five animals reduced effects on blood cortisol levels (p < 0.05). Fighting and handling lesions in the carcasses increased for bigger handling groups (p < 0.05). Pigs handled in groups of three and ten animals had a higher pHu and initial temperature in Longissimus thoracis and Semimembranosus (p < 0.05) and lower drip loss in Semimembranosus (p < 0.05). However, meat quality classifications of the carcasses were not affected by treatments. Based on the results, moving groups of five pigs seems to be the best strategy to improve animal welfare, carcasses and pork quality 650 $aAnimal welfare 650 $aCortisol 650 $aLactates 650 $aSkin lesions 650 $aSwine 650 $aLesão Cutânea 650 $aPh 650 $aSuíno 653 $aBem-estar animal 653 $aMounting 653 $aQualidade da carne 700 1 $aDALLA COSTA, O. A. 700 1 $aDI CASTRO, I. C. 700 1 $aGREGORY, N. G. 700 1 $aDI CAMPOS, M. S. 700 1 $aLEAL, G. B. de M. 700 1 $aTAVERNARI, F. de C. 773 $tAnimals$gv. 9, n. 10, art. 798, 2019.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|