Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  23/10/2023
Data da última atualização:  23/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; FERREIRA, M. A. R.; COSTA, C. dos S. R.; LEITE, R. H. de L.; SANTOS, F. J. G. dos; AROUCHA, E. M. M.
Afiliação:  JOÃO CLAUDIO VILVERT, UFERSA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; MARIA APARECIDA RODRIGUES FERREIRA, State University of Feira de Santana, BA; CRISTINA DOS SANTOS RIBEIRO COSTA, UFERSA; RICARDO HENRIQUE DE LIMA LEITE, UFERSA; FRANCISCO KLEBSON GOMES DOS SANTOS, UFERSA; EDNA MARIA MENDES AROUCHA, UFERSA.
Título:  Preservation of quality and bioactive compounds in mangoes using chitosan-graphene-oxide-based biodegradable packaging.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Horticulturae, v. 9, 1145, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/horticulturae9101145
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mango is a climacteric fruit that requires efficient postharvest technologies to maintain quality during storage and transportation. This study aimed to investigate the effect of biodegradable packaging from chitosan (CS) incorporated with graphene oxide (GO) on the quality, bioactive compounds and antioxidant activity of cold-stored ?Tommy Atkins? mangoes. Mangoes harvested at physiological maturity were stored without packaging or in CS, CS-GO or non-biodegradable polyethylene (PE) packaging at 12.0 ◦C and 89% relative humidity for 42 days. The results show that GO improved the water barrier and mechanical properties of CS packaging. All packaging delayed fruit ripening by reducing the respiration rate, mass loss, softening and changes in color, soluble solids, titratable acidity and beta-carotene content, also preserving the mangoes? visual appearance. In addition, all packaging maintained higher ascorbic acid, yellow flavonoid, phenolic compounds and antioxidant activity levels in the fruit, compared to non-packed ones. Chitosan packaging is a promising, eco-friendly alternative for the preservation of quality, bioactive compounds and antioxidant activity of cold-stored ?Tommy Atkins? mangoes, extending their postharvest life by at least 14 days.
Palavras-Chave:  Amadurecimento de frutos; Biopolímeros; Compostos bioativos em mangas; Embalagem de quitosana; Embalagens biodegradáveis; Nanopartículas; Óxido de grafeno; Óxido quitosana; Qualidade pós-colheita; Substâncias biodegradáveis; Tommy Atkins.
Thesagro:  Armazenamento; Carotenóide; Composto Fenólico; Embalagem; Manga; Mangifera Indica; Pós-Colheita.
Thesaurus Nal:  Biopolymers; Carotenoids; Mangoes; Nanoparticles; Packaging; Phenolic compounds; Postharvest physiology; Postharvest technology; Postharvest treatment; Shelf life.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60691 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  22/06/1999
Data da última atualização:  22/06/1999
Autoria:  SARALEGUI LARRAMBEBERE, W. H.; COSTA, C. N.
Afiliação:  Embrapa Suinos e Aves, Concordia, SC.
Título:  Desempenho e qualidade de carcaca de suinos Landrace de pedigree vs. do estrato comercial.
Ano de publicação:  1984
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v.19, n.7, p.905-908, 1984.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Carcass; Quality; Raca Landrace.
Thesagro:  Carcaça; Qualidade; Suíno.
Thesaurus NAL:  swine.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSA5934 - 1UMTAP - --.
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional