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Registros recuperados : 40 | |
3. | | FERNANDES, C. P.; CORRÊA, T. R. A.; BERNARDES FILHO, R. Propriedades mêcanicas de filmes à base de zeína e nanofibras de celulose para revestimento de pêras e maçãs. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 6., 2012, Fortaleza. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação; Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. p. 99-101. Editores: Maria Alice Martins, MOrsyleide de Freitas Rosa, Men de Sá Moreira de Souza Filho, Nicodemos Moreira dos Santos Junior, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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4. | | CORREA, T. R. A.; FERNANDES, C. P.; SCRAMIN, J. A.; FORATO, L. A.; BERNARDES FILHO, R. Análise de rigidez de pêras e maçãs revestidas com filmes de zeína e nanofibras de celulose. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 4., 2012, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2012. p. 31. Editores técnicos: João de Mendonça Naime, Lucimara Aparecida Forato, Maria Alice Martins, Ladislau Marcelino Rabello, Rubens Bernardes Filho. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 56) Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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5. | | ZUCOLLO, C. C.; CORREA, T. R. A.; BARROS, T. T.; FORATO, L. A.; BERNARDES FILHO, R. Avaliação das propriedades mecânicas e colorimétricas de filmes à base de zeína, nanofibras de celulose e ácido oleico para revestimento de peras. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 5., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação , 2013. p. 10 Editado por Ana Rita de Araújo Nogueira, Simone Cristina Méo Niciura. (Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 110). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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6. | | MIZUMA, N. C. P. CORREA, T. R. A.; FORATO, L. A.; BERNARDES FILHO, R. Análise da hidrofilicidade de filmes a base de zeína e nanofibras de celulose despositados sobre maçãs e peras. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 6., 2014, São Carlos, SP Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2014. p. 25. Editores técnicos: João de Mendonça Naime, Caue Ribeiro, Maria Alice Martins, Elaine Cristina Paris, Paulino Ribeiro Villas Boas, Ladislau Marcelino Rabello. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 57). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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8. | | ZUCOLLO, C. C.; CORREA, T. R. A.; BARROS, T. T.; FORATO, L. A.; BERNARDES FILHO, R. Propriedades mecânicas e colorimétricas de filmes à base de zeína, nanofibras de celulose e ácido oleico para revestimento de pêras. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 124-126 Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. CD-ROM. Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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9. | | MOTA, C. S.; CORRÊA, T. R.; GROSSI, J. A. S.; CASTRICINI, A.; RIBEIRO, A. da S. Exploração sustentável da macaúba para produção de biodiesel: colheita, pós-colheita e qualidade dos frutos. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 32, n. 265, p. 41-51, nov./dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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11. | | CORREA, T. R. A.; BERNARDES FILHO, R.; MANZOLI, A.; LASSO, P. R. O. Uso do própolis como inibidor do crescimento de bactéria staphylococcus aureus. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E TECNOLÓGICA; CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 16.; CONGRESSO DE INICIAÇÃO EM DESENVOLVIMENTO TECNOLÓGICO E INOVAÇÃO, 1., 2008, São Carlos, SP. Anais de Eventos da UFSCar... São Carlos: UFSCar, 2008. v. 4 p. 106. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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12. | | CORRÊA, T. R. A.; SCRAMIN, J. A.; ASSIS, O. B. G. de; FORATO, L. A.; R. Bernardes Filho. Analysis of zein: propolis based films by AFM and DMA In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD AND AGRICULTURE APPLICATIONS OF NANOTECHNOLOGIES - NanoAgri, 2010, São Pedro, SP. [Anais…] São Pedro: Aptor Software, 2010. Editors: Caue Ribeiro, Odílio Benedito Garrido de Assis, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Sérgio Mascarenhas. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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14. | | STEFFENS, C. A.; AMARANTE, C. V. T. do; CHECHI, R.; SILVEIRA, J. P. G.; CORRÊA, T. R. Maturação e qualidade pós-colheita de ameixas 'Laetitia' com a aplicação pré-colheita de AVG e GA. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 33, n. 1, p. 021-031, mar. 2011. Também disponível em:. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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15. | | COSER, S. M.; MOTOIKE, S. Y.; CORRÊA, T. R.; PIRES, T. P.; RESENDE, M. D. V. de. Breeding of Acrocomia aculeata using genetic diversity parameters and correlations to select accessions based on vegetative, phenological, and reproductive characteristics. Genetics and Molecular Research, v. 15, n. 4, gmr15048820, Oct. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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16. | | SCRAMIN, J. A.; TÉO, T.; CORREA, T. R. A.; RODRIGUES, J. A. S.; BERNARDES FILHO, R.; FORATO, L. A. Avaliação de filmes comestíveis a base de karifinas em maçãs. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 4., 2012, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2012. p. 28. Editores técnicos: João de Mendonça Naime, Lucimara Aparecida Forato, Maria Alice Martins, Ladislau Marcelino Rabello, Rubens Bernardes Filho. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 56) Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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17. | | CORRÊA, T. R. A.; CASTELHANO, A. L. B.; SCRAMIN, J. A.; FORATO, L. A.; BERNARDES FILHO, R. Análise de filmes de zeína e própolis com adição de ácido oléico por microscopia de força atômica. In: JORNADA CIENTÍFICA-EMBRAPA SÃO CARLOS, 2009, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2009. p. 19 (Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 90) Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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18. | | CORRÊA, T. R. A.; FERNANDES, C. P.; OLIVEIRA, F. B. de; FORATO, L. A.; BERNARDES FILHO, R. Análise por ângulo de contato e microscopia de força atômica de filmes comestíveis à base de zeína com adição de nanofibras de celulose. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 6., 2012, Fortaleza. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. p. 96-98. Editores: Maria Alice Martins, MOrsyleide de Freitas Rosa, Men de Sá Moreira de Souza Filho, Nicodemos Moreira dos Santos Junior, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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19. | | TÉO, T.; SCRAMIN, J. A.; CORREA, T. R. A.; RODRIGUES, J. A. S.; BERNARDES FILHO, R.; FORATO, L. A. Análise por perda de massa e firmeza de peras revestidas com filmes comestíveis a base de karifinas. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 4., 2012, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2012. p. 29. Editores técnicos: João de Mendonça Naime, Lucimara Aparecida Forato, Maria Alice Martins, Ladislau Marcelino Rabello, Rubens Bernardes Filho. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 56) Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 40 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
27/01/2021 |
Data da última atualização: |
27/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
RESENDE, R. T.; KUKI, K. N.; CORRÊA, T. R.; ZAIDAN, U. R.; MOTA, P. H. S.; TELLES, L. A. A.; GONZALES, D. G. E.; MOTOIKE, S. Y.; RESENDE, M. D. V. de; LEITE, H. G.; LORENZON, A. S. |
Afiliação: |
RAFAEL T. RESENDE, UFG; KACILDA N. KUKI, UFV; THAIS ROSELI CORRÊA, UEMA; ÚRSULA R. ZAIDAN, UFV; PEDRO HENRIQUE S. MOTA, UFV; LUCAS ARTHUR A. TELLES, UFV; DUBERLÍ G. E. GONZALES, UNIVERSIDAD CIENTÍFICA DEL SUR; SERGIO Y. MOTOIKE, UFV; MARCOS DEON VILELA DE RESENDE, CNPCa; HELIO G. LEITE, UFV; ALEXANDRE S. LORENZON, UFV. |
Título: |
Data-based agroecological zoning of Acrocomia aculeata: GIS modeling and ecophysiological aspects into a Brazilian representative occurrence area. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Industrial Crops and Products, v. 154, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.112749 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Macauba palm (Acrocomia aculeata (Jacq.) Lodd.) is an emergent oleaginous crop with undeniable economical potential that occurs naturally from south Mexico to south Brazil. Besides its oils, every biomass component from its fruit has a great manufacturing value, for either food or energy-based sectors. Thus, this paper main objective is to estimate the productive potential of eight fruit components (among oil content, weight, volume and internal structures dry mass) for a wide natural occurrence area of macauba trees, the Minas Gerais State, in Brazil. Prediction was based on six environmental attributes: terrain altitude; temperature; precipitation; solar radiation; distance from hydrography; and water deficit, utilizing Random Forest regression methodology, Geographic Information Systems (GIS) and ecophysiological assumptions. All eight fruit components presented high predictability. Temperature was the most influencing factor in almost all evaluated fruit components. The generated predictive maps can support decision making regarding planting orientation or industrial implantation. It is worth mentioning that a given location may have good productivity for a specific fruit component while being disadvantageous for others. This indicates the need for proper planning, management and/or cultivation objective. The study area presents a broad variety of environmental features, suggesting a promising productive potential for the entire specie natural occurrence area. Crop cultivation in adapted ecophysiological areas require fewer resources, what leads to a more sustainable agricultural system, with reduced environmental stress and risk of economic loss. MenosMacauba palm (Acrocomia aculeata (Jacq.) Lodd.) is an emergent oleaginous crop with undeniable economical potential that occurs naturally from south Mexico to south Brazil. Besides its oils, every biomass component from its fruit has a great manufacturing value, for either food or energy-based sectors. Thus, this paper main objective is to estimate the productive potential of eight fruit components (among oil content, weight, volume and internal structures dry mass) for a wide natural occurrence area of macauba trees, the Minas Gerais State, in Brazil. Prediction was based on six environmental attributes: terrain altitude; temperature; precipitation; solar radiation; distance from hydrography; and water deficit, utilizing Random Forest regression methodology, Geographic Information Systems (GIS) and ecophysiological assumptions. All eight fruit components presented high predictability. Temperature was the most influencing factor in almost all evaluated fruit components. The generated predictive maps can support decision making regarding planting orientation or industrial implantation. It is worth mentioning that a given location may have good productivity for a specific fruit component while being disadvantageous for others. This indicates the need for proper planning, management and/or cultivation objective. The study area presents a broad variety of environmental features, suggesting a promising productive potential for the entire specie natural occurrence area. Crop culti... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Inteligência artificial. |
Thesagro: |
Bioenergia; Fisiologia Vegetal; Indústria Alimentícia; Macaúba; Produção Agrícola. |
Thesaurus NAL: |
Artificial intelligence; Bioenergy; Plant physiology; Prediction. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02832naa a2200373 a 4500 001 2129622 005 2021-01-27 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.112749$2DOI 100 1 $aRESENDE, R. T. 245 $aData-based agroecological zoning of Acrocomia aculeata$bGIS modeling and ecophysiological aspects into a Brazilian representative occurrence area.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aMacauba palm (Acrocomia aculeata (Jacq.) Lodd.) is an emergent oleaginous crop with undeniable economical potential that occurs naturally from south Mexico to south Brazil. Besides its oils, every biomass component from its fruit has a great manufacturing value, for either food or energy-based sectors. Thus, this paper main objective is to estimate the productive potential of eight fruit components (among oil content, weight, volume and internal structures dry mass) for a wide natural occurrence area of macauba trees, the Minas Gerais State, in Brazil. Prediction was based on six environmental attributes: terrain altitude; temperature; precipitation; solar radiation; distance from hydrography; and water deficit, utilizing Random Forest regression methodology, Geographic Information Systems (GIS) and ecophysiological assumptions. All eight fruit components presented high predictability. Temperature was the most influencing factor in almost all evaluated fruit components. The generated predictive maps can support decision making regarding planting orientation or industrial implantation. It is worth mentioning that a given location may have good productivity for a specific fruit component while being disadvantageous for others. This indicates the need for proper planning, management and/or cultivation objective. The study area presents a broad variety of environmental features, suggesting a promising productive potential for the entire specie natural occurrence area. Crop cultivation in adapted ecophysiological areas require fewer resources, what leads to a more sustainable agricultural system, with reduced environmental stress and risk of economic loss. 650 $aArtificial intelligence 650 $aBioenergy 650 $aPlant physiology 650 $aPrediction 650 $aBioenergia 650 $aFisiologia Vegetal 650 $aIndústria Alimentícia 650 $aMacaúba 650 $aProdução Agrícola 653 $aInteligência artificial 700 1 $aKUKI, K. N. 700 1 $aCORRÊA, T. R. 700 1 $aZAIDAN, U. R. 700 1 $aMOTA, P. H. S. 700 1 $aTELLES, L. A. A. 700 1 $aGONZALES, D. G. E. 700 1 $aMOTOIKE, S. Y. 700 1 $aRESENDE, M. D. V. de 700 1 $aLEITE, H. G. 700 1 $aLORENZON, A. S. 773 $tIndustrial Crops and Products$gv. 154, 2020.
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