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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  01/09/2000
Data da última atualização:  01/09/2000
Autoria:  DANIEL, O.; VITORINO, A. C. T.; ALOVISI, A. A.; MAZZOCHIN, L.; TOKURA, A. M.; PINHEIRO, E. R.; SOUZA, E. F. de.
Título:  Aplicacao de fosforo em mudas de Acacia mangium Willd.
Ano de publicação:  1997
Fonte/Imprenta:  Revista Arvore, Vicosa, v.21, n.2, p.163-168, 1997.
ISSN:  0100-6762
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Mudas.
Thesagro:  Fósforo.
Thesaurus Nal:  Acacia mangium; phosphorus; seedlings.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF14838 - 1ADDAP - --
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  29/05/2019
Data da última atualização:  08/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  BARBARA, J. A.; SILVA, E. A. S.; BIASOTO, A. C. T.; GOMES, A. A.; CORREA, L. C.; LEAO, P. C. de S.; ZINI, C. A.
Afiliação:  Janaína A. Barbara; Érica A. S. Silva; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; Adriano A. Gomes; LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA; Cláudia A. Zini.
Título:  Maturation and maceration effects on tropical red wines assessed by chromatography and analysis of variance: principal component analysis.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 30, n. 7, p. 1357-1377, 2019.
DOI:  10.21577/0103-5053.20190032
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Effects of grape maturity, maceration length during winemaking and interaction of both of them on physicochemical parameters, phenolic and volatile composition were investigated in tropical Syrah wines with the aim of finding the best conditions to produce wines that are rich in phenols and positive aroma active compounds. A headspace solid phase micro extraction and gas chromatography with mass spectrometry (HS-SPME-GC-MS) method was improved and validated or the analysis of 41 volatiles. Principal component analysis (PCA) and analysis of variance (ANOVA)-PCA coupled with inspection of statistically significant loadings were important to access the effects of maturation and maceration on wine composition. Wines made from riper grapes (21-23 °Brix) stood out in relation to color intensity, total phenolic compounds, and presented high levels of anthocyanins, flavonols, procyanidin A2, and linalool (floral). Thirty days of maceration were linked to higher levels of some flavan-3-ols, gallic acid, a few esters (fruity) and alcohols, (E)-nerolidol (floral), while nonanoic acid (unpleasant aroma) reduced its concentration with prolonged maceration.
Palavras-Chave:  Análise de variância; Compostos fenólicos; Compostos voláteis; Vinho tinto brasileiro.
Thesagro:  Uva; Vinho; Vitis Vinifera.
Thesaurus NAL:  Grapes.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/199717/1/Maturation-2019.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA58603 - 1UPCAP - DD
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