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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
07/01/2010 |
Data da última atualização: |
07/01/2010 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
ZUCCHI, M. C.; HASSEMER, M. J.; TOMAZELLI, I. L.; ABREU, P. G. de; ABREU, V. M. N. |
Afiliação: |
UNC; UNOESC; UNC; PAULO GIOVANNI DE ABREU, CNPSA; VALERIA MARIA NASCIMENTO ABREU, CNPSA. |
Título: |
Preferência do cascudinho (Alphitobius diaperinus) pelo local de alojamento em aviários de frango de corte |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 3., 2009, Concórdia. Anais... Concórdia: Embrapa Suínos e Aves/UNC, 2009. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Projeto/Plano de Ação: 03.07.52.000-02 |
Palavras-Chave: |
Experimento; Sanidade. |
Thesagro: |
Aviário; Cascudo; Inseto. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00767naa a2200241 a 4500 001 1579840 005 2010-01-07 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aZUCCHI, M. C. 245 $aPreferência do cascudinho (Alphitobius diaperinus) pelo local de alojamento em aviários de frango de corte 260 $c2009 300 $c1 CD-ROM 500 $aProjeto/Plano de Ação: 03.07.52.000-02 650 $aAviário 650 $aCascudo 650 $aInseto 653 $aExperimento 653 $aSanidade 700 1 $aHASSEMER, M. J. 700 1 $aTOMAZELLI, I. L. 700 1 $aABREU, P. G. de 700 1 $aABREU, V. M. N. 773 $tIn: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 3., 2009, Concórdia. Anais... Concórdia: Embrapa Suínos e Aves/UNC, 2009.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Registro |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
27/10/2023 |
Data da última atualização: |
19/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
CONTREIRA, C. L.; COREZZOLLA, L. R.; BEDENDO, G. C.; KRABBE, E. L.; GOPINGER, E.; AVILA, V. S. de; RUTZ, F. |
Afiliação: |
CRISTIÉLE LANGE CONTREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; LARISSA ROSSETT COREZZOLLA, UNIVERSIDADE DO CONTESTADO; GIZELLE CRISTINA BEDENDO, CNPS; EVERTON LUIS KRABBE, CNPSA; EDENILSE GOPINGER, FAPEG; VALDIR SILVEIRA DE AVILA, CNPSA; FERNANDO RUTZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS. |
Título: |
Quantification of biogenic amines and adaptation of an index as a quality indicator of rendered pig meals. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Canadian Journal of Animal Science, v. 104, n. 1, Mar. 2024 |
DOI: |
https://doi.org/10.1139/cjas-2023-0029 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to quantify biogenic amines and to adapt equations for the calculation of the biogenic amine index (BAI) in rendered pig carcass meals (RPCM). Samples of RPCM from three different origins were evaluated: Group 1-experimentally produced meal; Group 2-meal produced in a plant dedicated to rendering pigs dead on the farm due to non-infectious causes; and Group 3-meal produced in commercial rendering plants. Group 1 meals were produced from sow carcasses that were stored either under environmental temperature (ET = 25°C) or refrigeration temperature (RT = -6°C), and their biogenic amine contents were analyzed at 0, 24, 48, and 72h of storage. The levels of the biogenic amines phenylethylamine, putrescine, cadaverine, histamine, tyramine, spermidine, and spermine of all meals were determined by high-performance liquid chromatography, and their BAIs were calculated. Group 1 meals stored at ET presented higher phenylethylamine, putrescine, cadaverine, and tyramine contents compared with those stored at RT after 24h storage, whereas spermidine and spermine contents decreased after 24h of storage at ET. The adapted BAI can be used as a quality indicator of RPCM. |
Palavras-Chave: |
Aminas biogênicas; Farinhas fundidas de suínos; Phenylethylamine; Rendered pig carcass meal. |
Thesagro: |
Carcaça; Farinha; Suíno. |
Thesaurus NAL: |
Putrescine; Spermidine; Spermine. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02167naa a2200325 a 4500 001 2157565 005 2024-03-19 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1139/cjas-2023-0029$2DOI 100 1 $aCONTREIRA, C. L. 245 $aQuantification of biogenic amines and adaptation of an index as a quality indicator of rendered pig meals.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aThe objective of this study was to quantify biogenic amines and to adapt equations for the calculation of the biogenic amine index (BAI) in rendered pig carcass meals (RPCM). Samples of RPCM from three different origins were evaluated: Group 1-experimentally produced meal; Group 2-meal produced in a plant dedicated to rendering pigs dead on the farm due to non-infectious causes; and Group 3-meal produced in commercial rendering plants. Group 1 meals were produced from sow carcasses that were stored either under environmental temperature (ET = 25°C) or refrigeration temperature (RT = -6°C), and their biogenic amine contents were analyzed at 0, 24, 48, and 72h of storage. The levels of the biogenic amines phenylethylamine, putrescine, cadaverine, histamine, tyramine, spermidine, and spermine of all meals were determined by high-performance liquid chromatography, and their BAIs were calculated. Group 1 meals stored at ET presented higher phenylethylamine, putrescine, cadaverine, and tyramine contents compared with those stored at RT after 24h storage, whereas spermidine and spermine contents decreased after 24h of storage at ET. The adapted BAI can be used as a quality indicator of RPCM. 650 $aPutrescine 650 $aSpermidine 650 $aSpermine 650 $aCarcaça 650 $aFarinha 650 $aSuíno 653 $aAminas biogênicas 653 $aFarinhas fundidas de suínos 653 $aPhenylethylamine 653 $aRendered pig carcass meal 700 1 $aCOREZZOLLA, L. R. 700 1 $aBEDENDO, G. C. 700 1 $aKRABBE, E. L. 700 1 $aGOPINGER, E. 700 1 $aAVILA, V. S. de 700 1 $aRUTZ, F. 773 $tCanadian Journal of Animal Science$gv. 104, n. 1, Mar. 2024
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