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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  19/02/2015
Data da última atualização:  19/02/2015
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CARMO, I. L. G. da S.; SILVA, E. S. da; SILVA, A. P. da; MONTEIRO NETO, J. L. L.; NASCIMENTO, F. R. do; MEDEIROS, R. D. de.
Afiliação:  ROBERTO DANTAS DE MEDEIROS, CPAF-RR.
Título:  Produção de melancia adubada com fósforo e potássio na Savana de Roraima.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: SEMANA TECNOLÓGICA DO CAMPUS DE MURUPU. 3., 2014, Boa Vista. Resumos... Boa Vista, RR: Eagro/UFRR, 2014.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Nutrição de plantas.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-RR14626 - 1UPCSP - PPS2014.104S2014.104
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2023
Data da última atualização:  17/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  TORRES NETO, L.; MONTERIO, M. L. G.; MUTZ, U. DA S.; TONON, R. V.; CONTE-JUNIOR, C. A.
Afiliação:  LUIZ TORRES NETO, UFRJ; MARIA LUCIA GUERRA MONTEIRO, UFRJ; YHAN DA SILVA MUTZ, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; CARLOS ADAM CONTE-JUNIOR, UFRJ.
Título:  Nanoemulsification of Essential Oil Blend by Ultrasound: Optimization of Physicochemical, Antioxidant Properties, and Activity Against Escherichia coli.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food and Bioprocess Technology, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11947-023-03297-6
Idioma:  Inglês
Notas:  Published: 16 December 2023.
Conteúdo:  This study aimed to select the best conditions for producing a nanoemulsion loaded with an essential oil blend (NEOB) to achieve maximum antimicrobial and antioxidant activities. The NEOB consisted of lemongrass (Cymbopogon citratus; LEO; 60%) and thyme (Thymus vulgaris; TEO; 40%). The effect of ultrasound time exposition at 300 W (5, 18, and 30 min) and essential oil concentration (5, 11, and 20 mg/mL) on these responses was evaluated after obtaining NEOB and after an oxidation assay with UVC-LED exposure. Nanoemulsions were analyzed for their physicochemical and biological properties. Overall, droplet size, zeta potential, minimum inhibitory concentrations (MIC) against Escherichia coli, DPPH free radical scavenging activity, and ferric-reducing antioxidant power were affected by essential oil concentration and/or ultrasound time exposition in a non-linear fashion. The NEOB (average size, 68.88 ± 2.84 nm) with 20.5 mg/mL of essential oil and sonicated for 35.7 min achieved the highest anti-E. coli (MIC, 0.44 mg/mL) and antioxidant activity (FRAP, 1.17 μmol TROLOX equivalent/g), remaining stable even after high UVC-LED doses (6.41 J/cm2 exposure, p < 0.05). This study reveals the promising potential of NEOB obtained from ultrasound for sustainable industrial applications.
Palavras-Chave:  CCRD; Desirability function; FRAP; Nanoemulsão; Ultraviolet light-emitting diode.
Thesagro:  Óleo Essencial.
Thesaurus NAL:  Essential oils; Nanoemulsions.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15644 - 1UPCAP - DD
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