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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Cerrados; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
28/02/2011 |
Data da última atualização: |
14/06/2011 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
HUNGRIA, M. |
Afiliação: |
MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO. |
Título: |
Inoculação com Azospirillum brasilense: inovação em rendimento a baixo custo. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Londrina: Embrapa Soja, 2011. |
Páginas: |
36 p. |
Série: |
(Embrapa Soja. Documentos, 325). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O que são bactérias promotoras do crescimento de plantas?; Bactérias do gênero Azospirillum promovem o crescimento de plantas?; O que é a fixação biológica do nitrogênio? Azospirillum também pode realizar esse processo?; Que outros benefícios às plantas são atribuídos ao Azospirillum?; Há muitos ensaios de inoculação com Azospirillum conduzidos no mundo?; Pode existir especificidade de Azospirillum com as plantas hospedeiras? E no Brasil, há muitos estudos básicos e aplicados com Azospirillum?; Qual foi a pesquisa que resultou no primeiro inoculante contendo Azospirillum comercializado no Brasil?; Nessa pesquisa pioneira, quais foram os resultados encontrados com o trigo?; E qual foi o efeito da inoculação do milho com Azospirillum?; Quais foram as repercussões desses ensaios com trigo e milho?; E no caso de inoculantes líquidos, quais foram os resultados obtidos em trigo e milho?; Os benefícios pela inoculação com Azospirillum no Brasil são atribuídos à fixação biológica do nitrogênio?; Rendimentos elevados de milho podem ser obtidos via inoculação com Azospirillum?; A partir dos resultados de todos esses ensaios, qual pode ser a recomendação para as culturas do trigo e do milho?; Existem mais resultados obtidos com diferentes doses de fertilizante nitrogenado em trigo e milho?; Quais cuidados devem ser tomados com a compra do inoculante contendo Azospirillum?; Como deve ser feita a inoculação das sementes com Azospirillum? |
Palavras-Chave: |
Bacterium; Fixação biológica; Fixação biológica de nitrogênio. |
Thesagro: |
Bactéria; Crescimento; Fixação de nitrogênio; Milho; Nitrogênio. |
Thesaurus Nal: |
Nitrogen fixation. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/29560/1/DOC325.2011.pdf
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Marc: |
LEADER 02162nam a2200241 a 4500 001 1879471 005 2011-06-14 008 2011 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aHUNGRIA, M. 245 $aInoculação com Azospirillum brasilense$binovação em rendimento a baixo custo. 260 $aLondrina: Embrapa Soja$c2011 300 $a36 p. 490 $a(Embrapa Soja. Documentos, 325). 520 $aO que são bactérias promotoras do crescimento de plantas?; Bactérias do gênero Azospirillum promovem o crescimento de plantas?; O que é a fixação biológica do nitrogênio? Azospirillum também pode realizar esse processo?; Que outros benefícios às plantas são atribuídos ao Azospirillum?; Há muitos ensaios de inoculação com Azospirillum conduzidos no mundo?; Pode existir especificidade de Azospirillum com as plantas hospedeiras? E no Brasil, há muitos estudos básicos e aplicados com Azospirillum?; Qual foi a pesquisa que resultou no primeiro inoculante contendo Azospirillum comercializado no Brasil?; Nessa pesquisa pioneira, quais foram os resultados encontrados com o trigo?; E qual foi o efeito da inoculação do milho com Azospirillum?; Quais foram as repercussões desses ensaios com trigo e milho?; E no caso de inoculantes líquidos, quais foram os resultados obtidos em trigo e milho?; Os benefícios pela inoculação com Azospirillum no Brasil são atribuídos à fixação biológica do nitrogênio?; Rendimentos elevados de milho podem ser obtidos via inoculação com Azospirillum?; A partir dos resultados de todos esses ensaios, qual pode ser a recomendação para as culturas do trigo e do milho?; Existem mais resultados obtidos com diferentes doses de fertilizante nitrogenado em trigo e milho?; Quais cuidados devem ser tomados com a compra do inoculante contendo Azospirillum?; Como deve ser feita a inoculação das sementes com Azospirillum? 650 $aNitrogen fixation 650 $aBactéria 650 $aCrescimento 650 $aFixação de nitrogênio 650 $aMilho 650 $aNitrogênio 653 $aBacterium 653 $aFixação biológica 653 $aFixação biológica de nitrogênio
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
15/06/2021 |
Data da última atualização: |
17/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CONGIO, G. F. DE. S.; BANNINK, A.; MAYORGA MOGOLLÓN, O. L.; JAURENA, G.; GONDA, H.; GERE, J. I.; CERÓN-CUCCHI, M. E.; ORTIZ-CHURA, A.; TIERI, M. P.; HERNÁNDEZ, O.; RICCI, P.; JULIARENA, M. P.; LOMBARDI, B.; ABDALLA, A. L.; ABDALLA-FILHO, A. L.; BERNDT, A.; OLIVEIRA, P. P. A.; HENRIQUE, F. L.; MONTEIRO, A. L. G.; BORGES, L. I.; RIBEIRO-FILHO, H. M. N.; PEREIRA, L. G. R.; TOMICH, T. R.; CAMPOS, M. M.; MACHADO, F. S.; MARCONDES, M. I.; MERCADANTE, M. E. Z.; SAKAMOTO, L. S.; ALBUQUERQUE, L. G.; CARVALHO, P. C. DE. F.; ROSSETTO, J.; SAVIAN, J. V.; RODRIGUES, P. H. M.; PERNA JÚNIOR, F.; MOREIRA, T. S.; MAURÍCIO, R. M.; RODRIGUES, J. P. P.; BORGES, A. L. DA C. C.; SILVA, R. R. E.; LAGE, H. F.; REIS, R. A.; RUGGIERI, A. C.; CARDOSO, A. DA. S.; SILVA, S. C. DA; CHIAVEGATO, M. B.; VALADARES-FILHO, S. DE. C.; SILVA, F. A. DE. S.; ZANETTI, D.; BERCHIELLI, T. T.; MESSANA, J. D.; MUÑOZ, C.; ARIZA-NIETO, C. J.; SIERRA-ALARCÓN, A. M.; GUALDRÓN-DUARTE, L. B.; MESTRA-VARGAS, L. I.; MOLINA-BOTERO, I. C.; BARAHONA-ROSALES, R.; ARANGO, J.; GAVIRIA-URIBE, X.; VALDERRAMA, L. A. G.; ROSERO-NOGUERA, J. R.; POSADA-OCHOA, S. L.; ABARCA-MONGE, S.; SOTO-BLANCO, R.; KU-VERA, J. C.; JIMÉNEZ-OCAMPO, R.; FLORES-SANTIAGO, E. DEL. J.; CASTELÁN-ORTEGA, O. A.; VÁZQUEZ-CARRILLO, M. F.; BENAOUDA, M.; GÓMEZ-BRAVO, C. A.; BOLOVICH, V. I. A.; CÉSPEDES, M. A. D.; ASTIGARRAGA, L.; HRISTOV, A. N. |
Afiliação: |
GUILHERMO FRANCKLIN DE SOUZA CONGIO, USP; ANDRÉ BANNINK, Wageningen University & Research; OLGA LUCÍA MAYORGA MOGOLLÓN, AGROSAVIA; GUSTAVO JAURENA, Universidade de Buenos Aires; HORACIO GONDA, Swedish University of Agricultural Sciences; JOSÉ IGNACIO GERE, National Technological University, Argentina / National Scientific and Technical Research Council; MARÍA ESPERANZA CERÓN-CUCCHI, National Institute of Agricultural Technology; ABIMAEL ORTIZ-CHURA, National Institute of Agricultural Technology; MARÍA PAZ TIERI, Dairy Value Chain Research Institute / National Technological University, Argentina; OLEGARIO HERNÁNDEZ, INTA; PATRICIA RICCI, National Scientific and Technical Research Council / INTA; MARÍA PAULA JULIARENA, National Scientific and Technical Research Council / National University of the Centre of the Buenos Aires Province; BANIRA LOMBARDI, National Scientific and Technical Research Council / National University of the Centre of the Buenos Aires Province; ADIBE LUIZ ABDALLA, USP; ADIBE LUIZ ABDALLA-FILHO, USP; ALEXANDRE BERNDT, CPPSE; PATRÍCIA PERONDI ANCHÃO OLIVEIRA, CPPSE; FÁBIO LUIS HENRIQUE, FAZU; ALDA LÚCIA GOMES MONTEIRO, UFPR; LUIZA ILHA BORGES, UFPR; HENRIQUE MENDONÇA NUNES RIBEIRO-FILHO, UDESC; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; THIERRY RIBEIRO TOMICH, CNPGL; MARIANA MAGALHÃES CAMPOS, CNPGL; FERNANDA SAMARINI MACHADO, CNPGL; MARCOS INÁCIO MARCONDES, UFV; MARIA EUGÊNIA ZERLOTTI MERCADANTE, APTA; LEANDRO SANNOMIYA SAKAMOTO, APTA; LUCIA GALVÃO ALBUQUERQUE, UNESP; PAULO CÉSAR DE FACCIO CARVALHO, UFRGS; JUSIANE ROSSETTO, UFRGS; JEAN VÍCTOR SAVIAN, UFRGS / Instituto Nacional de Pesquisa Agropecuária do Uruguai; PAULO HENRIQUE MAZZA RODRIGUES, USP; FLÁVIO PERNA JÚNIOR, USP; TAINÁ SILVESTRE MOREIRA, Universidade Estadual da Pensilvânia / USP; ROGÉRIO MARTINS MAURÍCIO, UFSJ; JOÃO PAULO PACHECO RODRIGUES, UNIFESSPA; ANA LUIZA DA COSTA CRUZ BORGES, UFMG; RICARDO REIS E SILVA, UFMG; HELENA FERREIRA LAGE, Universidade Newton Paiva; RICARDO ANDRADE REIS, UNESP; ANA CLÁUDIA RUGGIERI, UNESP; ABMAEL DA SILVA CARDOSO, UNESP; SILA CARNEIRO DA SILVA, USP; MARÍLIA BARBOSA CHIAVEGATO, Universidade Estadual de Ohio; SEBASTIÃO DE CAMPOS VALADARES-FILHO, UFV; FLÁVIA ADRIANE DE SALES SILVA, UFV; DIEGO ZANETTI, IFSULDEMINAS; TELMA TERESINHA BERCHIELLI, UNESP; JULIANA DUARTE MESSANA, UNESP; CAMILA MUÑOZ, INIA Remehue; CLAUDIA JANETH ARIZA-NIETO, AGROSAVIA; ANDREA MILENA SIERRA-ALARCÓN, AGROSAVIA; LAURA BIBIANA GUALDRÓN-DUARTE, AGROSAVIA; LORENA INÉS MESTRA-VARGAS, AGROSAVIA; ISABEL CRISTINA MOLINA-BOTERO, Universidade Nacional Agrária La Molina; ROLANDO BARAHONA-ROSALES, Universidade Nacional da Colômbia; JACOBO ARANGO, Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT); XIOMARA GAVIRIA-URIBE, Universidade Nacional da Colombia / Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT); LUIS ALFONSO GIRALDO VALDERRAMA, Universidade Nacional da Colombia; JAIME RICARDO ROSERO-NOGUERA, Universidade de Antioquia; SANDRA LUCÍA POSADA-OCHOA, Universidade de Antioquia; SERGIO ABARCA-MONGE, INTA; ROBERTO SOTO-BLANCO, INTA; JUAN CARLOS KU-VERA, Universidade de Yucatán; RAFAEL JIMÉNEZ-OCAMPO, Universidade de Yucatán / Instituto Nacional de Investigação Florestal, Agrícola e Pecuária (INIFAP); EVER DEL JESUS FLORES-SANTIAGO, Universidade de Yucatán / Universidade Autónoma de Chapingo; OCTAVIO ALONSO CASTELÁN-ORTEGA, Universidade Autónoma do Estado do México; MARÍA FERNANDA VÁZQUEZ-CARRILLO, Universidade Autónoma do Estado do México; MOHAMMED BENAOUDA, French National Research Institute for Agriculture, Food, and Environment (INRAE) / AgroSup Dijon; CARLOS ALFREDO GÓMEZ-BRAVO, Universidade Nacional Agrária La Molina; VÍCTOR ILICH ALVARADO BOLOVICH, Universidade Nacional Agrária La Molina; MEDARDO ANTONIO DÍAZ CÉSPEDES, Universidade Nacional Agrária La Molina; LAURA ASTIGARRAGA, Universidade da República do Uruguai; ALEXANDER NIKOLOV HRISTOV, Universidade Estadual da Pensilvânia. |
Título: |
Enteric methane mitigation strategies for ruminant livestock systems in the Latin America and Caribbean region: a meta-analysis. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Cleaner Production, v.312, 127693, 2021 |
Páginas: |
13 p. |
ISSN: |
0959-6526 |
DOI: |
doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.127693 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Latin America and Caribbean (LAC) is a developing region characterized for its importance for global food security, producing 23 and 11% of the global beef and milk production, respectively. The region?s ruminant livestock sector however, is under scrutiny on environmental grounds due to its large contribution to enteric methane (CH4) emissions and influence on global climate change. Thus, the identification of effective CH4 mitigation strategies which do not compromise animal performance is urgently needed, especially in context of the Sustainable Development Goals (SDG) defined in the Paris Agreement of the United Nations. Therefore, the objectives of the current study were to: 1) collate a database of individual sheep, beef and dairy cattle records from enteric CH4 emission studies conducted in the LAC region, and 2) perform a meta-analysis to identify feasible enteric CH4 mitigation strategies, which do not compromise animal performance. After outlier?s removal, 2745 animal records (65% of the original data) from 103 studies were retained (from 2011 to 2021) in the LAC database. Potential mitigation strategies were classified into three main categories (i.e., animal breeding, dietary, and rumen manipulation) and up to three subcategories, totaling 34 evaluated strategies. A random effects model weighted by inverse variance was used (Comprehensive Meta-Analysis V3.3.070). Six strategies decreased at least one enteric CH4 metric and simultaneously increased milk yield (MY; dairy cattle) or average daily gain (ADG; beef cattle and sheep). The breed composition F1 Holstein × Gyr decreased CH4 emission per MY (CH4IMilk) while increasing MY by 99%. Adequate strategies of grazing management under continuous and rotational stocking decreased CH4 emission per ADG (CH4IGain) by 22 and 35%, while increasing ADG by 22 and 71%, respectively. Increased dietary protein concentration, and increased concentrate level through cottonseed meal inclusion, decreased CH4IMilk and CH4IGain by 10 and 20% and increased MY and ADG by 12 and 31%, respectively. Lastly, increased feeding level decreased CH4IGain by 37%, while increasing ADG by 171%. The identified effective mitigation strategies can be adopted by livestock producers according to their specific needs and aid LAC countries in achieving SDG as defined in the Paris Agreement. MenosLatin America and Caribbean (LAC) is a developing region characterized for its importance for global food security, producing 23 and 11% of the global beef and milk production, respectively. The region?s ruminant livestock sector however, is under scrutiny on environmental grounds due to its large contribution to enteric methane (CH4) emissions and influence on global climate change. Thus, the identification of effective CH4 mitigation strategies which do not compromise animal performance is urgently needed, especially in context of the Sustainable Development Goals (SDG) defined in the Paris Agreement of the United Nations. Therefore, the objectives of the current study were to: 1) collate a database of individual sheep, beef and dairy cattle records from enteric CH4 emission studies conducted in the LAC region, and 2) perform a meta-analysis to identify feasible enteric CH4 mitigation strategies, which do not compromise animal performance. After outlier?s removal, 2745 animal records (65% of the original data) from 103 studies were retained (from 2011 to 2021) in the LAC database. Potential mitigation strategies were classified into three main categories (i.e., animal breeding, dietary, and rumen manipulation) and up to three subcategories, totaling 34 evaluated strategies. A random effects model weighted by inverse variance was used (Comprehensive Meta-Analysis V3.3.070). Six strategies decreased at least one enteric CH4 metric and simultaneously increased milk yield (MY;... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Aquecimento global; Emissões de gases com efeito de estufa; Enteric methane; Metano entérico; Mitigação; Mitigation. |
Thesagro: |
Bovino; Efeito Estufa; Metano; Ovelha. |
Thesaurus NAL: |
Cattle; Global warming; Greenhouse gas emissions; Methane; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223799/1/Enteric-Methane-Mitigation.pdf
|
Marc: |
LEADER 05822naa a2201225 a 4500 001 2132310 005 2021-06-17 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0959-6526 024 7 $adoi.org/10.1016/j.jclepro.2021.127693$2DOI 100 1 $aCONGIO, G. F. DE. S. 245 $aEnteric methane mitigation strategies for ruminant livestock systems in the Latin America and Caribbean region$ba meta-analysis.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a13 p. 520 $aLatin America and Caribbean (LAC) is a developing region characterized for its importance for global food security, producing 23 and 11% of the global beef and milk production, respectively. The region?s ruminant livestock sector however, is under scrutiny on environmental grounds due to its large contribution to enteric methane (CH4) emissions and influence on global climate change. Thus, the identification of effective CH4 mitigation strategies which do not compromise animal performance is urgently needed, especially in context of the Sustainable Development Goals (SDG) defined in the Paris Agreement of the United Nations. Therefore, the objectives of the current study were to: 1) collate a database of individual sheep, beef and dairy cattle records from enteric CH4 emission studies conducted in the LAC region, and 2) perform a meta-analysis to identify feasible enteric CH4 mitigation strategies, which do not compromise animal performance. After outlier?s removal, 2745 animal records (65% of the original data) from 103 studies were retained (from 2011 to 2021) in the LAC database. Potential mitigation strategies were classified into three main categories (i.e., animal breeding, dietary, and rumen manipulation) and up to three subcategories, totaling 34 evaluated strategies. A random effects model weighted by inverse variance was used (Comprehensive Meta-Analysis V3.3.070). Six strategies decreased at least one enteric CH4 metric and simultaneously increased milk yield (MY; dairy cattle) or average daily gain (ADG; beef cattle and sheep). The breed composition F1 Holstein × Gyr decreased CH4 emission per MY (CH4IMilk) while increasing MY by 99%. Adequate strategies of grazing management under continuous and rotational stocking decreased CH4 emission per ADG (CH4IGain) by 22 and 35%, while increasing ADG by 22 and 71%, respectively. Increased dietary protein concentration, and increased concentrate level through cottonseed meal inclusion, decreased CH4IMilk and CH4IGain by 10 and 20% and increased MY and ADG by 12 and 31%, respectively. Lastly, increased feeding level decreased CH4IGain by 37%, while increasing ADG by 171%. The identified effective mitigation strategies can be adopted by livestock producers according to their specific needs and aid LAC countries in achieving SDG as defined in the Paris Agreement. 650 $aCattle 650 $aGlobal warming 650 $aGreenhouse gas emissions 650 $aMethane 650 $aSheep 650 $aBovino 650 $aEfeito Estufa 650 $aMetano 650 $aOvelha 653 $aAquecimento global 653 $aEmissões de gases com efeito de estufa 653 $aEnteric methane 653 $aMetano entérico 653 $aMitigação 653 $aMitigation 700 1 $aBANNINK, A. 700 1 $aMAYORGA MOGOLLÓN, O. L. 700 1 $aJAURENA, G. 700 1 $aGONDA, H. 700 1 $aGERE, J. I. 700 1 $aCERÓN-CUCCHI, M. E. 700 1 $aORTIZ-CHURA, A. 700 1 $aTIERI, M. P. 700 1 $aHERNÁNDEZ, O. 700 1 $aRICCI, P. 700 1 $aJULIARENA, M. P. 700 1 $aLOMBARDI, B. 700 1 $aABDALLA, A. L. 700 1 $aABDALLA-FILHO, A. L. 700 1 $aBERNDT, A. 700 1 $aOLIVEIRA, P. P. A. 700 1 $aHENRIQUE, F. L. 700 1 $aMONTEIRO, A. L. G. 700 1 $aBORGES, L. I. 700 1 $aRIBEIRO-FILHO, H. M. N. 700 1 $aPEREIRA, L. G. R. 700 1 $aTOMICH, T. R. 700 1 $aCAMPOS, M. M. 700 1 $aMACHADO, F. S. 700 1 $aMARCONDES, M. I. 700 1 $aMERCADANTE, M. E. Z. 700 1 $aSAKAMOTO, L. S. 700 1 $aALBUQUERQUE, L. G. 700 1 $aCARVALHO, P. C. DE. F. 700 1 $aROSSETTO, J. 700 1 $aSAVIAN, J. V. 700 1 $aRODRIGUES, P. H. M. 700 1 $aPERNA JÚNIOR, F. 700 1 $aMOREIRA, T. S. 700 1 $aMAURÍCIO, R. M. 700 1 $aRODRIGUES, J. P. P. 700 1 $aBORGES, A. L. DA C. C. 700 1 $aSILVA, R. R. E. 700 1 $aLAGE, H. F. 700 1 $aREIS, R. A. 700 1 $aRUGGIERI, A. C. 700 1 $aCARDOSO, A. DA. S. 700 1 $aSILVA, S. C. DA 700 1 $aCHIAVEGATO, M. B. 700 1 $aVALADARES-FILHO, S. DE. C. 700 1 $aSILVA, F. A. DE. S. 700 1 $aZANETTI, D. 700 1 $aBERCHIELLI, T. T. 700 1 $aMESSANA, J. D. 700 1 $aMUÑOZ, C. 700 1 $aARIZA-NIETO, C. J. 700 1 $aSIERRA-ALARCÓN, A. M. 700 1 $aGUALDRÓN-DUARTE, L. B. 700 1 $aMESTRA-VARGAS, L. I. 700 1 $aMOLINA-BOTERO, I. C. 700 1 $aBARAHONA-ROSALES, R. 700 1 $aARANGO, J. 700 1 $aGAVIRIA-URIBE, X. 700 1 $aVALDERRAMA, L. A. G. 700 1 $aROSERO-NOGUERA, J. R. 700 1 $aPOSADA-OCHOA, S. L. 700 1 $aABARCA-MONGE, S. 700 1 $aSOTO-BLANCO, R. 700 1 $aKU-VERA, J. C. 700 1 $aJIMÉNEZ-OCAMPO, R. 700 1 $aFLORES-SANTIAGO, E. DEL. J. 700 1 $aCASTELÁN-ORTEGA, O. A. 700 1 $aVÁZQUEZ-CARRILLO, M. F. 700 1 $aBENAOUDA, M. 700 1 $aGÓMEZ-BRAVO, C. A. 700 1 $aBOLOVICH, V. I. A. 700 1 $aCÉSPEDES, M. A. D. 700 1 $aASTIGARRAGA, L. 700 1 $aHRISTOV, A. N. 773 $tJournal of Cleaner Production$gv.312, 127693, 2021
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