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1.Imagem marcado/desmarcadoCOMTE, I.; LUCOTTE, M.; DAVIDSON, R.; CARVALHO, C. J. R. de; OLIVEIRA, F. de A.; ROUSSEAU, G. X. Impacts of land uses on mercury retention in long-time cultivated soils, Brazilian Amazon. Water, Air, & Soil Pollution, v. 224, n. 4, April 2013.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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2.Imagem marcado/desmarcadoCOMTE, I.; SILVA, B. M. P. da; DAVIDSON, R.; LUCOTTE, M.; ROUSSEAU, G. X.; VASCONCELOS, S. S. Agricultura familiar na amazônia: a trituração da capoeira como alternativa à queimada e seus efeitos sobre atributos físico-químicos do solo. In: CONFERÊNCIA CIENTÍFICA INTERNACIONAL AMAZÔNIA EM PERSPECTIVA, 2008, Manaus. Ciência integrada para um futuro sustentável: conference abstracts. Manaus: LBA: GEOMA: PPBIo, 2008. Resumo: 407.

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3.Imagem marcado/desmarcadoCOMTE, I.; DAVIDSON, R.; LUCOTTE, M.; CARVALHO, C. J. R. de; OLIVEIRA, F. de A.; SILVA, B. P. da; ROUSSEAU, G. X. Physicochemical properties of soils in the Brazilian Amazon following fire-free land preparation and slash-and-burn practices. Agriculture, Ecosystems and Environment, v. 156, p. 108-115, Aug. 2012.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  14/06/2012
Data da última atualização:  10/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  COMTE, I.; DAVIDSON, R.; LUCOTTE, M.; CARVALHO, C. J. R. de; OLIVEIRA, F. de A.; SILVA, B. P. da; ROUSSEAU, G. X.
Afiliação:  IRINA COMTE, GEOTOP; ROBERT DAVIDSON, UNIVERSITÉ DU QUÉBEC; MARC LUCOTTE, GEOTOP; CLAUDIO JOSE REIS DE CARVALHO, CPATU; FRANCISCO DE ASSIS OLIVEIRA, UFRA; BRENO PANTOJA DA SILVA, UEPA; GUILLAUME X. ROUSSEAU, UEMA.
Título:  Physicochemical properties of soils in the Brazilian Amazon following fire-free land preparation and slash-and-burn practices.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Agriculture, Ecosystems and Environment, v. 156, p. 108-115, Aug. 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Over a century, subsistence agriculture has been practiced in the Brazilian Amazon, using slash-and-burn as a traditional land clearing technique. However, fire clearing leads to nutrient losses, and the increasing demographic pressure reduces the duration of the fallow period, threatening the system sustainability. The chop-and-mulch land clearing method, combined or not with legume-enriched fallow, is a promising alternative technique as the retention of organic residues upon land clearance of fallow could promote soil fertility. The aim of this study is to assess the effect of fire-free land preparation on soil physicochemical properties by comparing the effects of traditional slash-and-burn with (i) chop-and mulch with enriched fallow in croplands and (ii) chop-and-mulch without enriched fallow in pastures. The chop-and-mulch of a legume-enriched fallow conserved soil bulk density, and significantly increased nutrient concentrations and organic matter content compared to the burnt cropland and the control forest. In the pastures, the use of chop-and-mulch of a non-enriched fallow had less impact on soil physical and chemical properties, excepted on water retention capacity and total P stock. Land clearing of fallows by chop-and-mulch, especially when enriched with legumes could significantly improve agriculture sustainability in the region and reduce the pressure on primary forests.
Palavras-Chave:  Queima-e-corte.
Thesagro:  Agricultura de Subsistência; Solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU46227 - 1UPCAP - DD
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