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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  06/05/2024
Data da última atualização:  06/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BENVENUTTI, L.; ROVARIS, B. C.; OLIVEIRA, D. DE; RIBEIRO, P. R. V.; BRITO, E. S. de; ZIELINSKI, A. A. F.
Afiliação:  LAÍS BENVENUTTI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; BEATRIZ CESA ROVARIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; DÉBORA DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; ACÁCIO ANTONIO FERREIRA ZIELINSKI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA.
Título:  A water-based ultrasound-assisted extraction system to obtain natural blue colorant from Genipap (Genipa americana L.).
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry Advances, v. 4, June, 100704, 2024.
DOI:  10.1016/j.focha.2024.100704
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to optimize the extraction of a blue colorant using ultrasound-assisted technology employing water as the solvent from genipap, an Amazon fruit. Process conditions were optimized by multiresponse analysis through the antioxidant activity by the ferric reducing antioxidant potential (FRAP) assay, the total phenolic content, and the b* and C* color parameters. The optimized conditions of 70 °C, 325 W, solid: solvent ratio of 1:40 (m/v), and time of 10 min were validated externally at a level of 90 % confidence. The composition of aqueous blue extract obtained under the greatest conditions was evaluated by ultra-performance liquid chromatography (UPLC). Besides, in vitro bioactivities such as digestive enzymatic inhibitions assays, and antiproliferative activity through human cells assays were evaluated. Genipin, geniposide, and other ten iridoids were identified in the aqueous blue extract. The natural colorant obtained presented the capacity of inhibiting enzymes involved in lipid and glucose digestion, suggesting a potential control of obesity and glucose levels in blood without showing cytotoxicity. Therefore, this study presented, for the first time, the optimal operational conditions to obtain a natural blue colorant from genipap in a green approach with interesting biological properties for the food and pharmaceutical industries.
Palavras-Chave:  Blue colorant; Citotoxicidade; Corante azul; Espectrometria de massa; Extração verde; Green extraction; Natural pigment; Pigmento natural; Propriedades bioativas.
Thesaurus Nal:  Bioactive properties; Cytotoxicity; Mass spectrometry.
Categoria do assunto:  W Química e Física
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1164099/1/ART-2024-13-A-water-based-ultrasound-assisted.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNAT128 - 1UPCAP - DDBEN
CNPAT17256 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  06/06/2017
Data da última atualização:  21/02/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SILVA, M. J. R. da; MARINI, F. S.; PAULA, A. C. de; COELHO, A. A.; SANTOS, A. da S. dos.
Afiliação:  MARIA JOSE RAMOS DA SILVA; FILLIPE SILVEIRA MARINI; ALINE CARNEIRO DE PAULA; ALEXSANDRO ALVES COELHO; AMAURY DA SILVA DOS SANTOS, CPATC.
Título:  Agricultores familiares e cientistas: diálogo de saberes sobre as variedades crioulas de milho no Estado da Paraíba.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Ciência e Cultura, São Paulo, v. 26, n. 2, abr./jun. 2017.
ISSN:  2317-6660
Idioma:  Português
Thesagro:  Agricultura familiar; Cientista; Milho; Semente.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/160620/1/Amaury.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC24928 - 1UPCAP - DD
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