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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
23/10/2017 |
Data da última atualização: |
19/04/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DINIZ, W. J. da S.; SILVA, T. G. F. da; FERREIRA, J. M. da S.; SANTOS, D. C. dos; MOURA, M. S. B. de; ARAUJO, G. G. L. de; ZOLNIER, S. |
Afiliação: |
Wellington Jairo da Silva Diniz, Universidade Federal Rural de Pernambuco/Unidade Acadêmica de Serra Talhada; Thieres George Freire da Silva, Universidade Federal Rural de Pernambuco/Unidade Acadêmica de Serra Talhada; Jadna Mylena da Silva Ferreira, Universidade Federal Rural de Pernambuco/Unidade Acadêmica de Serra Talhada; Djalma Cordeiro dos Santos, Instituto Agronômico de Pernambuco; MAGNA SOELMA BESERRA DE MOURA, CPATSA; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; Sérgio Zolnier, Universidade Federal de Viçosa. |
Título: |
Forage cactus-sorghum intercropping at different irrigation water depths in the Brazilian Semiarid Region. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 9, p. 724-733, ago. 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Consórcio palma-sorgo irrigado com diferentes lâminas de água no Semiárido brasileiro. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the productive performance, biological efficiency, and the competitive ability of the forage cactus-sorghum intercropping under different irrigation depths with saline water in the Brazilian Semiarid Region. The experiment was carried out in Serra Talhada, in the state of Pernambuco, between 2014 and 2015, in a randomized complete block design, with four replicates, and a 5x3 factorial arrangement in split plots, with one year of forage cactus cycle and two years of sorghum cycles. The plots were composed by four irrigation water depths based on the fractions of 25, 50, 75, and 100% of the reference evapotranspiration, besides dry conditions; and the subplots consisted of three cropping systems (single crop of forage cactus, single crop of sorghum, and intercropping of forage cactus-sorghum). The increase of water irrigation depths increased the yields of sorghum in single crop and of the forage cactus-sorghum intercropping. The intercropping system promoted production stability with a higher system productivity index (SPI) for forage cactus-sorghum intercropping (6,279.02 kg ha-1 DM) than for forage cactus in single crop (4,626.98 kg ha-1 DM). The relative density coefficient (12.33) was indicative of the great compatibility of the intercropping system. The forage cactus-sorghum association shows biological advantage and competitiveness capacity, with a higher productive index than their monocultures. |
Palavras-Chave: |
Biological efficiency; Competitive ability; Desempenho agronômico; Eficiência biológica; Habilidade competitiva; Irrigação com água salina; Saline water irrigation. |
Thesagro: |
Sorghum Bicolor. |
Thesaurus Nal: |
Agronomic traits; Opuntia stricta. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/175710/1/Forage-cactus-sorghum-intercropping.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165377/1/Forage-cactus-sorghum-intercropping.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
16/12/2022 |
Data da última atualização: |
21/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, L. C. DA; CASTELO, R. M.; CHENG, H. N.; BISWAS, A.; FURTADO, R. F.; ALVES, C. R. |
Afiliação: |
LUANA CARVALHO DA SILVA, State University of Ceará; RACHEL MENEZES CASTELO, State University of Ceará; HUAI N. CHENG, USDA Agricultural Research Service; ATANU BISWAS, USDA Agricultural Research Service; ROSELAYNE FERRO FURTADO, CNPAT; CARLUCIO ROBERTO ALVES, State University of Ceará. |
Título: |
Methods of microencapsulation of vegetable oil: principles, stability and applications: a minireview. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Technology & Biotechnology, v. 60, n. 3, Jul./Sept. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.17113/ftb.60.03.22.7329 |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Controlled release; Estabilidade oxidativa; Lançamento controlado; Microparticles; Micropartículas. |
Thesagro: |
Ácido Graxo; Óleo Vegetal. |
Thesaurus NAL: |
Fatty acids; Oxidative stability; Vegetable oil. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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