|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
19/02/2015 |
Data da última atualização: |
14/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Folder/Folheto/Cartilha |
Autoria: |
LAZZAROTTO, J. J.; FIORAVANÇO, J. C. |
Afiliação: |
JOELSIO JOSE LAZZAROTTO, CNPUV; JOAO CAETANO FIORAVANCO, CNPUV. |
Título: |
Caderno de escrituração para a produção de mirtilo: ferramenta de apoio para utilização do sistema GestFrut_Mirtilo. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2014. |
Páginas: |
20 p. |
Descrição Física: |
il. Color. |
Série: |
(GestFrut, 10) |
ISSN: |
1516-8107 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Em um contexto de negócios cada vez mais competitivo, a utilização de ferramentas adequadas de gestão torna-se imprescindível para garantir a competitividade e a sustentabilidade das atividades agropecuárias exploradas por produtores brasileiros. Diante desse contexto, em que se insere também a produção de mirtilo, foi elaborada esta publicação. Visando auxiliar na tomada da decisão e no controle gerencial das atividades desenvolvidas pelo produtor de mirtilo, esta publicação disponibiliza uma ferramenta para registro e armazenagem de informações sobre investimentos, operações, insumos e comercialização. Esse conjunto de informações, que contempla as fases de implantação, formação e manutenção do pomar, é a base para a geração de importantes indicadores de eficiência econômica e de viabilidade financeira de distintos sistemas de produção de mirtilo. |
Palavras-Chave: |
Informação. |
Thesagro: |
Gestão; Mirtilo; Produção. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/138510/1/Caderno-Gestfrut-Mirtilo.pdf
|
Marc: |
LEADER 01521nam a2200205 a 4500 001 2009090 005 2019-01-14 008 2014 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1516-8107 100 1 $aLAZZAROTTO, J. J. 245 $aCaderno de escrituração para a produção de mirtilo$bferramenta de apoio para utilização do sistema GestFrut_Mirtilo.$h[electronic resource] 260 $aBento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho$c2014 300 $a20 p.$cil. Color. 490 $a(GestFrut, 10) 520 $aEm um contexto de negócios cada vez mais competitivo, a utilização de ferramentas adequadas de gestão torna-se imprescindível para garantir a competitividade e a sustentabilidade das atividades agropecuárias exploradas por produtores brasileiros. Diante desse contexto, em que se insere também a produção de mirtilo, foi elaborada esta publicação. Visando auxiliar na tomada da decisão e no controle gerencial das atividades desenvolvidas pelo produtor de mirtilo, esta publicação disponibiliza uma ferramenta para registro e armazenagem de informações sobre investimentos, operações, insumos e comercialização. Esse conjunto de informações, que contempla as fases de implantação, formação e manutenção do pomar, é a base para a geração de importantes indicadores de eficiência econômica e de viabilidade financeira de distintos sistemas de produção de mirtilo. 650 $aGestão 650 $aMirtilo 650 $aProdução 653 $aInformação 700 1 $aFIORAVANÇO, J. C.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
21/03/2024 |
Data da última atualização: |
21/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA, C. P. M. de; SIMOES, W. L.; CHAVES, A. R. de M.; SILVA, J. S. da; TEODORO, L. P. R.; CAMARGOS, L. S. de; GAVA, R.; SOBRAL, Y. R. A.; TEODORO, P. E. |
Afiliação: |
CÍNTIA PATRÍCIA MARTINS DE OLIVEIRA, UNESP, Ilha Solteira-SP; WELSON LIMA SIMOES, CPATSA; AGNALDO RODRIGUES DE MELO CHAVES, CNPAE / CPATSA; JUCICLÉIA SOARES DA SILVA; LARISSA PEREIRA RIBEIRO TEODORO, UFMS, Chapadão do Sul, MS; LILIANE SANTOS DE CAMARGOS, UNESP, Ilha Solteira-SP; RICARDO GAVA, UFMS, Chapadão do Sul, MS; YURI RAFAEL ALVES SOBRAL, UNEB, Juazeiro-BA; PAULO EDUARDO TEODORO, UFMS, Chapadão do Sul-MS. |
Título: |
Water strategy improves the inflorescence primordia formation of ’Arra 15’ grapevine in the Brazilian semiarid region. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Scientific Reports, v. 14, 6678, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1038/s41598-024-57215-7 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Failure in irrigation management of grapevines grown in the Brazilian semiarid region can affect bud fertility. Adequate irrigation, considering both the development of bunches in the current cycle and the formation of fertile buds for subsequent cycles, can bring significant advances to viticulture. Therefore, the objective of this research was to investigate the effect of different irrigation levels during flowering on the formation of buds and potential bunches of ’Arra 15’ grapevine and its relationship with metabolic processes. A field experiment was carried out in a commercial vineyard in Petrolina, Pernambuco, Brazil, during the 2021 and 2022 seasons. The experiment was designed in randomized blocks with four replications and five irrigation levels (70; 85; 100; 115 and 130% of crop evapotranspiration – ETc) during three production cycles. The variables fertile bud, vegetative bud, dead bud, potential fertility of the basal, median, and apical regions of the branches, number of potential bunches, reducing sugar, total soluble sugar, net photosynthesis, stomatal conductance, transpiration, and relative chlorophyll index were evaluated. The 115% ETc irrigation level improved the number of fertile buds and number of potential bunches. Irrigation level above 115% ETc increased gas exchange and relative chlorophyll index, while 70% ETc increased leaf sugar content. The most appropriate irrigation strategy is the application of 115% ETc during the flowering stage, for the increase of fertile buds and potential bunches of the next cycle, without influencing the vine metabolism. Total soluble sugars are a promising indicator of water deficit during flowering and as an indicator of vegetative bud formation for the next cycle. MenosFailure in irrigation management of grapevines grown in the Brazilian semiarid region can affect bud fertility. Adequate irrigation, considering both the development of bunches in the current cycle and the formation of fertile buds for subsequent cycles, can bring significant advances to viticulture. Therefore, the objective of this research was to investigate the effect of different irrigation levels during flowering on the formation of buds and potential bunches of ’Arra 15’ grapevine and its relationship with metabolic processes. A field experiment was carried out in a commercial vineyard in Petrolina, Pernambuco, Brazil, during the 2021 and 2022 seasons. The experiment was designed in randomized blocks with four replications and five irrigation levels (70; 85; 100; 115 and 130% of crop evapotranspiration – ETc) during three production cycles. The variables fertile bud, vegetative bud, dead bud, potential fertility of the basal, median, and apical regions of the branches, number of potential bunches, reducing sugar, total soluble sugar, net photosynthesis, stomatal conductance, transpiration, and relative chlorophyll index were evaluated. The 115% ETc irrigation level improved the number of fertile buds and number of potential bunches. Irrigation level above 115% ETc increased gas exchange and relative chlorophyll index, while 70% ETc increased leaf sugar content. The most appropriate irrigation strategy is the application of 115% ETc during the flowering stage, for the i... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Déficit hídrico; Fisiologia da videira; Formação de cachos; Formação de gemas; Gemas férteis; Manejo da irrigação; Variedade Arra 15; Videira. |
Thesagro: |
Fisiologia Vegetal; Floração; Irrigação; Uva; Vitis Vinifera. |
Thesaurus NAL: |
Irrigation management; Physiology; Plant physiology. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1163062/1/Water-strategy-improves-2024.pdf
|
Marc: |
LEADER 03005naa a2200421 a 4500 001 2163062 005 2024-03-21 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1038/s41598-024-57215-7$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, C. P. M. de 245 $aWater strategy improves the inflorescence primordia formation of ’Arra 15’ grapevine in the Brazilian semiarid region.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aFailure in irrigation management of grapevines grown in the Brazilian semiarid region can affect bud fertility. Adequate irrigation, considering both the development of bunches in the current cycle and the formation of fertile buds for subsequent cycles, can bring significant advances to viticulture. Therefore, the objective of this research was to investigate the effect of different irrigation levels during flowering on the formation of buds and potential bunches of ’Arra 15’ grapevine and its relationship with metabolic processes. A field experiment was carried out in a commercial vineyard in Petrolina, Pernambuco, Brazil, during the 2021 and 2022 seasons. The experiment was designed in randomized blocks with four replications and five irrigation levels (70; 85; 100; 115 and 130% of crop evapotranspiration – ETc) during three production cycles. The variables fertile bud, vegetative bud, dead bud, potential fertility of the basal, median, and apical regions of the branches, number of potential bunches, reducing sugar, total soluble sugar, net photosynthesis, stomatal conductance, transpiration, and relative chlorophyll index were evaluated. The 115% ETc irrigation level improved the number of fertile buds and number of potential bunches. Irrigation level above 115% ETc increased gas exchange and relative chlorophyll index, while 70% ETc increased leaf sugar content. The most appropriate irrigation strategy is the application of 115% ETc during the flowering stage, for the increase of fertile buds and potential bunches of the next cycle, without influencing the vine metabolism. Total soluble sugars are a promising indicator of water deficit during flowering and as an indicator of vegetative bud formation for the next cycle. 650 $aIrrigation management 650 $aPhysiology 650 $aPlant physiology 650 $aFisiologia Vegetal 650 $aFloração 650 $aIrrigação 650 $aUva 650 $aVitis Vinifera 653 $aDéficit hídrico 653 $aFisiologia da videira 653 $aFormação de cachos 653 $aFormação de gemas 653 $aGemas férteis 653 $aManejo da irrigação 653 $aVariedade Arra 15 653 $aVideira 700 1 $aSIMOES, W. L. 700 1 $aCHAVES, A. R. de M. 700 1 $aSILVA, J. S. da 700 1 $aTEODORO, L. P. R. 700 1 $aCAMARGOS, L. S. de 700 1 $aGAVA, R. 700 1 $aSOBRAL, Y. R. A. 700 1 $aTEODORO, P. E. 773 $tScientific Reports$gv. 14, 6678, 2024.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|