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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
09/07/2015 |
Data da última atualização: |
04/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
TONINI, H.; BORGES, R. A. |
Afiliação: |
HELIO TONINI, CPAMT; RENATO ALVES BORGES, SEAPA-RR. |
Título: |
Equação de volume para espécies comerciais em Floresta Ombrófila Densa no sul de Roraima |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 35, n. 82, p. 31-37, abr./jun. 2015 |
ISSN: |
1809-3647 |
DOI: |
dx.doi.org/10.4336/2015.pfb.35.82.738 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho teve como objetivo ajustar e selecionar modelos matemáticos para a estimativa do volume comercial com casca para espécies comerciais de uma Floresta Ombrófila Densa de Terra Firme localizada no sul de Roraima. Foram abatidas e cubadas pelo método de Smalian 122 árvores de 18 espécies com diâmetro à altura do peito maior do que 50 cm. Foram testados nove modelos, ajustados pelos métodos dos mínimos quadrados, e selecionados em função do coeficiente de determinação ajustado, do erro padrão de estimativa em porcentagem, do valor de F calculado e da análise gráfica da distribuição dos resíduos. Recomendou-se o modelo de Schumacher-Hall. O modelo de Kopezki-Gherardt pode ser empregado, quando não se utilizar dados de altura comercial. |
Palavras-Chave: |
Cuabagem rigorosa; Cubagem rigorosa; Manejo florestal; Volumetria; Volumetry; Wood volume determination. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia; forest management. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140693/1/2015-cpamt-tonini-floresta-ombrofila-roraima.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/129447/1/pfb.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
04/04/2023 |
Data da última atualização: |
04/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
SANTOS, V, C.; CHAVES, C. S.; RIBEIRO, K. G.; PEREIRA, O. G.; CECCON, P. R.; GOMIDE, C. A. de M. |
Afiliação: |
VÍTOR CORRÊA SANTOS, Universidade Federal de Viçosa; CARLA SILVA CHAVES, Universidade Federal de Viçosa; KARINA GUIMARÃES RIBEIRO, Universidade Federal de Viçosa; ODILON GOMES PEREIRA, Universidade Federal de Viçosa; PAULO ROBERTO CECON, Universidade Federal de Viçosa; CARLOS AUGUSTO DE MIRANDA GOMIDE, CNPGL. |
Título: |
Morphogenic, structural, and chemical characteristics of Brachiaria grass (Urochloa decumbens Stapf.) pastures in monoculture and intercropped with forage peanut under two grazing intensities. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Semina. Ciências Agrárias, v. 44, n. 1, p. 375-392, jan./fev. 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the morphogenic, structural, and chemical characteristics of Brachiaria grass (Urochloa decumbens) intercropped with forage peanut (Arachis pintoi) under three-row spacings (40, 50, and 60 cm) and two post-grazing residual heights (5 and 15 cm). The experiment was performed in a randomized block design with a factorial scheme (3 x 2) with four replicates. The structural and morphogenic characteristics were considered in a factorial scheme (3 × 2) + 1 (an additional treatment of Brachiaria grass in monoculture). Chemical characteristics sampled by cutting and by hand plucking were evaluated. Brachiaria grass had the highest crude protein (CP) content at 5 cm, whereas forage peanut had the highest CP content at 15 cm in the first year, however, there was no difference in the second year. Compared to monoculture, intercropping resulted in lower final stem size, a greater number of live leaves, and increases in the following metrics: leaf elongation rate, final leaf size, and leaf life duration, most. |
Palavras-Chave: |
Pastejo simulado. |
Thesagro: |
Amendoim; Capim Brachiaria; Consorciação de Cultura; Espaçamento; Folha; Plantio; Proteína Bruta. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152980/1/Morphogenic-structural-and-chemical-characteristics-of-Brachiaria.pdf
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Marc: |
LEADER 01963naa a2200277 a 4500 001 2152980 005 2023-04-04 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTOS, V, C. 245 $aMorphogenic, structural, and chemical characteristics of Brachiaria grass (Urochloa decumbens Stapf.) pastures in monoculture and intercropped with forage peanut under two grazing intensities.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe objective of this study was to evaluate the morphogenic, structural, and chemical characteristics of Brachiaria grass (Urochloa decumbens) intercropped with forage peanut (Arachis pintoi) under three-row spacings (40, 50, and 60 cm) and two post-grazing residual heights (5 and 15 cm). The experiment was performed in a randomized block design with a factorial scheme (3 x 2) with four replicates. The structural and morphogenic characteristics were considered in a factorial scheme (3 × 2) + 1 (an additional treatment of Brachiaria grass in monoculture). Chemical characteristics sampled by cutting and by hand plucking were evaluated. Brachiaria grass had the highest crude protein (CP) content at 5 cm, whereas forage peanut had the highest CP content at 15 cm in the first year, however, there was no difference in the second year. Compared to monoculture, intercropping resulted in lower final stem size, a greater number of live leaves, and increases in the following metrics: leaf elongation rate, final leaf size, and leaf life duration, most. 650 $aAmendoim 650 $aCapim Brachiaria 650 $aConsorciação de Cultura 650 $aEspaçamento 650 $aFolha 650 $aPlantio 650 $aProteína Bruta 653 $aPastejo simulado 700 1 $aCHAVES, C. S. 700 1 $aRIBEIRO, K. G. 700 1 $aPEREIRA, O. G. 700 1 $aCECCON, P. R. 700 1 $aGOMIDE, C. A. de M. 773 $tSemina. Ciências Agrárias$gv. 44, n. 1, p. 375-392, jan./fev. 2023.
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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