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Registros recuperados : 18 | |
12. | | MAGALHAES, P. C.; SOUZA, T. C.; LINO, L. de O.; PEREIRA, F. J.; CASTRO, E. de M.; PARENTONI, S. N. Características de produção e porosidade radicular do milho Saracura em sucessivos ciclos de seleção sob alagamento intermitente do solo. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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13. | | PEREIRA, F. J.; CASTRO, E. de M.; MAGALHAES, P. C.; SOUZA, T. C. de; LINO, L. de O. Modificações na anatomia do caule de sucessivos ciclos de seleção do milho 'Saracura' BRS 4154 sob alagamento intermitente do solo. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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14. | | SOUZA, T. C.; MAGALHAES, P. C.; LINO, L. de O.; PEREIRA, F. J.; CASTRO, E. de M.; PARENTONI, S. N. Trocas gasosas ao longo dos ciclos de seleção do milho ?Saracura? BRS 4154 tolerante ao encharcamento do solo. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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15. | | SOUZA, T. C. de; MAGALHAES, P. C.; LINO, L. de O.; PEREIRA, F. J.; CASTRO, E. de M.; PARENTONI, S. N. Morfofisiologia de milho sob alagamento intermitente do solo em sucessivos ciclos de seleção. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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16. | | BAHIA FILHO, A. F. de C.; GARCIA, J. C.; BACALTCHUCK, B.; PARENTONI, S. N.; CASTRO, E. de M. de; SANTANA, D. P. Factors affecting production and productivity of cereals in Brazil during the last decades. In: INTERNATINAL WORKSHOP ON TROPICAL AGRICULTURE DEVELOPMENT=WORKSHOP INTERNACIONAL SOBRE DESENVOLVIMENTO DA AGRICULTURA TROPCIAL, 2006, Brasília, DF. Transforming tropical agriculture: an assessment of major technological, institutional, and policy innovations: abstracts=Transfomando a agricultura tropical: uma avaliacao das princiapis inovacoes tecnologicas, institucionais e politicas: resumos. [Brasilia, DF: EMBRAPA; Washington: CGIAR], 2006. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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17. | | MORAIS, O. P. de; CASTRO, E. de M. de; PRABHU, A. S.; BRESEGHELLO, F.; VANDERLEI, J. C.; SOUZA, N. R. G. de; SOUZA, N. S.; FONSECA, J. R.; BASSINELLO, P. Z.; RABELO, R. R. Extenção de recomendação da cultivar de arroz de terras altas "BRS Soberana" para Goiás. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2003. 4 p. (Embrapa Arroz e Feijão. Comunicado Técnico, 73). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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18. | | COELHO, S. V. B.; ROSA, S. D. V. F. da; LACERDA, L. N. C.; CLEMENTE, A. da C. S.; SILVA, L. C.; FANTAZZINI, T. B.; RIBEIRO, F. S.; CASTRO, E. de M. Ultrastructural damage in coffee seeds exposed to drying and to subzero (°C) temperatures. Coffee Science, v. 15, e151760, p. 1-8, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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Registros recuperados : 18 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
18/01/2022 |
Data da última atualização: |
18/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
COELHO, S. V. B.; ROSA, S. D. V. F. da; LACERDA, L. N. C.; CLEMENTE, A. da C. S.; SILVA, L. C.; FANTAZZINI, T. B.; RIBEIRO, F. S.; CASTRO, E. de M. |
Afiliação: |
STEFÂNIA VILAS BOAS COELHO, UFLA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; LAURA NARDELLI CASTANHEIRA LACERDA, UFLA; ALINE DA CONSOLAÇÃO SAMPAIO CLEMENTE, GRUPO FERTILÁQUA; LUCIANO COUTINHO SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA PARAÍBA; TATIANA BOTELHO FANTAZZINI, CAMPEÃ AGRONEGÓCIO; FERNANDO SALES RIBEIRO, UFLA; ELISA DE MELO CASTRO, UFLA. |
Título: |
Ultrastructural damage in coffee seeds exposed to drying and to subzero (°C) temperatures. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Coffee Science, v. 15, e151760, p. 1-8, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
During drying and freezing, protective mechanisms act to maintain seed physiological quality. Some of these mechanisms contribute to the integrity of cell membranes. The damage caused to cell membranes due to cell stress can be seen in ultrastructural studies. The aim of this study was to investigate ultrastructural changes in endosperm cells of coffee seeds brought about by drying and by exposure to low temperatures. Seeds of Coffea Arabica were dried in silica gel to moisture contents of 40, 20, and 5 % (wb) and brought to equilibrium at temperatures of 10, -20, and -86oC. Germination, vigor, and tetrazolium tests were performed for evaluation of seed physiological quality. Ultrastructural damage was analyzed by scanning electron microscopy. Coffee seeds with 40% moisture content have whole, swollen, and expanded cells, with a filled lumen and without signs of damage. The physiological and ultrastructural quality of seeds exposed to below zero temperatures with 40% moisture content is compromised. They have null germination and empty cells, indicating leakage of cell content. Drying of coffee seeds leads to uniform contraction of inner cell content. Drying of coffee seeds to 5% moisture content leads to intense contraction of cell volume, with physiological and ultrastructural damage. |
Thesagro: |
Coffea Arábica; Dano Pelo Frio; Semente. |
Thesaurus NAL: |
Coffea arabica var. arabica; Scanning electron microscopy; Seeds. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230356/1/Ultrastructural-damage-in-coffee-seeds.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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