|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
02/08/2012 |
Data da última atualização: |
17/08/2017 |
Autoria: |
STRECK, N. A.; UHLMANN, L. O.; GABRIEL, L. F. |
Afiliação: |
NEREU AUGUSTO STRECK, Universidade Federal de Santa Maria; LILIAN OSMARI UHLMANN, Universidade Federal de Santa Maria; LUANA FERNANDES GABRIEL, Universidade Federal de Santa Maria. |
Título: |
Long-term changes in rice development in Southern Brazil, during the last ten decades. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 6, p. 727-737, jun. 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Alterações de longo prazo nas fases de desenvolvimento de arroz no Sul do Brasil, nas últimas dez décadas. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to test long‑term trends in the duration of rice development phases in Santa Maria, RS, Brazil. The duration from emergence to V3 (EM‑V3), emergence to panicle differentiation (EM‑R1), emergence to anthesis (EM‑R4), and emergence to all grains with brown hull (EM‑R9) was calculated using leaf appearance and developmental models for four rice cultivars (IRGA 421, IRGA 417, EPAGRI 109, and EEA 406), for the period from 1912 to 2011, considering three emergence dates (early, mid, and late). The trend of the time series was tested with the non‑parametric Mann‑Kendall test, and the magnitude of the trend was estimated with simple linear regression. Rice development has changed over the last ten decades in this location, leading to an anticipation of harvest time of 17 to 31 days, depending on the cultivar maturity group and emergence date, which is related to trends of temperature increase during the growing season. Warmer temperatures over the evaluated time period are responsible for changing rice phenology in this location, since minimum and maximum daily temperature drive the rice developmental models used. |
Palavras-Chave: |
Região sul. |
Thesagro: |
Arroz; Fenologia; Oryza Sativa; Taxa de crescimento. |
Thesaurus Nal: |
Global warming; Growing season; Maturity groups; Phenology. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/62892/1/7408.pdf
|
Marc: |
LEADER 02064naa a2200265 a 4500 001 1930290 005 2017-08-17 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSTRECK, N. A. 245 $aLong-term changes in rice development in Southern Brazil, during the last ten decades. 260 $c2012 500 $aTítulo em português: Alterações de longo prazo nas fases de desenvolvimento de arroz no Sul do Brasil, nas últimas dez décadas. 520 $aThe objective of this work was to test long‑term trends in the duration of rice development phases in Santa Maria, RS, Brazil. The duration from emergence to V3 (EM‑V3), emergence to panicle differentiation (EM‑R1), emergence to anthesis (EM‑R4), and emergence to all grains with brown hull (EM‑R9) was calculated using leaf appearance and developmental models for four rice cultivars (IRGA 421, IRGA 417, EPAGRI 109, and EEA 406), for the period from 1912 to 2011, considering three emergence dates (early, mid, and late). The trend of the time series was tested with the non‑parametric Mann‑Kendall test, and the magnitude of the trend was estimated with simple linear regression. Rice development has changed over the last ten decades in this location, leading to an anticipation of harvest time of 17 to 31 days, depending on the cultivar maturity group and emergence date, which is related to trends of temperature increase during the growing season. Warmer temperatures over the evaluated time period are responsible for changing rice phenology in this location, since minimum and maximum daily temperature drive the rice developmental models used. 650 $aGlobal warming 650 $aGrowing season 650 $aMaturity groups 650 $aPhenology 650 $aArroz 650 $aFenologia 650 $aOryza Sativa 650 $aTaxa de crescimento 653 $aRegião sul 700 1 $aUHLMANN, L. O. 700 1 $aGABRIEL, L. F. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 47, n. 6, p. 727-737, jun. 2012.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
08/08/2002 |
Data da última atualização: |
21/07/2006 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Circulação/Nível: |
-- - -- |
Autoria: |
BRESEGHELLO, F.; CARNEIRO, G. E. S.; CUTRIM, V. dos A.; CASTRO, E. da M. de; RANGEL, P. H. N.; PEREIRA, G. V.; UTINO, S. |
Afiliação: |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Título: |
Produção de semente genética e pré-básica, na Embrapa Arroz e Feijão. |
Ano de publicação: |
2001 |
Fonte/Imprenta: |
Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2001. |
Páginas: |
28 p. |
Série: |
(Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 115). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Produção de semente genética; Arroz de terras altas: Área, Plantio, Tratos culturais; Arroz de várzea: Área, Plantio, Tratos culturais; Feijão: Área, Plantio, Tratos culturais; Normas para a colheita e pós-colheita da semente genética: Colheita, Embalagem, Secagem e limpeza; Destino da semente; Produção de semente pré-básica: Área, Plantio, Tratos culturais, Acompanhamento, Colheita; Controle de qualidade do processo; Proteção e registro de cultivares: Proteção, Registro. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Cultivar; Embrapa; Embrapa Arroz e Feijao; Goiás; Melhoramento Genético; Pré-básica; Production; Santo Antônio de Goiás; Seed; Seed production; Semente - Produção; Semente genética; Semente Produção. |
Thesagro: |
Arroz; Biotecnologia; Feijão; Genética; Melhoramento Vegetal; Oryza Sativa; Produção; Produção de Sementes; Produtividade; Semente. |
Thesaurus NAL: |
Brazil; kidney beans; Phaseolus; plant breeding; rice; seeds. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPAF/19138/1/doc_115.pdf
|
Marc: |
LEADER 01976nam a2200565 a 4500 001 1210201 005 2006-07-21 008 2001 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aBRESEGHELLO, F. 245 $aProdução de semente genética e pré-básica, na Embrapa Arroz e Feijão. 260 $aSanto Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão$c2001 300 $a28 p. 490 $a(Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 115). 520 $aProdução de semente genética; Arroz de terras altas: Área, Plantio, Tratos culturais; Arroz de várzea: Área, Plantio, Tratos culturais; Feijão: Área, Plantio, Tratos culturais; Normas para a colheita e pós-colheita da semente genética: Colheita, Embalagem, Secagem e limpeza; Destino da semente; Produção de semente pré-básica: Área, Plantio, Tratos culturais, Acompanhamento, Colheita; Controle de qualidade do processo; Proteção e registro de cultivares: Proteção, Registro. 650 $aBrazil 650 $akidney beans 650 $aPhaseolus 650 $aplant breeding 650 $arice 650 $aseeds 650 $aArroz 650 $aBiotecnologia 650 $aFeijão 650 $aGenética 650 $aMelhoramento Vegetal 650 $aOryza Sativa 650 $aProdução 650 $aProdução de Sementes 650 $aProdutividade 650 $aSemente 653 $aBrasil 653 $aCultivar 653 $aEmbrapa 653 $aEmbrapa Arroz e Feijao 653 $aGoiás 653 $aMelhoramento Genético 653 $aPré-básica 653 $aProduction 653 $aSanto Antônio de Goiás 653 $aSeed 653 $aSeed production 653 $aSemente - Produção 653 $aSemente genética 653 $aSemente Produção 700 1 $aCARNEIRO, G. E. S. 700 1 $aCUTRIM, V. dos A. 700 1 $aCASTRO, E. da M. de 700 1 $aRANGEL, P. H. N. 700 1 $aPEREIRA, G. V. 700 1 $aUTINO, S.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|