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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
06/01/2022 |
Data da última atualização: |
06/01/2022 |
Autoria: |
NARDELLO, I. C.; FLORES CANTILLANO, R. F.; RIBEIRO, J. A.; VIGNOLO, G. K.; MALGARIM, M. B.; MELLO-FARIAS, P. C. de. |
Afiliação: |
IZABEL CAMACHO NARDELLO, Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel; RUFINO FERNANDO FLORES CANTILLANO, CPACT; JARDEL ARAÚJO RIBEIRO, Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel; GERSON KLEINICK VIGNOLO, CPACT; MARCELO BARBOSA MALGARIM, Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel; PAULO CELSO DE MELLO-FARIAS, Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel. |
Título: |
Quality of strawberries subjected to pre-harvest UV-C radiation. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e01590, 2021. |
DOI: |
https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2021.v56.01590 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Qualidade de morangos submetidos à radiação UV-C pré-colheita. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the influence of the use of UV-C radiation at an intensity of 0.53 KJ m-2, during strawberry (Fragaria x ananassa) cultivation, on the physicochemical and phytochemical parameters of the fruits. The used experimental design was completely randomized, in a single-factor arrangement with 11, 19, 29, and 39 UV-C applications and without UV-C application. The hue of the fruits was smaller at the end of the study period. pH varied in strawberries that received 39 applications of UVC, and the soluble solids content differed with 19 applications. Antioxidant activity was lower in fruits with 11, 19, and 29 UV-C applications, whereas vitamin C content was lower only in fruits that received 29 applications. The use of UV-C radiation at an intensity of 0.53 KJ m-2, during strawberry cultivation, affects the physicochemical and phytochemical parameters of the fruits, but does not cause losses in their quality. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência do uso de radiação UV-C na intensidade de 0,53 KJ m-2, durante o cultivo de morango (Fragaria x ananassa), sobre os parâmetros físico-químicos e fitoquímicos dos frutos. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, em arranjo unifatorial, com 11, 19, 29 e 39 aplicações de UV-C e sem aplicação de UV-C. A tonalidade dos frutos apresentou menor ângulo ao final do período de estudo. O pH variou em morangos que receberam 39 aplicações de UVC, e o conteúdo de sólidos solúveis diferiu com 19 aplicações. A atividade antioxidante foi menor nas frutas com 11, 19 e 29 aplicações de UV-C, enquanto o teor de vitamina C foi menor apenas nas frutas que receberam 29 aplicações. O uso de radiação UV-C de 0,53 KJ m-2, durante o cultivo de morango, afeta os parâmetros físico-químicos e fitoquímicos dos frutos, mas não leva à perda de sua qualidade. MenosABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the influence of the use of UV-C radiation at an intensity of 0.53 KJ m-2, during strawberry (Fragaria x ananassa) cultivation, on the physicochemical and phytochemical parameters of the fruits. The used experimental design was completely randomized, in a single-factor arrangement with 11, 19, 29, and 39 UV-C applications and without UV-C application. The hue of the fruits was smaller at the end of the study period. pH varied in strawberries that received 39 applications of UVC, and the soluble solids content differed with 19 applications. Antioxidant activity was lower in fruits with 11, 19, and 29 UV-C applications, whereas vitamin C content was lower only in fruits that received 29 applications. The use of UV-C radiation at an intensity of 0.53 KJ m-2, during strawberry cultivation, affects the physicochemical and phytochemical parameters of the fruits, but does not cause losses in their quality. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência do uso de radiação UV-C na intensidade de 0,53 KJ m-2, durante o cultivo de morango (Fragaria x ananassa), sobre os parâmetros físico-químicos e fitoquímicos dos frutos. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, em arranjo unifatorial, com 11, 19, 29 e 39 aplicações de UV-C e sem aplicação de UV-C. A tonalidade dos frutos apresentou menor ângulo ao final do período de estudo. O pH variou em morangos que receberam 39 aplicações de UVC, e o con... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Morango; Pré-Colheita; Radiação; Raio Ultravioleta. |
Thesaurus Nal: |
Fragaria ananassa; Strawberries; Ultraviolet radiation. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229997/1/Quality-strawberries-subjected-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 02862naa a2200289 a 4500 001 2138791 005 2022-01-06 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2021.v56.01590$2DOI 100 1 $aNARDELLO, I. C. 245 $aQuality of strawberries subjected to pre-harvest UV-C radiation.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aTítulo em português: Qualidade de morangos submetidos à radiação UV-C pré-colheita. 520 $aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the influence of the use of UV-C radiation at an intensity of 0.53 KJ m-2, during strawberry (Fragaria x ananassa) cultivation, on the physicochemical and phytochemical parameters of the fruits. The used experimental design was completely randomized, in a single-factor arrangement with 11, 19, 29, and 39 UV-C applications and without UV-C application. The hue of the fruits was smaller at the end of the study period. pH varied in strawberries that received 39 applications of UVC, and the soluble solids content differed with 19 applications. Antioxidant activity was lower in fruits with 11, 19, and 29 UV-C applications, whereas vitamin C content was lower only in fruits that received 29 applications. The use of UV-C radiation at an intensity of 0.53 KJ m-2, during strawberry cultivation, affects the physicochemical and phytochemical parameters of the fruits, but does not cause losses in their quality. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência do uso de radiação UV-C na intensidade de 0,53 KJ m-2, durante o cultivo de morango (Fragaria x ananassa), sobre os parâmetros físico-químicos e fitoquímicos dos frutos. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, em arranjo unifatorial, com 11, 19, 29 e 39 aplicações de UV-C e sem aplicação de UV-C. A tonalidade dos frutos apresentou menor ângulo ao final do período de estudo. O pH variou em morangos que receberam 39 aplicações de UVC, e o conteúdo de sólidos solúveis diferiu com 19 aplicações. A atividade antioxidante foi menor nas frutas com 11, 19 e 29 aplicações de UV-C, enquanto o teor de vitamina C foi menor apenas nas frutas que receberam 29 aplicações. O uso de radiação UV-C de 0,53 KJ m-2, durante o cultivo de morango, afeta os parâmetros físico-químicos e fitoquímicos dos frutos, mas não leva à perda de sua qualidade. 650 $aFragaria ananassa 650 $aStrawberries 650 $aUltraviolet radiation 650 $aMorango 650 $aPré-Colheita 650 $aRadiação 650 $aRaio Ultravioleta 700 1 $aFLORES CANTILLANO, R. F. 700 1 $aRIBEIRO, J. A. 700 1 $aVIGNOLO, G. K. 700 1 $aMALGARIM, M. B. 700 1 $aMELLO-FARIAS, P. C. de 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira$gv. 56, e01590, 2021.
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Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
07/02/2014 |
Data da última atualização: |
31/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SANTOS, F. C.; TECHIO, V. H.; FREITAS, A. S.; CASTRO, E. M. de; DAVIDE, L. C.; SOUZA SOBRINHO, F. de. |
Afiliação: |
FABÍOLA CARVALHO SANTOS, UFLA; VÂNIA HELENA TECHIO, UFLA; ALINE SILVA FREITAS, UFLA; EVARISTO MAURO DE CASTRO, UFLA; LISETE CHAMA DAVIDE, UFLA; FAUSTO DE SOUZA SOBRINHO, CNPGL. |
Título: |
Adaptive leaf anatomical characteristics of Brachiaria ruziziensis (Poaceae) genotypes in different environments. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Scientiarum. Biological Sciences, v. 35, n. 4, p. 579-584, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Studies on morphological plasticity are extremely important to plant breeding seeking to optimize genotype interactions with their environments. The present study evaluated 38 genotypes of Brachiaria ruziziensis cultivated during the rainy (October to March) and dry (April to September) seasons and examined variations in their anatomical characteristics. Fully expanded leaves were collected and fixed in FAA70 (formaldehyde: acetic acid: ethyl alcohol) for 72h and subsequently stored in 70% alcohol. Median sections of leaf blades were examined and evaluated according to traditional plant anatomical procedures. Genotypes 15, 27, 40, 53, and 90 demonstrated interactions with the environment in five of the anatomical characteristics evaluated; genotypes 1 and 33 presented no plasticity in any of the characteristics examined. Except for the thickness of abaxial (ABT) and adaxial (ADT) epidermal surfaces, the genotypes showed different behaviors for all the other characteristics evaluated: mesophyll thickness (MT), xylem diameter (XD), distance between bundles (DB), number of bundles (NB), number of bulliform cells (NBC), sclerenchyma tissue area (%L), and bulliform cell area (ABC). |
Palavras-Chave: |
Morphological plasticity. |
Thesaurus NAL: |
forage; plant anatomy; plant breeding. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/96786/1/Artigo-Fausto-18265-95314-1-PB.pdf
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Marc: |
LEADER 01911naa a2200229 a 4500 001 1979205 005 2024-01-31 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTOS, F. C. 245 $aAdaptive leaf anatomical characteristics of Brachiaria ruziziensis (Poaceae) genotypes in different environments.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aStudies on morphological plasticity are extremely important to plant breeding seeking to optimize genotype interactions with their environments. The present study evaluated 38 genotypes of Brachiaria ruziziensis cultivated during the rainy (October to March) and dry (April to September) seasons and examined variations in their anatomical characteristics. Fully expanded leaves were collected and fixed in FAA70 (formaldehyde: acetic acid: ethyl alcohol) for 72h and subsequently stored in 70% alcohol. Median sections of leaf blades were examined and evaluated according to traditional plant anatomical procedures. Genotypes 15, 27, 40, 53, and 90 demonstrated interactions with the environment in five of the anatomical characteristics evaluated; genotypes 1 and 33 presented no plasticity in any of the characteristics examined. Except for the thickness of abaxial (ABT) and adaxial (ADT) epidermal surfaces, the genotypes showed different behaviors for all the other characteristics evaluated: mesophyll thickness (MT), xylem diameter (XD), distance between bundles (DB), number of bundles (NB), number of bulliform cells (NBC), sclerenchyma tissue area (%L), and bulliform cell area (ABC). 650 $aforage 650 $aplant anatomy 650 $aplant breeding 653 $aMorphological plasticity 700 1 $aTECHIO, V. H. 700 1 $aFREITAS, A. S. 700 1 $aCASTRO, E. M. de 700 1 $aDAVIDE, L. C. 700 1 $aSOUZA SOBRINHO, F. de 773 $tActa Scientiarum. Biological Sciences$gv. 35, n. 4, p. 579-584, 2013.
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