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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  07/04/2015
Data da última atualização:  08/04/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BERTECHINI, A. G.; MAZZUCO, H.; RODRIGUES, E. C.; RAMOS, E. M.
Afiliação:  ANTONIO GILBERTO BERTECHINI, UFL; HELENICE MAZZUCO, CNPSA; ERIKA CRISTINA RODRIGUES; EDUARDO MENDES RAMOS, UFL.
Título:  Study of the utilization of light egg-type males: A proposal for the sustainability of the egg industry
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Poultry Science, v. 93, p. 755-761, 2014.
DOI:  10.3382/ps.2013-03462
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study evaluated the performance and viability of light egg-type males, usually euthanized at the hatcheries, from White and Brown Leghorn laying hen lines. One-day-old male chicks, half from each hen line, were raised in floor pens until they were 42 d of age. The birds were distributed into 48 floor pens, furnished with tube feeders and nipple drinkers, and submitted to 24 h of continuous light, 3 feeding phases (1-7, 8-21, and 22-42 d) and diets composed of corn and soybean meal as the main ingredients. A completely randomized design was used in a 4 × 2 factorial arrangement (phase levels of ME dietary treatments × strain) of 6 replicates of 40 birds each. The variables evaluated were bird performance, carcass quality, and yield at 42 d of age. Mortality and cannibalism were not observed during the entire experimental period, although the birds' beaks were not trimmed. The brown males line showed higher feed consumption and BW gain and better feed conversion compared with the white male line (P< 0.05). Metabolizable energy (kcal/kg) levels of 3,200 (1 to 7 d), 3,050 (8 to 21 d), and 3,200 (22 to 42 d) provided better performance (P< 0.05) in both lines. The carcass yields were similar (P> 0.05) between the 2 lines; males from the white line showed higher breast yield, and the brown line males showed higher yield of thighs and drumstick (P< 0.05). The treatments had no effect on meat quality (P > 0.05). Overall, the results suggest that there is great viability for the... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Qualidade da carne; Qualidade do ovo; Sustentabilidade.
Thesagro:  Industrialização.
Thesaurus Nal:  Egg industry; Egg quality; Environmental sustainability; Meat quality.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA19904 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  17/10/2023
Data da última atualização:  17/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  OLIVEIRA, J. A. de; CASELL, F. de T. R.; PINHEIRO, H. D.
Afiliação:  JEUDYS ARAUJO DE OLIVEIRA, CPAMN; FRANCISCO DE TARSO RIBEIRO CASELL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ; HELANO DIÓGENES PINHEIRO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO PIAUÍ.
Título:  Potencial estratégico do feijão-caupi como ingrediente para alimentos plant-based.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Cadernos de Prospecção, v. 16, n. 6, p. 1943-1955, out./dez. 2023.
ISSN:  2317-0026
DOI:  10.9771/cp.v16i6.52936
Idioma:  Português
Conteúdo:  Grãos de feijão-caupi possuem altos níveis de proteínas, fibras, ferro e zinco, o que lhes confere um excelente potencial nutricional para o desenvolvimento de alimentos plant-based, geralmente veganos, feitos à base de plantas como uma opção aos produtos de origem animal. O objetivo desta pesquisa foi obter informações sobre a cultura do feijão-caupi no Brasil e no mundo, assim como sobre o desenvolvimento de alimentos plant-based nos últimos anos. Os resultados indicam que a maioria das formulações que utilizam pulses é constituída de ervilhas, grãos-de-bico e favas, mas pouquíssimas têm utilizado o feijão-caupi, o que configura uma grande oportunidade estratégica para essa cultura nesse tipo de tecnologia de alimentos. Além disso, os resultados evidenciam uma acelerada tendência de crescimento no desenvolvimento de tecnologias do setor de alimentos plant-based, acompanhada de fortes investimentos por parte das principais indústrias do setor.
Palavras-Chave:  Vegano.
Thesagro:  Alimento Vegetal; Leguminosa com Grão; Tecnologia de Alimento; Vigna Unguiculata.
Thesaurus NAL:  Food technology; Legumes.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157298/1/PotencialEstrategicoFeijaoCaupiIngredienteAlimentosPlantBasedCP2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN34073 - 1UPCAP - DD
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