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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
25/04/2003 |
Data da última atualização: |
25/04/2003 |
Autoria: |
BAYER, C.; MARTIN-NETO, L.; MIELNICZUK, J.; SAAB, S. da C. MILORI, D. M. P.; BAGNATO, V. S. |
Afiliação: |
UFRGS-Departamento de Solos, Porto Alegre, RS; Embrapa Instrumentação Agropecuária, São Carlos, SP; UEPG-Departamento de Física, Ponta Grossa, PR; USP-Instituto de Física, São Carlos, SP. |
Título: |
Tillage and cropping system effects on soil humic acid characteristics as determined by electron spin resonance and fluorescence spectroscopies. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Geoderma, Amsterdam, v. 105, p. 81-92, 2002. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
long-term (- and 9-year) effects were evaluated of two tillage regimes (conventional tillage: CT; and no-tillage: NT) and two cropping systems (oat/maize: O/M; and oat + vetch / maize + cowpea: O + V/M+C) on characteristics of humic acids (HAs) from surface layer (0 to 25 mm) of subtropical Brazilian Paleudult soil. Generally, soil HA samples from conservation management systems with no soil disturbance (NT) and high crop residue addition (O+V/M+C) showed lowest humification degree, as demonstrated by lowest concentration of semiquinone-type free radicals, determined by electron spin resonance (ESR_, and lowest total fluorescence (TF), which is proportional to area under fluorescence spectrum; however, cropping systems had less effect than tillage regimes on two spectroscopic parameters. Since all HA samples presented a maximum fluorescence emission peak around 518nm, when excited with blue light, we believe that differences in the fluorescence intensity could be attributed to concentration of similar condensed aromatic moiety. This assumption was consistent with strong correlation with stable semiquinone-type free radicals (r=0.84, P<0.01), which are believed to be stabilized in humic substances by condensed aromatic structures. The results showed positive effects of conservation management in evaluating management system quality. |
Palavras-Chave: |
Aromatic groups; Brazilian soils; Espectroscopia; Fluorescência; Humidade; Humification degree; Semiquinone free radicals. |
Thesagro: |
Matéria Orgânica; Solo. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Cutter |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
10/01/2012 |
Data da última atualização: |
10/01/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FARIA, B. M. S. de; PAPPAS JUNIOR, G. J.; GUIMARÃES, C. M.; CARVALHO, P. F. Z.; VIANELLO, R. P. |
Afiliação: |
BÁRBARA MÜLLER SALOMÃO DE FARIA, mestranda UFV; GEORGIOS JOANNIS PAPPAS JUNIOR, CENARGEN; CLEBER MORAIS GUIMARAES, CNPAF; PATRÍCIA FERNANDA ZAMBUZZI CARVALHO, UFG; ROSANA PEREIRA VIANELLO BRONDANI, CNPAF. |
Título: |
Identificação e quantificação da expressão de genes diferencialmente expressos sob condição de déficit hídrico em feijoeiro comum (Phaseolus vulgaris). |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 10., 2011, Goiânia. Anais... Goiânia: Embrapa Arroz e Feijão, 2011. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
CONAFE. |
Conteúdo: |
Com o intuito de avançar no conhecimento dos mecanismos genéticos envolvidos na tolerância à seca, esse estudo teve como objetivos a identificação de genes diferencialmente expressos em feijoeiro comum sob condições de déficit hídrico, validação via RT-PCT de alguns desses genes-candidatos potencialmente envolvidos na resposta ao estresse, bem como contribuir para o incremento do banco de sequências expressas (EST?s) enriquecidas para genes diferencialmente expressos nos genótipos BAT 477 (tolerante) e Pérola (suscetível) quando submetidos às condições de presença e ausência do déficit hídrico. |
Thesagro: |
Deficiência hídrica; Feijão; Gene; Phaseolus vulgaris. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/51941/1/biotc6.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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