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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
20/02/2024 |
Data da última atualização: |
22/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RODRIGUES, C. M.; BENTO, C. C.; MORAES, C. B.; GOMES, C.; IOSHINO, R. S.; FREITAS-JUNIOR, L. H.; SPADARI, C. de C.; ISHIDA, K.; VILEGAS, W.; CARVALHO, J. C. S.; FERREIRA, M. J. P.; CARBONE, V.; PIACENTE, S.; ANGELO, R. M. de; HONORIO, K. M.; SANNOMIYA, M. |
Afiliação: |
CLENILSON MARTINS RODRIGUES, CNPAE; CHARLYANA CARVALHO BENTO, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; CAROLINA BORSOI MORAES, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; CECILIA GOMES, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; RAFAELLA SAYURI IOSHINO, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; LUCIO H. FREITAS-JUNIOR, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; CRISTINA DE CASTRO SPADARI, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; KELLY ISHIDA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; WAGNER VILEGAS, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA JÚLIO DE MESQUITA FILHO.; JULIANA CAJADO SOUZA CARVALHO, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; MARCELO JOSÉ PENA FERREIRA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; VIRGINIA CARBONE, Institute of Food Sciences; SONIA PIACENTE, UNIVERSITY OF SALERNO; RAFAELA MOLINA DE ANGELO, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; KATHIA MARIA HONORIO, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; MIRIAM SANNOMIYA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO. |
Título: |
A potential antiviral against COVID-19 obtained from Byrsonima coccolobifolia leaves extract. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Fitoterapia, v. 173, Mar. 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fitote.2024.105820 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study, we specifically focused on the crude methanolic leaf extract of Byrsonima coccolobifolia, investigating its antifungal potential against human pathogenic fungi and its antiviral activity against COVID-19. Through the use of high-performance liquid chromatography coupled with electrospray ionization ion trap tandem mass spectrometry, direct infusion electrospray ionization ion trap tandem mass spectrometry, and chromatographic dereplication procedures, we identified galloyl quinic acid derivatives, catechin derivatives, proanthocyanidins, and flavonoid glycosides. The broth dilution assay revealed that the methanolic leaf extract of B. coccolobifolia exhibits antifungal activity against Cryptococcus neoformans (IC50 = 4 μg/mL). Additionally, docking studies were conducted to elucidate the interactions between the identified compounds and the central residues at the binding site of biological targets associated with COVID-19. Furthermore, the extract demonstrated an in vitro half maximum effective concentration (EC50 = 7 μg/mL) and exhibited significant selectivity (>90%) toward SARS-CoV-2. |
Palavras-Chave: |
COVID-19. |
Thesaurus Nal: |
Antifungal agents; Antifungal properties; Byrsonima; Flavonoids. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
LEADER 02178naa a2200373 a 4500 001 2162123 005 2024-02-22 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fitote.2024.105820$2DOI 100 1 $aRODRIGUES, C. M. 245 $aA potential antiviral against COVID-19 obtained from Byrsonima coccolobifolia leaves extract.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aIn this study, we specifically focused on the crude methanolic leaf extract of Byrsonima coccolobifolia, investigating its antifungal potential against human pathogenic fungi and its antiviral activity against COVID-19. Through the use of high-performance liquid chromatography coupled with electrospray ionization ion trap tandem mass spectrometry, direct infusion electrospray ionization ion trap tandem mass spectrometry, and chromatographic dereplication procedures, we identified galloyl quinic acid derivatives, catechin derivatives, proanthocyanidins, and flavonoid glycosides. The broth dilution assay revealed that the methanolic leaf extract of B. coccolobifolia exhibits antifungal activity against Cryptococcus neoformans (IC50 = 4 μg/mL). Additionally, docking studies were conducted to elucidate the interactions between the identified compounds and the central residues at the binding site of biological targets associated with COVID-19. Furthermore, the extract demonstrated an in vitro half maximum effective concentration (EC50 = 7 μg/mL) and exhibited significant selectivity (>90%) toward SARS-CoV-2. 650 $aAntifungal agents 650 $aAntifungal properties 650 $aByrsonima 650 $aFlavonoids 653 $aCOVID-19 700 1 $aBENTO, C. C. 700 1 $aMORAES, C. B. 700 1 $aGOMES, C. 700 1 $aIOSHINO, R. S. 700 1 $aFREITAS-JUNIOR, L. H. 700 1 $aSPADARI, C. de C. 700 1 $aISHIDA, K. 700 1 $aVILEGAS, W. 700 1 $aCARVALHO, J. C. S. 700 1 $aFERREIRA, M. J. P. 700 1 $aCARBONE, V. 700 1 $aPIACENTE, S. 700 1 $aANGELO, R. M. de 700 1 $aHONORIO, K. M. 700 1 $aSANNOMIYA, M. 773 $tFitoterapia$gv. 173, Mar. 2024.
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
19/01/2006 |
Data da última atualização: |
28/08/2007 |
Autoria: |
FRANÇA NETO, J. B.; PÁDUA, G. P.; CARVALHO, M. L. M. de; COSTA, O.; BRUMATTI, P. S. R.; KRZYZANOWSKI, F. C.; COSTA, N. P. da; HENNING, A. A.; SANCHES, D. P. |
Título: |
Semente esverdeada de soja e sua qualidade fisiológica. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 27., 2005, Cornélio Procópio. Ata... Londrina: Embrapa Soja, 2005. |
Páginas: |
p. 180-192. |
Série: |
(Embrapa Soja. Documentos, 265). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Organizado por Odilon Ferreira Saraiva, Cesar de Castro, Janete Lasso Ortiz, Simone Ery Grosskopf. |
Conteúdo: |
Fatores que predispõem a soja à expressão de sementes esverdeada; Pigmentos das plantas; Degradação das clorofilas; Efeitos da coloração esverdeada no grão de soja e seus derivados; Efeitos da época da ocorrência de estresses de déficit hídrico e elevadas temperaturas sobre a expressão de semente esverdeada; Efeitos de semente esverdeada sobre a qualidade fisiológica da mesma; Remoção de semente esverdeada na operação de beneficiamento. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01326naa a2200253 a 4500 001 1468781 005 2007-08-28 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFRANÇA NETO, J. B. 245 $aSemente esverdeada de soja e sua qualidade fisiológica. 260 $c2005 300 $ap. 180-192. 490 $a(Embrapa Soja. Documentos, 265). 500 $aOrganizado por Odilon Ferreira Saraiva, Cesar de Castro, Janete Lasso Ortiz, Simone Ery Grosskopf. 520 $aFatores que predispõem a soja à expressão de sementes esverdeada; Pigmentos das plantas; Degradação das clorofilas; Efeitos da coloração esverdeada no grão de soja e seus derivados; Efeitos da época da ocorrência de estresses de déficit hídrico e elevadas temperaturas sobre a expressão de semente esverdeada; Efeitos de semente esverdeada sobre a qualidade fisiológica da mesma; Remoção de semente esverdeada na operação de beneficiamento. 700 1 $aPÁDUA, G. P. 700 1 $aCARVALHO, M. L. M. de 700 1 $aCOSTA, O. 700 1 $aBRUMATTI, P. S. R. 700 1 $aKRZYZANOWSKI, F. C. 700 1 $aCOSTA, N. P. da 700 1 $aHENNING, A. A. 700 1 $aSANCHES, D. P. 773 $tIn: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 27., 2005, Cornélio Procópio. Ata... Londrina: Embrapa Soja, 2005.
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Registro original: |
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