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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
15/02/2019 |
Data da última atualização: |
10/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NOVAES, F. J. M.; SILVA, A. I. da; KULSING, C.; NOLVACHAI, Y.; BIZZO, H. R.; AQUINO NETO, F. R. de; RESENDE, C. M.; MARRIOT, P. J. |
Afiliação: |
Fábio Junior Moreira Novaes, UFRJ; Ademário Iris da Silva, IFRJ; Chadin Kulsing, Chulalongkorn University; Monash University; Yada Nolvachai, Monash University; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; Francisco Radler de Aquino Neto, UFRJ; Claudia Moraes de Rezende, UFRJ; Philip John Marriott, Monash University. |
Título: |
New approaches to monitor semi-volatile organic compounds released during coffee roasting using flow-through/active sampling and comprehensive two-dimensional gas chromatography. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 119, p. 349-358, 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.02.009 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A novel dynamic approach is described to profile volatile organic compound (VOC) and semi-VOC (SVOC) emission during coffee roasting aimed at analysing components present in the roasting plume, and to monitor their evolution during the process. Two sorbents ? coconut shell charcoal (CSC) and styrene-divinylbenzene resin (XAD-2) ? were evaluated while collecting substances in four sequential time intervals (0?3, 3?6, 6?9 and 9?12?min). Extracted VOCs (<200?Da) and SVOCs were analysed by gas chromatography (GC), and comprehensive two-dimensional gas chromatography (GC?×?GC) with flame ionisation (FID) and time-of-flight mass spectrometry (TOFMS) detection. Results showed CSC extraction presented poor recovery of VOCs and SVOCs released during roasting. However, XAD-2 was able to collect both groups, including SVOCs of >400?Da. GC?×?GC resolved many co-eluting compounds observed in 1D GC and allowed chemical group type cluster analysis, revealing that many non-polar VOCs are observed within the 0?3?min interval, and that the release of polar and higher molar mass SVOCs were mostly found within the 3?6?min interval. These group-type cluster analyses offer a broad spectrum chemical profile of the released substances. It may also reveal detailed insights into the roast process evolution over time. |
Palavras-Chave: |
Esteróis; GC x GC; Semi-volatile organic compound; Styrene-divinylbenzene resin; SVOC; XAD-2. |
Thesagro: |
Ácido Graxo; Café; Cafeína; Composto Orgânico; Cromatografia; Cromatografia Gasosa; Extração; Grão; Lipídio; Produto de Origem Vegetal; Torrefação. |
Thesaurus Nal: |
Caffeine; Coffee beans; Comprehensive two-dimensional gas chromatography; Cracking; Fatty acids; Lipids; Organic compounds; Solid phase extraction; Sterols; Styrene; Vegetable products. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro |
Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
30/11/1993 |
Data da última atualização: |
23/03/2011 |
Autoria: |
CARVALHO, J. O. P. de. |
Afiliação: |
JOÃO OLEGARIO PEREIRA DE CARVALHO, CPATU. |
Título: |
Anelagem de árvores indesejáveis em floresta tropical densa na Amazônia. |
Ano de publicação: |
1981 |
Fonte/Imprenta: |
Belém, PA: EMBRAPA-CPATU, 1981. |
Páginas: |
11 p. |
Descrição Física: |
il. |
Série: |
(EMBRAPA-CPATU. Boletim de pesquisa, 22). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A sobrevivência de vinte espécies arbóreas submetidas a anelagem foi examinada na Floresta Nacional dos Tapajós. O estudo foi realizado em 700 árvores com DAP variando de 10 a 50cm. A área envolvida foi de 35ha, com uma amostra por ha. Utilizou-se o método de anelagem profunda. Após um ano de aplicação do tratamento, foi constatada a mortalidade de 21%, que aumentou par 76%, decorridos três anos. As espécies jeniparana (Gustavia augusta L.), jutairana (Crudia sp) e papaterra (Miconia spp) foram completamente extintas pela anelagem.
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Palavras-Chave: |
Brasil; Brasil-Pará; Floresta Nacional do Tapajos; Floresta-Manejo; Florestas; Forest; Management; Para. |
Thesagro: |
Anelagem; Árvore Florestal; Floresta; Floresta Tropical; Manejo; Silvicultura. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia; Brazil; forests; girdling; silviculture. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/28961/1/CPATU-BP22.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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