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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  10/10/2023
Data da última atualização:  13/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COMETTANT-RABANAL, R.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; ASCHERI, J. L. R.; ELÍAS-PEÑAFIEL, C.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  R. COMETTANT-RABANAL, UFRRJ; Universidad Privada San Juan Bautista; Universidad Nacional Agraria La Molina; D. W. HIDALGO CHÁVEZ, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; C. ELÍAS-PEÑAFIE, Universidad Nacional Agraria La Molina; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Functionality of pre-cooked whole-grain corn, rice and sorghum flours for gluten-free bread.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Science & Technology, 2023.
DOI:  http://doi.org/10.1111/ijfs.16676
Idioma:  Inglês
Notas:  Early access.
Conteúdo:  Extruded whole grain flours of corn, sorghum, and parboiled brown rice (PBR) and their blends were used to produce gluten-free (GF) multigrain bread. To determine the functionality of the flours, paste viscosity, farinography and oscillatory rheometry were evaluated as rheological methods, and for the bread, the texture profile, baking loss and specific volume of the breads were determined. The paste properties evidenced changes in the starch structure of the extruded samples, but these were not severe due to the absence of cold viscosity (CV) and formation of peak viscosity (PV), which evidenced the swelling capacity of the starch granules. The functionality of the samples was demonstrated by the increase in water absorption and farinographic consistency (PM), as well as by the development of dough viscoelasticity with continuous elastic (G0) and viscous (G00) moduli when measured by oscillatory rheometry. The GF breads produced showed specific volume increases from 53.8 to 91.7% compared to the control, as well as highcrumb hardness. However, the cereal blends did not generate significant increases in specific volume between samples (P < 0.05), but those made with higher proportions of extruded sorghum flour and its blend with corn had better crumb softness and lower baking loss (P < 0.05). On the other hand, the regression models for most of the dough rheological and bread textural variables were significant and presented good coefficients of determination (R2 Adj = 0.60?... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Dough rheology; Extrusion cooking; Mixture design; Non-gluten flours; Regression model; Surface response.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15554 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  08/11/2007
Data da última atualização:  17/05/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  MORENO, A. M. B.; DUTRA, L. A.; ALBUQUERQUE, L. de F.; FERNANDES, F. E. P.; CARVALHO, F. C. de; ARAUJO FILHO, J. A. de.
Afiliação:  Alixandre Mendonça Bezerra Moreno, PIBIC/CNPq UVA; Leonardo Assis Dutra, PIBIC/CNPq UVA; Livian de Freitas Albuquerque, FUNCAP UVA; Francisco Éden Paiva Fernandes, Pós-graduando UFV; Fabiano Cavalcante de Carvalho, UVA; João ambrósio de Araújo Filho, Embrapa Caprinos (CNPC).
Título:  Conteúdo de cálcio na manta orgânica em um sistema agrossilvipastoril no nordeste brasileiro.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UNIVERSIDADE ESTADUAL VALE DO ACARAÚ, 8., 2007, Sobral. Anais dos resumos. Sobral: Universidade Estadual Vale do Acaraú, 2007. p. 31.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Objetivou-se avaliar os conteúdos de cálcio (Ca) a partir da manta orgânica em um sistema agrossilvipastoril. O experimento foi conduzido de agosto de 2001 a julho de 2002, na embrapa Caprinos, Sobral, Ceará.
Palavras-Chave:  Brasil; Ciclagem de nutriente; Manta orgânica; Nordeste; Sistema agrossilvipastoril.
Thesagro:  Cálcio; Mineral.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/52752/1/RAC-Conteudo-de-calcio.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC20466 - 1UPCRA - DD001.4E56a
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