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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  09/02/2024
Data da última atualização:  09/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, J. A. F. dos; NASCIMENTO, A. F. do; FERREIRA, A.
Afiliação:  JUSSANE ANTUNES FOGAÇA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO; ALEXANDRE FERREIRA DO NASCIMENTO, CPAMT; ANDERSON FERREIRA, CNPT.
Título:  Changes in bacterial communities induced by integrated production systems and the phenological stages of soybean.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Science of the Total Environment, v. 912, 168626, 2024.
ISSN:  0048-9697
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.168626
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Plant development and productivity depend on interactions with soil microorganisms for nutrient availability, promotion of growth and protection against phytopathogens. Although the influence of the phenological stages of soybean crops and their environmental conditions on the soil bacterial communities have already been reported, no studies have focused on the influence of integrated agrosilvopastoral systems on bacterial consortia. In this study, we evaluated the influence of the phenological stages of soybean cultivated under conventional full sunlight (CFS) and integrated crop-livestock-forestry (ICLF) systems on bacterial communities in the rhizosphere and in bulk soil using high-throughput sequencing techniques. Proteobacteria, Actinobacteriota and Acidobacteriota were the most abundant phyla in both the rhizosphere and the bulk soil at all growth stages. The results support our hypotheses that the richness and diversity of soil bacterial communities are influenced by different cultivation systems, and that the structure of the bacterial communities in the rhizosphere and the bulk soil are modulated by the phenological stages of the soybean crop.
Thesagro:  Glycine Max; Sistema de Produção; Soja.
Thesaurus Nal:  Bacterial communities; Phenology; Soil properties.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMT1961 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  14/07/2007
Data da última atualização:  21/10/2009
Autoria:  VIEIRA, E. A.; NODARI, R. O.; CARVALHO, F. I. F. de; FIALHO, J. de F.
Título:  Mapeamento genético de caracteres de quantitativos e sua interação com o ambiente.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2006.
Páginas:  28 p.
Série:  (Embrapa Cerrados. Documentos, 170).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Mapeamento genético. Marcadores moleculares x mapeamento genético. Escolha da população para mapeamento genético. Análise de QTLs. Interação QTLs x ambiente (anos e locais). Considerações finais.
Palavras-Chave:  Mapa genético.
Thesagro:  Marcador Genético; Marcador Molecular; Melhoramento Genético Vegetal.
Thesaurus NAL:  genetic markers; genetics; plant breeding.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAC-2009/27843/1/doc_170.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC27843 - 1UMTFL - --CRI7077CRI7077
CPAC27843 - 2UMTFL - --CRI7077DOC254
CPAC27843 - 3UMTFL - --CRI7077FOL7903
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