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Registros recuperados : 112 | |
101. | | PINTO, I. S. B.; FAZA, A. P.; MONTEIRO, C. M. O.; ANTUNES, G. R.; PAIVA, D. S.; MEIRA, L. H. R.; PRATA, M. C. de A.; FURLONG, J.; GUIMARAES, M. F. M. Caracterização molecular de populações de Rhipicephalus (Boophilus) microplus (Acari: ixodidae) resistente a piretróides. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PARASITOLOGIA VETERINÁRIA, 16., 2010, Campo Grande, MS. [Anais...]. Campo Grande, MS: Colégio Brasileiro de Parasitologia Veterinária, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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102. | | MEIRA, L. H. DA R.; PAIVA, D. DE S.; SIQUEIRA, T. R. DE; FONSECA, I.; ALVINO, R. M.; CAETANO, A. R.; PAIVA, S. R.; ARBEX, W. A.; GUIMARAES, M. F. M.; SILVA, M. V. G. B. Determinação das frequências genotípicas e alélicas do gene da Beta-Lactoglobulina em bovinos da raça Girolando. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 47., 2010, Salvador. Empreendedorismo e progresso científico na zootecnia brasileira: anais. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2010. 3 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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103. | | MELLO, F. de; PAIVA, D. de S.; FONSECA, I.; ANTUNES, G. R.; COBUCI, J. A.; FREITAS, A. F. de; MENEZES, C. R. A. de; PAIVA, L. de C.; COSTA, C. N.; SILVA, M. V. G. B.; GUIMARAES, M. F. M. Determinação das frequências genotípicas e alélicas do gene da Osteopontina em bonivos da raça Girolando. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 46., 2009, Maringá. Inovação científica e tecnológica em zootecnia: anais dos resumos. Maringa: SBZ: UEM, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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104. | | ROSSE, I. C.; ASSIS, J. G.; OLIVEIRA, F. S.; LEITE, L. R.; ARAUJO, F.; ZERLOTINI, A.; LOPES, B. C.; ARBEX, W. A.; MACHADO, M. A.; PEIXOTO, M. G. C. D.; VERNEQUE, R. S.; GUIMARÃES, M. F. M.; SILVA, M. V. G. B.; COIMBRA, R. S.; OLIVEIRA, G.; CARVALHO, M. R. S. Novel polymorphisms in genes associated with milk and meat production and disease resistance in the Guzerá breed identified by whole-genome sequencing. In: ENCONTRO DE GENÉTICA DE MINAS GERAIS: PESQUISA E PÓS GRADUAÇÃO, 5., 2014, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: Sociedade Brasileira de Genética, 2014. p. 74. Engemig 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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105. | | ROSSE, I. C.; OLIVEIRA, F. S.; LEITE, L. R.; ARAUJO, F.; ZERLOTINI NETO, A.; LOPES, B. C.; ARBEX, W. A.; MACHADO, M. A.; PEIXOTO, M. G. C. D.; VERNEQUE, R. da S.; GUIMARAES, M. F. M.; SILVA, M. V. G. B.; COIMBRA, R. S.; OLIVEIRA, G.; CARVALHO, M. R. S. Novel polymorphisms in genes associated with milk and meat production and disease resistance in the guzera breed identified by whole-genome sequencing. In: ENCONTRO DE GENÉTICA DE MINAS GERAIS: PESQUISA E PÓS GRADUAÇÃO, 5., 2014, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: Sociedade Brasileira de Genética, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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106. | | COSTA, C. N.; FREITAS, A. F. de; COBUCI, J. A.; VALLOTO, A. A.; RIBAS NETO, P. G.; SILVA, M. V. G. B.; GUIMARÃES, M. F. M.; HORST, J. A.; MENDONÇA JÚNIOR, C. F.; CAMPOS, L. de S.; MARQUES, A.; SOUZA, M. A. de. Sumário Nacional de Touros da Raça Holandesa - 2010. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2010. 68 p. (Embrapa Gado de Leite. Documentos, 140). Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite; Embrapa Rondônia; Embrapa Unidades Centrais. |
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107. | | AZEVEDO, A. L. S.; BELO, V. A.; MACHADO, M. A.; PIRES, M. F. A.; SILVA, M. V. G. B.; CAMPOS, A. L.; DOMINGUES, R.; TEODORO, R. L.; FREITAS, C.; VERNEQUE, R. da S.; GUIMARÃES, M. F. M.; GUIMARÃES, S. E. F. Identificação de QTL associados ao estresse calórico no cromossomo 1 de bovinos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 53., 2007, Águas de Lindóia. Resumos... Ribeirão Preto: SBG, 2007. p. 105. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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108. | | SILVA, M. V. G. B.; FREITAS, A. F. de; PAIVA, L. de C.; MENEZES, C. R. A. de; COSTA, C. N.; GUIMARAES, M. F. M.; CAETANO, A. R.; PAIVA, S. R.; ARBEX, W. A.; JUNQUEIRA, A. N.; MOURA, L. F. de M.; AZEVEDO, A. A. Programa de melhoramento genético da raça Girolando: teste de progênie: Sumário de Touros 2010. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2010. 48 p. il. (Embrapa Gado de Leite. Documentos, 139). Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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109. | | CRUZ, I. R.; GERALDO, J. A.; OLIVEIRA, F. S.; LEITE, L. R.; ARAÚJO, F.; ZERLOTINI, A.; LOPES, B. C.; ARBEX, W. A.; MACHADO, M. A.; PEIXOTO, M. G. C. D.; VERNEQUE, R. S.; GUIMARÃES, M. F. M.; SILVA, M. V. G. B.; COIMBRA, R. S.; CARVALHO, M. R. S.; OLIVEIRA, G. Whole genome sequencing of Guzerá breed revealed SNPS with potentialimplication for milk production. In: PLANT & ANIMAL GENOME CONFERENCE, 22., 2014, San Diego, CA. [Abstracts...]. San Diego: [s.n.], 2014. Não paginado. Pôster P561. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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110. | | ARAUJO, F.; DRUMOND, B.; ZERLOTINI, A.; ROSE, I. C.; LOPES, B. C.; GUEDES, E.; ARBEX, W. A.; MACHADO, M. A.; PEIXOTO, M. G. C. D.; VERNEQUE, R. da S.; GUIMARAES, M. F. M.; COIMBRA, R. S.; CARVALHO, M. R. S.; SILVA, M. V. G. B.; OLIVEIRA, G. C. Zebu genome sequencing and analysis using second generation sequencers. In: INTERNATIONAL CONFERENCE OF THE BRAZILIAN ASSOCIATION FOR BIOINFORMATICS AND COMPUTATIONAL BIOLOGY, 6., 2010, Ouro Preto. Abstracts... [S.l.: s.n.], 2010. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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111. | | AUAD, A. M.; BRIGHENTI, A. M.; CARNEIRO, A. V.; RIBEIRO, A. C. de C. L.; CARVALHO, A. da C.; FREITAS, A. F. de; CARVALHO, B. C. de; ALENCAR, C. A. B. de; GOMIDE, C. A. de M.; MARTINS, C. E.; CASTRO, C. R. T. de; PACIULLO, D. S. C.; NASCIMENTO JUNIOR, E. R. do; SOUZA SOBRINHO, F. de; DERESZ, F.; LOPES, F. C. F.; SOUZA, G. N. de; WERNERSBACH FILHO, H. L.; OLIVEIRA, J. S. e; CARNEIRO, J. da C.; VIANA, J. H. M.; FURLONG, J.; MENDONCA, L. C.; STOCK, L. A.; CAMARGO, L. S. de A.; MULLER, M. D.; OTENIO, M. H.; PEREIRA, M. C.; MACHADO, M. A.; GAMA, M. A. S. da; JUNQUEIRA, M. M.; SILVA, M. V. G. B.; PIRES, M. de F. A.; PEIXOTO, M. G. C. D.; GUIMARAES, M. F. M.; TORRES, R. de A.; TEIXEIRA, S. R.; OLIVEIRA, V. M. de; ROCHA, W. S. D. da. MANUAL de bovinocultura de leite. Brasília: LK Editora; Belo Horizonte: SENAR-AR/MG; Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2010. 607 p. il. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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112. | | AUAD, A. M.; SANTOS, A. M. B. dos; CARNEIRO, A. V.; RIBEIRO, A. C. de C. L.; CARVALHO, A. da C.; FREITAS, A. F. de; CARVALHO, B. C. de; ALENCAR, C. A. B. de; GOMIDE, C. A. de M.; MARTINS, C. E.; CASTRO, C. R. T. de; PACIULLO, D. S. C.; NASCIMENTO JUNIOR, E. R. do; SOUZA SOBRINHO, F. de; DERESZ, F.; LOPES, F. C. F.; SOUZA, G. N. de; WERNERSBACH FILHO, H. L.; OLIVEIRA, J. S. e; CARNEIRO, J. da C.; VIANA, J. H. M.; FURLONG, J.; MENDONCA, L. C.; STOCK, L. A.; CAMARGO, L. S. de A.; MULLER, M. D.; OTENIO, M. H.; PEREIRA, M. C.; MACHADO, M. A.; GAMA, M. A. S. da; JUNQUEIRA, M. M.; SILVA, M. V. G. B. da; PIRES, M. de F. A.; PEIXOTO, M. G. C. D.; GUIMARAES, M. F. M.; TORRES, R. de A.; TEIXEIRA, S. R.; OLIVEIRA, V. M. de; ROCHA, W. S. D. da. Manual de bovinocultura de leite. Brasília, DF: LK Editora; Belo Horizonte: SENAR-AR/MG; Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2010. 608 p. il. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 112 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
29/05/2023 |
Data da última atualização: |
29/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CHAMONE, M. E. R.; ASCHERI, J. L. R.; VARGAS-SOLÓRZANO, J. W.; STEPHAN, M. P.; CARVALHO, C. W. P. de. |
Afiliação: |
MEIRY ELLEN RAMOS CHAMONE, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; JHONY WILLIAN VARGAS-SOLÓRZANO; MARILIA PENTEADO STEPHAN, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA. |
Título: |
Chemical Characterization of White Lupin (Lupinus albus) Flour Treated by Extrusion Cooking and Aqueous Debittering Processes. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Foods for Human Nutrition, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11130-023-01050-0 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Online first. |
Conteúdo: |
Lupin is a very nutritious legume with high levels of protein and fiber, but it also contains quinolizidine alkaloids which, depending on the species, can accumulate to toxic levels. The objective of this work was to evaluate the white lupin chemical composition, due to the effects of different processes (aqueous debittering, extrusion cooking, and reactive extrusion), aiming at reducing total alkaloids, preserving fibers, and increasing in vitro protein digestibility. Regarding raw material, the aqueous process reduced significantly total alkaloids (?93.87%), increased dietary fiber (+22.03%), and increased protein digestibility (+6.73%), whereas the extrusion processes were inefficient to reduce alkaloids (< ?3.70%) and reduced the dietary fiber content, the reduction being more severe during reactive extrusion (?75.36%). Protein digestibility was improved by extrusion cooking (+3.07%), while the reactive extrusion reduced digestibility (?12.50%). Electrophoresis and quantification of soluble proteins and aromatic amino acids confirmed the high digestibility index, staying only the ?-conglutin fraction in the digested sampes evaluated by SDS-PAGE. The aqueous process proved to be the best option, as it reduces the alkaloid content to safe levels and improves the protein digestion of white lupin flour. |
Palavras-Chave: |
Protein digestibility; Reactive extrusion. |
Thesaurus NAL: |
Extrusion. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02078naa a2200229 a 4500 001 2154062 005 2023-05-29 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11130-023-01050-0$2DOI 100 1 $aCHAMONE, M. E. R. 245 $aChemical Characterization of White Lupin (Lupinus albus) Flour Treated by Extrusion Cooking and Aqueous Debittering Processes.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aOnline first. 520 $aLupin is a very nutritious legume with high levels of protein and fiber, but it also contains quinolizidine alkaloids which, depending on the species, can accumulate to toxic levels. The objective of this work was to evaluate the white lupin chemical composition, due to the effects of different processes (aqueous debittering, extrusion cooking, and reactive extrusion), aiming at reducing total alkaloids, preserving fibers, and increasing in vitro protein digestibility. Regarding raw material, the aqueous process reduced significantly total alkaloids (?93.87%), increased dietary fiber (+22.03%), and increased protein digestibility (+6.73%), whereas the extrusion processes were inefficient to reduce alkaloids (< ?3.70%) and reduced the dietary fiber content, the reduction being more severe during reactive extrusion (?75.36%). Protein digestibility was improved by extrusion cooking (+3.07%), while the reactive extrusion reduced digestibility (?12.50%). Electrophoresis and quantification of soluble proteins and aromatic amino acids confirmed the high digestibility index, staying only the ?-conglutin fraction in the digested sampes evaluated by SDS-PAGE. The aqueous process proved to be the best option, as it reduces the alkaloid content to safe levels and improves the protein digestion of white lupin flour. 650 $aExtrusion 653 $aProtein digestibility 653 $aReactive extrusion 700 1 $aASCHERI, J. L. R. 700 1 $aVARGAS-SOLÓRZANO, J. W. 700 1 $aSTEPHAN, M. P. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 773 $tPlant Foods for Human Nutrition, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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