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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
07/12/2015 |
Data da última atualização: |
17/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MOREIRA, C. V.; MORAIS LINO, L. S. M.; SILVA, S. de O. e; SEREJO, J. A. dos S.; SILVEIRA, D. G. |
Afiliação: |
CLEILTON VASCONCELOS MOREIRA, UFRB; LUCYMEIRE SOUZA MORAIS LINO, PNPD/CAPES; SEBASTlÃO DE OLIVEIRA E SILVA, UFRB/CAPES; JANAY ALMEIDA DOS SANTOS SEREJO, CNPMF; DANIELA GARCIA SILVEIRA, PNPD/CAPES. |
Título: |
Níveis de 2,4D no desenvolvimento in vitro de embriões de bananeira para o cultivo de células em suspensão. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DE CIÊNCIA, TECNOLOGIA, INOVAÇÃO E CULTURA NO RECÔNCAVO DA BAHIA - RECONCITEC, 2., 2012, Cruz das Almas. Energias Renováveis, Educação, Tecnologia e Sociedade. Cruz das Almas, BA: UFRB, 2012. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A cultura de suspensão de células é uma das diferentes vias promissoras de regeneração das plantas e de uso potencial na multiplicação clonal em larga escala de um determinado genótipo. |
Palavras-Chave: |
Reguladores de crescimento; Suspensão celular. |
Thesagro: |
Embriogênese. |
Thesaurus Nal: |
Musa. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01017nam a2200205 a 4500 001 2030768 005 2016-03-17 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMOREIRA, C. V. 245 $aNíveis de 2,4D no desenvolvimento in vitro de embriões de bananeira para o cultivo de células em suspensão.$h[electronic resource] 260 $aIn: REUNIÃO ANUAL DE CIÊNCIA, TECNOLOGIA, INOVAÇÃO E CULTURA NO RECÔNCAVO DA BAHIA - RECONCITEC, 2., 2012, Cruz das Almas. Energias Renováveis, Educação, Tecnologia e Sociedade. Cruz das Almas, BA: UFRB$c2012 520 $aA cultura de suspensão de células é uma das diferentes vias promissoras de regeneração das plantas e de uso potencial na multiplicação clonal em larga escala de um determinado genótipo. 650 $aMusa 650 $aEmbriogênese 653 $aReguladores de crescimento 653 $aSuspensão celular 700 1 $aMORAIS LINO, L. S. M. 700 1 $aSILVA, S. de O. e 700 1 $aSEREJO, J. A. dos S. 700 1 $aSILVEIRA, D. G.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Registro |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
31/12/2023 |
Data da última atualização: |
18/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
OLIVEIRA, L. A.; PEREIRA, S. M. S.; DIAS, K. A.; PAES, S. DA S.; GRANCIERI, M.; JIMENEZ, L. G. S.; CARVALHO, C. W. P. de; OLIVEIRA, E. E. DE; MARTINO, H. S. D.; DELLA LUCIA, C. M. |
Afiliação: |
LÍVYA ALVES OLIVEIRA, UFV; STEPHANIE MICHELIN SANTANA PEREIRA, UFV; KELLY APARECIDA DIAS, UFV; STEFANY DA SILVA PAES, UFV; MARIANA GRANCIERI, UFV; LUIS GONZALO SALINAS JIMENEZ, UFV; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; EUGENIO EDUARDO DE OLIVEIRA, UFV; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFV; CERES MATTOS DELLA LUCIA, UFV. |
Título: |
Nutritional content, amino acid profile, and protein properties of edible insects (Tenebrio molitor and Gryllus assimilis) powders at different stages of development. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 125, 105804M, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105804 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
early acess 2023. |
Conteúdo: |
Insects have great potential as ingredients for industrial purposes, providing good technological properties. This study aimed to characterize powders of Tenebrio molitor and Gryllus assimilis at two developmental stages for potential use in human nutrition. The insect powders were analyzed for their proximate composition, mineral content, carotenoids, vitamins C and E, riboflavin, niacin, amino acid profile, in vitro protein digestibility, solubility as a function of pH, foam-forming, and water and oil-holding capacity. Both powders were excellent sources of proteins (ranging from 57.36 % to 67.97 %), phosphorus (512.00–732 mg/100 g), copper (1.45–3.01 mg/100 g), iron (5.41–8.41 mg/100 g), zinc (11.62–25.57 mg/100 g), manganese (1.63–8.08 mg/100 g), good sources of magnesium (84.00–180.00 mg/100 g), and sources of potassium (624.00–820.00 mg/100 g), and niacin (1.88–3.21 mg/100 g). The proteins showed good digestibility (84.48–92.53 %) and increased solubility in alkaline pH (∼11). Lysine was identified as the limiting amino acid for both species analyzed (EAAS: 0.55–0.79). The development stage of the insects influenced their nutritional content, amino acid profile, and functional protein properties. The data obtained support the potential use of these insect powders on a large scale and contribute to selecting the development stage with the best nutritional composition. |
Palavras-Chave: |
Black field cricket; Entomophagy; Insects as food; Nutritional profile; Protein digestibility; Protein quality evaluation; Yellow mealworm. |
Thesaurus NAL: |
Edible insects; Food composition; Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02634naa a2200373 a 4500 001 2160368 005 2024-01-18 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105804$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, L. A. 245 $aNutritional content, amino acid profile, and protein properties of edible insects (Tenebrio molitor and Gryllus assimilis) powders at different stages of development.$h[electronic resource] 260 $c2024 500 $aearly acess 2023. 520 $aInsects have great potential as ingredients for industrial purposes, providing good technological properties. This study aimed to characterize powders of Tenebrio molitor and Gryllus assimilis at two developmental stages for potential use in human nutrition. The insect powders were analyzed for their proximate composition, mineral content, carotenoids, vitamins C and E, riboflavin, niacin, amino acid profile, in vitro protein digestibility, solubility as a function of pH, foam-forming, and water and oil-holding capacity. Both powders were excellent sources of proteins (ranging from 57.36 % to 67.97 %), phosphorus (512.00–732 mg/100 g), copper (1.45–3.01 mg/100 g), iron (5.41–8.41 mg/100 g), zinc (11.62–25.57 mg/100 g), manganese (1.63–8.08 mg/100 g), good sources of magnesium (84.00–180.00 mg/100 g), and sources of potassium (624.00–820.00 mg/100 g), and niacin (1.88–3.21 mg/100 g). The proteins showed good digestibility (84.48–92.53 %) and increased solubility in alkaline pH (∼11). Lysine was identified as the limiting amino acid for both species analyzed (EAAS: 0.55–0.79). The development stage of the insects influenced their nutritional content, amino acid profile, and functional protein properties. The data obtained support the potential use of these insect powders on a large scale and contribute to selecting the development stage with the best nutritional composition. 650 $aEdible insects 650 $aFood composition 650 $aFood technology 653 $aBlack field cricket 653 $aEntomophagy 653 $aInsects as food 653 $aNutritional profile 653 $aProtein digestibility 653 $aProtein quality evaluation 653 $aYellow mealworm 700 1 $aPEREIRA, S. M. S. 700 1 $aDIAS, K. A. 700 1 $aPAES, S. DA S. 700 1 $aGRANCIERI, M. 700 1 $aJIMENEZ, L. G. S. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aOLIVEIRA, E. E. DE 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 700 1 $aDELLA LUCIA, C. M. 773 $tJournal of Food Composition and Analysis$gv. 125, 105804M, 2024.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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