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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  08/09/2021
Data da última atualização:  08/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AVILA, R. G.; MAGALHAES, P. C.; SILVA, E. M. da; SOUZA, K. R. D. de; CAMPOS, C. N.; ALVARENGA, A. A. de; SOUZA, T. C. de.
Afiliação:  RONIEL GERALDO AVILA, Universidade Federal de Lavras; PAULO CESAR MAGALHAES, CNPMS; EDER MARCOS DA SILVA, Universidade Federal de Lavras; KAMILA REZENDE DAZIO DE SOUZA, Universidade Federal de Alfenas; CLEIDE NASCIMENTO CAMPOS, Universidade Federal de Lavras; AMAURI ALVES DE ALVARENGA, Universidae Federal de Lavras; THIAGO CORREA DE SOUZA, Universidade Federal de Alfenas.
Título:  Application of silicon to irrigated and water deficit sorghum plants increases yield via the regulation of primary, antioxidant, and osmoregulatory metabolism.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Agricultural Water Management, v. 255, 107004, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Silicon (Si) supplementation is related to the induction of different tolerance mechanisms, leading to higher farm crop yields. The objective of this study was to elucidate the Si action mechanisms as a beneficial element in primary, antioxidant, and osmoregulatory metabolism in sorghum plants cultivated in soil under two different water availability conditions. Plants of the sorghum BRS332 genotype, sensitive to drought, were cultivated in pots in greenhouse conditions until harvest. At the pre-flowering stage, the following treatments were applied: field capacity (irrigated plants), water deficit, field capacity with Si application, and water deficit with Si application. Water deficit was conducted over 12 days, after which water potential and photosynthetic rate analyses, and leaf and root harvesting for biochemical analyses were performed. After the water deficit treatment, all plants were returned to normal irrigation until harvest, when the yield components were analyzed. Si supply occurred via fertilization at a concentration of 2 mM applied to the soil in a volume of 250 mL per day over 17 days, which corresponded to a supply on the five days preceding the beginning of stress, plus a 12-day supply during the stress period. Si alleviated the water deficit in plants, resulting in higher water potential, photosynthetic rate, grain biomass, and harvest index. Si increased the antioxidant enzymatic activity, and increased non-enzymatic antioxidants such as ascorbate and o... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Peroxidação lipídica.
Thesagro:  Antioxidante; Biomassa; Carboidrato; Deficiência Hídrica; Grão; Peroxidase; Silício; Sorghum Bicolor.
Thesaurus Nal:  Biomass; Grain sorghum; Lipid peroxidation; Peroxidases.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29598 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  05/01/2024
Data da última atualização:  05/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SÁGIO, S. A.; LIMA, A. A.; BARRETO, H. G.; CARVALHO, C. H. S. de; PAIVA, L. V.; CHALFUN-JUNIOR, A.
Afiliação:  SOLANGE APARECIDA SÁGIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ANDRÉ ALMEIDA LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; HORLLYS GOMES BARRETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; CARLOS HENRIQUE S DE CARVALHO, CNPCa; LUCIANO VILELA PAIVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ANTONIO CHALFUN-JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS.
Título:  Physiological and molecular analyses of early and late Coffea arabica cultivars at different stages of fruit ripening.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Acta Physiologiae Plantarum, v. 35, n. 11, p. 3091-3098, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Coffee quality is strongly influenced by a great number of factors, among which the fruit ripening stage at harvest time has a major influence on this feature. Studies comprising ethylene production and the regulation of ethylene biosynthesis genes during the ripening process indicate that ethylene plays an important role on coffee fruit ripening. Coffee early cultivars usually show a more uniform ripening process although little is known about the genetic factors that promote the earliness of ripening. Thus, in order to better understand the physiological and genetic factors involved in the regulation of ripening time, and consequently ripening uniformity, this study aimed to analyze ethylene and respiration patterns during coffee ripening, as well as to analyze ACC oxidase, an ethylene biosynthesis enzyme, gene expression, in fruits of early (Catucai 785-15) and late (Acau) coffee cultivars. Coffee fruits were harvested monthly from 124 days after flowering (end of February), until complete maturation (end of June). Dry matter, moisture content, color, respiratory rate and ethylene production analysis were performed. In silico analysis identified a coffee ACC oxidase gene (CaACO-like) and its expression was analyzed by real-time PCR. Dry matter and relative water content constantly increased and gradually decreased, respectively, during fruit ripening, and the color analysis enabled the observation of the earliness in the ripening process displayed by Catucai 785-15 and it... Mostrar Tudo
Thesaurus NAL:  Coffea arabica var. arabica; Cultivars; Ethylene; Fruits; Ripening.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC1762 - 1UPCAP - DD
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