Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  30/03/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FREITAS, A. J. de; SOUZA, N. L. V. S.; SILVA, K. F. e; SANTOS, V. W. R. dos; VALENTE, I. L.; DIAS, M. V.; MARCONCINI, J. M.; MORI, F. A.
Afiliação:  JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA.
Título:  Production and characterization of thin films based on soy protein isolate with kraft lignin and tannins obtained by casting.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Science, v. 1, n. 2, 2022.
Páginas:  28-45
ISSN:  2764-3417
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In the present study, soy protein isolate (SPI) multifunctional bioplastics were prepared by casting, with the addition of tannins extracted from Stryphnodendron adstringens and kraft lignin. The films were obtained through biopolymer composites and blends method, prepared at three pHs (8.5, 9.5 and 10.5) and characterized by thermochemical studies, Fourier-transform infrared spectroscopy, scanning electron microscopy, water vapor permeability (WVP), antioxidant activity, water contact angle, surface energy, wettability, and mechanical tests. The composites presented better results when compared to the blend and control films, respectively, in the polarity, hydrophobicity, WVP and especially in the antioxidant activity tests.Nevertheless, no significant difference between the samples was noticed in the thermochemical and spectroscopic studies. The results presented the potential of the composites to produce SPI biopolymers with tannins and kraft lignin, leading to the development of multifunctional materials as an alternative for sustainable packaging.
Palavras-Chave:  Casting technique; Composite and blend; Kraft Lignin.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/233119/1/P-Production-and-characterization-of-thin-films-based-on-soy-protein.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17970 - 1UPCAP - DDPROCI.22/322022/34
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Para informações adicionais entre em contato com cenargen.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  17/11/2005
Data da última atualização:  26/05/2022
Autoria:  LIMA-MEDINA, I.; GOMES, C. B.; ROSSI, C. E.; CARNEIRO, R. M. D. G.
Título:  Fenotipos enzimáticos de Meloidogyne spp. en higueras en el estado de São Paulo-Brasil.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  In: ANNUAL MEETING of ONTA, 37., 2005, Viña del Mar, Chile. Program and abstracts... [Santiago: Sociedad Chilena de Nematologia], 2005.
Páginas:  p. 79.
Idioma:  Espanhol
Palavras-Chave:  Brasil; Fenótipos enzimáticos; São Paulo.
Thesagro:  Nematóide.
Thesaurus NAL:  Meloidogyne.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN25892 - 1UPCRA - DDSP 18628SP 18628
Fechar






Ordenar por: RelevânciaTítuloImprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional