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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
15/02/2012 |
Data da última atualização: |
31/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BALBINOT JUNIOR, A. A.; VOGT, G. A.; TREZZI, M. M.; VEIGA, M. da. |
Afiliação: |
ALVADI ANTONIO BALBINOT JUNIOR, CNPSO; GILCIMAR ADRIANO VOGT, EPAGRI - Canoinhas, SC; MICHELANGELO MUZELL TREZZI, UTFPR - Pato Branco, PR; MILTON DA VEIGA, EPAGRI - Campos Novos, SC. |
Título: |
Intervalos de tempo entre a dessecação de pastagem de azevém e a semeadura de feijão, soja e milho. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Agraria, Curitiba, v. 12, n. 2, p. 89-96, mar./abr. 2011. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Na região Sul do Brasil é comum o cultivo de feijão, soja e milho após pastagem anual de inverno, em sistema integração lavoura-pecuária. O objetivo desse trabalho foi avaliar o efeito de intervalos de tempo entre a dessecação de pastagem de azevém e a semeadura de feijão, soja e milho sobre o desempenho das culturas, em plantio direto. Foram conduzidos três experimentos, um para cada cultura, em Major Vieira, SC, na safra 2009/10, em delineamento inteiramente casualizado, com três repetições. Foram avaliados quatro intervalos de tempo entre a dessecação do azevém e a semeadura das culturas: 0, 10, 22 e 31 dias. Dessecações de azevém próximas à semeadura das três culturas conferiram maior quantidade de palha e cobertura do solo por esta no momento da semeadura, mas reduziram a cobertura do solo por plantas de feijão, soja e milho no início do ciclo de desenvolvimento. Contudo, a produtividade de grãos e os seus componentes (número de plantas por área, número de vagens/espigas por planta, número de grãos por vagem/espiga e massa do grão) não foram afetados pelos intervalos de tempo entre a dessecação do azevém e a semeadura de feijão, soja e milho. TIME INTERVALS BETWEEN THE RYEGRASS PASTURE DESICCATION AND THE COMMON BEAN, SOYBEAN AND CORN SOWING.In crop-livestock system in Southern Brazil is usual the common bean, soybean and corn cropping after annual winter pasture. The objective of this work was to evaluate the effect of time intervals between ryegrass desiccation and the common bean, soybean and corn sowing on crop performance, in no-tillage system. Three experiments were carried out in Major Vieira, Santa Catarina, Southern Brazil, in 2009/10 crop season. The experimental design was a completely randomized, with three replications. Were evaluated four time intervals between ryegrass desiccation and sowing crops: 0, 10, 22 and 31 days. Ryegrass desiccation near the common bean, soybean and corn sowing showed higher straw production and straw cover at sowing, but decreased the soil cover by crops plants in the beginning of their cycle. However, the grain yields and its components (number of plants per area, number of pods/ears per plant, number of grains per pod/ear and grains mass) were not affected by time intervals between ryegrass desiccation and crops sowing. MenosNa região Sul do Brasil é comum o cultivo de feijão, soja e milho após pastagem anual de inverno, em sistema integração lavoura-pecuária. O objetivo desse trabalho foi avaliar o efeito de intervalos de tempo entre a dessecação de pastagem de azevém e a semeadura de feijão, soja e milho sobre o desempenho das culturas, em plantio direto. Foram conduzidos três experimentos, um para cada cultura, em Major Vieira, SC, na safra 2009/10, em delineamento inteiramente casualizado, com três repetições. Foram avaliados quatro intervalos de tempo entre a dessecação do azevém e a semeadura das culturas: 0, 10, 22 e 31 dias. Dessecações de azevém próximas à semeadura das três culturas conferiram maior quantidade de palha e cobertura do solo por esta no momento da semeadura, mas reduziram a cobertura do solo por plantas de feijão, soja e milho no início do ciclo de desenvolvimento. Contudo, a produtividade de grãos e os seus componentes (número de plantas por área, número de vagens/espigas por planta, número de grãos por vagem/espiga e massa do grão) não foram afetados pelos intervalos de tempo entre a dessecação do azevém e a semeadura de feijão, soja e milho. TIME INTERVALS BETWEEN THE RYEGRASS PASTURE DESICCATION AND THE COMMON BEAN, SOYBEAN AND CORN SOWING.In crop-livestock system in Southern Brazil is usual the common bean, soybean and corn cropping after annual winter pasture. The objective of this work was to evaluate the effect of time intervals between ryegrass desiccation and th... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Soybean. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02859naa a2200169 a 4500 001 1915696 005 2018-01-31 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBALBINOT JUNIOR, A. A. 245 $aIntervalos de tempo entre a dessecação de pastagem de azevém e a semeadura de feijão, soja e milho. 260 $c2011 520 $aNa região Sul do Brasil é comum o cultivo de feijão, soja e milho após pastagem anual de inverno, em sistema integração lavoura-pecuária. O objetivo desse trabalho foi avaliar o efeito de intervalos de tempo entre a dessecação de pastagem de azevém e a semeadura de feijão, soja e milho sobre o desempenho das culturas, em plantio direto. Foram conduzidos três experimentos, um para cada cultura, em Major Vieira, SC, na safra 2009/10, em delineamento inteiramente casualizado, com três repetições. Foram avaliados quatro intervalos de tempo entre a dessecação do azevém e a semeadura das culturas: 0, 10, 22 e 31 dias. Dessecações de azevém próximas à semeadura das três culturas conferiram maior quantidade de palha e cobertura do solo por esta no momento da semeadura, mas reduziram a cobertura do solo por plantas de feijão, soja e milho no início do ciclo de desenvolvimento. Contudo, a produtividade de grãos e os seus componentes (número de plantas por área, número de vagens/espigas por planta, número de grãos por vagem/espiga e massa do grão) não foram afetados pelos intervalos de tempo entre a dessecação do azevém e a semeadura de feijão, soja e milho. TIME INTERVALS BETWEEN THE RYEGRASS PASTURE DESICCATION AND THE COMMON BEAN, SOYBEAN AND CORN SOWING.In crop-livestock system in Southern Brazil is usual the common bean, soybean and corn cropping after annual winter pasture. The objective of this work was to evaluate the effect of time intervals between ryegrass desiccation and the common bean, soybean and corn sowing on crop performance, in no-tillage system. Three experiments were carried out in Major Vieira, Santa Catarina, Southern Brazil, in 2009/10 crop season. The experimental design was a completely randomized, with three replications. Were evaluated four time intervals between ryegrass desiccation and sowing crops: 0, 10, 22 and 31 days. Ryegrass desiccation near the common bean, soybean and corn sowing showed higher straw production and straw cover at sowing, but decreased the soil cover by crops plants in the beginning of their cycle. However, the grain yields and its components (number of plants per area, number of pods/ears per plant, number of grains per pod/ear and grains mass) were not affected by time intervals between ryegrass desiccation and crops sowing. 653 $aSoybean 700 1 $aVOGT, G. A. 700 1 $aTREZZI, M. M. 700 1 $aVEIGA, M. da 773 $tScientia Agraria, Curitiba$gv. 12, n. 2, p. 89-96, mar./abr. 2011.
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Embrapa Soja (CNPSO) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
13/05/2020 |
Data da última atualização: |
15/07/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CARMO, C. D. do; SOUSA, M. B. e; BRITO, A. C.; OLIVEIRA, E. J. de. |
Afiliação: |
CÁTIA DIAS DO CARMO; MASSAINE BANDEIRA E SOUSA; ANA CARLA BRITO; EDER JORGE DE OLIVEIRA, CNPMF. |
Título: |
Genome-wide association studies for waxy starch in cassava. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Euphytica, v. 216, n. 82, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s10681-020-02615- |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Cassava (Manihot esculenta Crantz) is an important crop for starch production, and recently much effort has been directed towards improving its starch properties. Waxy cassava starch has some advantages over starch from other sources due to its neutral flavor and pasting properties. The genetic inheritance of the waxy starch phenotype is considered to be monogenic and recessive; however, it is possible that other genomic regions contribute to the waxy phenotype. The aim of this study was to evaluate the power of genome-wide association studies (GWAS) to detect variants related to waxy starch and to identify alternative genes or genomic regions. For this purpose, a set of 382 samples (waxy and non-waxy) was analyzed using a panel of 20,956 single nucleotide polymorphisms (SNPs). All genotypes were evaluated in relation to the presence of waxy starch, determined using the 2% iodine test. The GWAS was performed using the retrospective CAse?control Retrospective Association Testing (CARAT) model. Kinship and population structure were also investigated and added to the model. Ten SNPs were found to be significant and located on chromosome 2 and co-located in genomic regions. The significant SNPs are in a region near the Granule-bound starch synthase I (GBSSI) and Beta-amylase genes. Additive and epistatic effects were also found among the significant SNPs, and these need to be better investigated in segregant populations of waxy sources. The regions and genes identified in this work may drive further studies and reveal biological processes related to the waxy phenotype. MenosCassava (Manihot esculenta Crantz) is an important crop for starch production, and recently much effort has been directed towards improving its starch properties. Waxy cassava starch has some advantages over starch from other sources due to its neutral flavor and pasting properties. The genetic inheritance of the waxy starch phenotype is considered to be monogenic and recessive; however, it is possible that other genomic regions contribute to the waxy phenotype. The aim of this study was to evaluate the power of genome-wide association studies (GWAS) to detect variants related to waxy starch and to identify alternative genes or genomic regions. For this purpose, a set of 382 samples (waxy and non-waxy) was analyzed using a panel of 20,956 single nucleotide polymorphisms (SNPs). All genotypes were evaluated in relation to the presence of waxy starch, determined using the 2% iodine test. The GWAS was performed using the retrospective CAse?control Retrospective Association Testing (CARAT) model. Kinship and population structure were also investigated and added to the model. Ten SNPs were found to be significant and located on chromosome 2 and co-located in genomic regions. The significant SNPs are in a region near the Granule-bound starch synthase I (GBSSI) and Beta-amylase genes. Additive and epistatic effects were also found among the significant SNPs, and these need to be better investigated in segregant populations of waxy sources. The regions and genes identified in this w... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Mandioca. |
Thesaurus NAL: |
Cassava. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02137naa a2200193 a 4500 001 2122286 005 2020-07-15 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s10681-020-02615-$2DOI 100 1 $aCARMO, C. D. do 245 $aGenome-wide association studies for waxy starch in cassava.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aCassava (Manihot esculenta Crantz) is an important crop for starch production, and recently much effort has been directed towards improving its starch properties. Waxy cassava starch has some advantages over starch from other sources due to its neutral flavor and pasting properties. The genetic inheritance of the waxy starch phenotype is considered to be monogenic and recessive; however, it is possible that other genomic regions contribute to the waxy phenotype. The aim of this study was to evaluate the power of genome-wide association studies (GWAS) to detect variants related to waxy starch and to identify alternative genes or genomic regions. For this purpose, a set of 382 samples (waxy and non-waxy) was analyzed using a panel of 20,956 single nucleotide polymorphisms (SNPs). All genotypes were evaluated in relation to the presence of waxy starch, determined using the 2% iodine test. The GWAS was performed using the retrospective CAse?control Retrospective Association Testing (CARAT) model. Kinship and population structure were also investigated and added to the model. Ten SNPs were found to be significant and located on chromosome 2 and co-located in genomic regions. The significant SNPs are in a region near the Granule-bound starch synthase I (GBSSI) and Beta-amylase genes. Additive and epistatic effects were also found among the significant SNPs, and these need to be better investigated in segregant populations of waxy sources. The regions and genes identified in this work may drive further studies and reveal biological processes related to the waxy phenotype. 650 $aCassava 650 $aMandioca 700 1 $aSOUSA, M. B. e 700 1 $aBRITO, A. C. 700 1 $aOLIVEIRA, E. J. de 773 $tEuphytica$gv. 216, n. 82, 2020.
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