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Registros recuperados : 42 | |
21. | | SANTOS, M. da C.; LEDO, A. da S.; LEDO, C. A. da S.; CARDOSO, B. T.; GOMES, K. K. P. Quantificação de prolina em microestacas de mangabeira submetidas à conservação in vitro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS; WORKSHOP EM BIOPROSPECÇÃO E CONSERVAÇÃO DE PLANTAS NATIVAS DO SEMI-ÁRIDO, 3.; WORKSHOP INTERNACIONAL SOBRE BIOENERGIA E MEIO AMBIENTE, 2010, Salvador. Bancos de germoplasma: descobrir a riqueza, garantir o futuro: anais. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2010. 1 CD-ROM. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 304). Editora técnica Clara Oliveira Goedert. Resumo simples. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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22. | | SANTOS, D. N.; ANDRADE, J. B.; PINTO, M. dos S.; SANTOS, E. S. de J.; SOBRAL, K. M. B.; CARDOSO, B. T.; RAMOS, S. R. R. Avaliação de acessos de coqueiro por meio de marcadores agronômicos e químicos. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 5., 2015, Aracaju. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 280, ref. 227-235. 1 CD-ROM. Editor Técnico: Marcelo Ferreira Fernandes. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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26. | | CAMPOS, E. T.; SANTOS, A. C. dos; PINHEIRO, T. dos S. P.; CARDOSO, B. T.; CZERMAINSKI, A. B. C.; CARVALHO, H. W. L. de; RAMOS, S. R. R. Desenvolvimento de variedades tradicionais de abóbora enriquecidas nutricionalmente e com boas características agronômicas. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 2., 2012, Aracaju. Anais... Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2012. p. 182-187. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Uva e Vinho. |
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27. | | CARDOSO, M. N.; ARAUJO, A. G.; OLIVEIRA, L. A. R.; CARDOSO, B. T.; MUNIZ, A. V. C. da S.; SANTOS, P. S. N. dos; OLIVEIRA, A. C. A. de; MACHADO, C. de A.; LEDO, A. da S. Proline synthesis and physiological response of cassava genotypes under in vitro salinity. Ciência Rural, Santa Maria, v. 49, n. 6, e20170175, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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28. | | MACHADO, C. A.; OLIVEIRA, L. A. R. de; OLIVEIRA, A. C. A. de; CARDOSO, M. N.; PADILHA, F. F.; CARDOSO, B. T.; MUNIZ, A. V. C. da S.; LEDO, A. da S. Antioxidant activity, rutin content and genetic similarity between matrices and progenies of Hancornia speciosa. Journal of Agricultural Science, v. 10, n. 9, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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29. | | SANTOS, M. C.; CARDOSO, B. T.; GOMES COPELAND, K. K. P.; MUNIZ, A. V. C. da S.; SILVA, A. V. C.; SILVA JUNIOR, J. F. da; LEDO, A. da S. Teor de prolina em brotações adventícias de mangabeira cultivadas in vitro sob condições de estresse osmótico. Scientia Plena, Aracaju, v. 12, n. 12, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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30. | | OLIVEIRA, L. A. R. de; CARDOSO, M. N.; OLIVEIRA, A. C. A. de; MACHADO, C. de A.; CARDOSO, B. T.; MUNIZ, A. V. C. da S.; LEDO, A. da S. Effects of in vitro drought stress on growth, proline accumulation and antioxidant defense in sugarcane. Journal of Agricultural Science, v. 10, n. 5, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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31. | | RAMOS, S. R. R.; BORGES, R. M. E.; L. M. DA SILVEIRA; ROCHA, M. de M.; ARAGAO, F. A. S. de; G. H. DE S. NUNES; CARDOSO, B. T. Estrategias para la conservación, uso y selección de variedades tradicionales de zapallo por agricultores familiares de la región Noreste de Brasil. In: SIMPOSIO INTERNACIONAL DE RECURSOS GENÉTICOS PARA LAS AMÉRICAS Y EL CARIBE, 14., 2023, Chile. Recursos Genéticos: fuente de soluciones para los desafíos presentes y futuros. Santiago, Chile: INIA, 2023. p. 194. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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32. | | OLIVIEIRA, L. A. R. de; CARDOSO, M. N.; OLIVIERIA, A. C. A. de; MACHADO, C. de A.; SANTANA, F. V.; CARDOSO, B. T.; CASTRO, E. M. de; MUNIZ, A. V. C. da S.; LEDO, A. da S. Biochemical, physiological and growth changes in response to in vitro salinity in sugarcane. Bioscience Journal, v. 34, n. 6, p. 1649-1662, Nov./Dec. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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33. | | ROCHA, L. B. da; CARDOSO, B. T.; MELO, E. de O. L.; BELEM, A. B.; ANDRADE, L. P. C. de S.; RIBEIRO, R. M. P.; ALVES, R. E.; NUNES, G. H. de S.; RAMOS, S. R. R. Avaliação química e nutricional de frutos de abóbora produzidos no Estado de Sergipe. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 9., 2019, Aracaju. Anais... Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros; Brasília, DF: Embrapa, 2019. Editor Técnico: Ronaldo Souza Resende. p. 28. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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34. | | RAMOS, S. R. R.; BORGES, R. M. E.; CARVALHO, H. W. L. de; LIMA, M. A. C. de; QUEIROZ, M. A. de; MELO, N. F. de; CARDOSO, B. T.; CAMPOS, E. T.; SANTOS, H. J. B.; MIRANDA, J. S. da S.; SANTOS, L. R. de O. Estratégias de melhoramento de variedades tradicionais de abóbora utilizadas na região Nordeste do Brasil. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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35. | | RAMOS, S. R. R.; FAUSTIN, R. M. E. B.; CARVALHO, H. W. L. de; LIMA, M. A. C. de; QUEIROZ, M. A. de; MELO, N. F. de; CARDOSO, B. T.; CAMPOS, E. T.; SANTOS, H. J. B.; MIRANDA, J. S. da S.; SANTOS, L. R. de O. Estratégias de melhoramento de variedades tradicionais de abóbora utilizadas na região Nordeste do Brasil. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 144-147. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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36. | | COUTO, M. V. S. do; SOUSA, N. da C.; ABE, H. A.; DIAS, J. A. R.; CORDEIRO, C. A. M.; PAIXAO, P. E. G.; SANTOS, T. B. R.; CUNHA, F. dos S.; MENESES, J. O.; NOGUEIRA FILHO, R. M.; BOMFIM, C. N. C.; HONORATO, C. A.; CARDOSO, B. T.; FUJIMOTO, R. Y. Benefits of Virgin Coconut Oil in Diet to Colossoma macropomum (Cuvier, 1818). Aquaculture Nutrition, 4387692, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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37. | | RAMOS, S. R. R.; CARVALHO, H. W. L. de; QUEIROZ, M. A. de; SANTOS, E. D. dos; SILVA, H. M.; CARDOSO, B. T.; PASSOS, R. S.; SANTOS, J. S. dos; NUTTI, M. R.; BRITO, K. M. de; KIMURA, M.; OLIVEIRA, I. R. de. Avaliação preliminar de acessos locais de abóbora para teores de carotenóides totais e sólidos solúveis. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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38. | | RAMOS, S. R. R.; CARVALHO, H. W. L. de; QUEIROZ, M. A. de; SANTOS, E. D. dos; SILVA, H. M.; CARDOSO, B. T.; PASSOS, R. S.; SANTOS, J. S. dos; NUTTI, M. R.; BRITO, K. M. de; KIMURA, M.; OLIVEIRA, I. R. de. Avaliação preliminar de acessos locais de abóbora para teores de carotenóides totais e sólidos solúveis. In: REUNIÃO ANUAL DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 3., 2009, Aracaju. Anais... Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2009. 1 CD-ROM. Resumo em anais. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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39. | | CARVALHO, H. W. L. de; SOARES FILHO, W. dos S.; MARTINS, C. R.; PASSOS, O. S.; TEODORO, A. V.; CARVALHO, L. M. de; GIRARDI, E. A.; GESTEIRA, A. da S.; CARDOSO, B. T.; OLIVEIRA, T. R. A. de; MARQUES, M. G.; MOITINHO, A. C.; SANTOS, D. L. dos; PORTO, E. S.; ARAÚJO, S. B. de. Desempenho da laranjeira pineapple sobre diferentes porta-enxertos em áreas de Tabuleiros Costeiros de Sergipe. Aracaju, SE: Embrapa, 2015. (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Comunicado Técnico, 174). Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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40. | | CARVALHO, H. W. L. de; SOARES FILHO, W. dos S.; MARTINS, C. R.; PASSOS, O. S.; TEODORO, A. V.; CARVALHO, L. M. de; GIRARDI, E. A.; GESTEIRA, A. da S.; CARDOSO, B. T.; OLIVEIRA, T. R. A. de; MARQUES, M. G.; MOITINHO, A. C.; SANTOS, D. L. dos; PORTO, E. S.; ARAÚJO, S. B. de. Desempenho da laranjeira valência tuxpan sobre diferentes porta-enxertos em áreas de Tabuleiros Costeiros do Estado de Sergipe. Aracaju, SE: Embrapa, 2015. il. (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Comunicado Técnico, 181). Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 42 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
17/07/2019 |
Data da última atualização: |
03/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CARDOSO, M. N.; ARAUJO, A. G.; OLIVEIRA, L. A. R.; CARDOSO, B. T.; MUNIZ, A. V. C. da S.; SANTOS, P. S. N. dos; OLIVEIRA, A. C. A. de; MACHADO, C. de A.; LEDO, A. da S. |
Afiliação: |
MILENA NASCIMENTO CARDDOSO, UFS; APARECIDA GOMES DE ARAUJO; LEILA ALBUQUERQUE RESENDE OLIVEIRA; BRUNO TRINDADE CARDOSO, CPATC; ANA VERUSKA CRUZ DA SILVA MUNIZ, CPATC; PAULO SERGIO NEVES DOS SANTOS; ANNIE CAROLINA ARAUJO DE OLIVEIRA; CAROLINE DE ARAUJO MACHADO; ANA DA SILVA LEDO, CPATC. |
Título: |
Proline synthesis and physiological response of cassava genotypes under in vitro salinity. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, Santa Maria, v. 49, n. 6, e20170175, 2019. |
ISSN: |
1678-4596 |
DOI: |
10.1590/0103-8478cr20170175 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The objective of this research was to evaluate the proline synthesis and physiological response of cassava genotypes which were micro propagated and induced to salinity stress in vitro. Micro cuttings of approximately 1.0cm long with a singl bud of genotypes TBRS Tapioqueira, BRS Verdinha and Lagoão which were previously established in vitro were inoculated in a MS medium containing different concentrations of NaCl (0; 25; 50; 75; 100mM) and were analyzed after 90th day for: number of roots, number of leaves and shoot dry mass. The proline content of BRS Tapioqueira and Lagoão was assessed at 30th, 60th and 90th day. There was no analysis of proline of the variety Verdinha because of the contamination of the explants. The experimental design was completely randomized in double factorial scheme (3 genotypes x 5 salt treatments), with seven repetitions for growth variables. For comparing proline content, completely randomized design was used in a plot subdivided in time, with genotype and NaCl factors in plot and time in subplot, with two repetitions. For r time and genotypes Tukey test (P<0,05) was used and for NaCl levels regression test (P<0,05). Salinity affected the growth of all varieties; although, BRS Tapioqueira and BRS Verdinha were less affected by induced salt stress. There was an increase in the accumulation of proline from the salt increment, this synthesis of proline being a biochemical indicator of salt stress in cassava plants cultivated in vitro. |
Thesagro: |
Genética Vegetal; Mandioca. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/199637/1/Proline.pdf
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Marc: |
LEADER 02296naa a2200265 a 4500 001 2110676 005 2019-10-03 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-4596 024 7 $a10.1590/0103-8478cr20170175$2DOI 100 1 $aCARDOSO, M. N. 245 $aProline synthesis and physiological response of cassava genotypes under in vitro salinity.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe objective of this research was to evaluate the proline synthesis and physiological response of cassava genotypes which were micro propagated and induced to salinity stress in vitro. Micro cuttings of approximately 1.0cm long with a singl bud of genotypes TBRS Tapioqueira, BRS Verdinha and Lagoão which were previously established in vitro were inoculated in a MS medium containing different concentrations of NaCl (0; 25; 50; 75; 100mM) and were analyzed after 90th day for: number of roots, number of leaves and shoot dry mass. The proline content of BRS Tapioqueira and Lagoão was assessed at 30th, 60th and 90th day. There was no analysis of proline of the variety Verdinha because of the contamination of the explants. The experimental design was completely randomized in double factorial scheme (3 genotypes x 5 salt treatments), with seven repetitions for growth variables. For comparing proline content, completely randomized design was used in a plot subdivided in time, with genotype and NaCl factors in plot and time in subplot, with two repetitions. For r time and genotypes Tukey test (P<0,05) was used and for NaCl levels regression test (P<0,05). Salinity affected the growth of all varieties; although, BRS Tapioqueira and BRS Verdinha were less affected by induced salt stress. There was an increase in the accumulation of proline from the salt increment, this synthesis of proline being a biochemical indicator of salt stress in cassava plants cultivated in vitro. 650 $aGenética Vegetal 650 $aMandioca 700 1 $aARAUJO, A. G. 700 1 $aOLIVEIRA, L. A. R. 700 1 $aCARDOSO, B. T. 700 1 $aMUNIZ, A. V. C. da S. 700 1 $aSANTOS, P. S. N. dos 700 1 $aOLIVEIRA, A. C. A. de 700 1 $aMACHADO, C. de A. 700 1 $aLEDO, A. da S. 773 $tCiência Rural, Santa Maria$gv. 49, n. 6, e20170175, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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