Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  19/12/2022
Data da última atualização:  20/12/2022
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  GOMES, C. B.; CARNEIRO, R. M. D. G.; SILVA, W. R. da; VIEIRA FILHO, J. A.
Afiliação:  CESAR BAUER GOMES, CPACT; REGINA MARIA DECHECHI GOMES CARNEIRO, Cenargen; WELLINGTON RODRIGUES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; JERÔNIMO ARAÚJO VIEIRA FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Nematoides fitoparasitas e métodos de controle.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: RASEIRA, M. do C. B.; PEREIRA, J. F. M.; CARVALHO, F. L. C. (ed.). Cultivo do pessegueiro. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2022. (Embrapa Clima Temperado. Sistemas de Produção, 4). ODS.
Páginas:  p. 139-146.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Entre os problemas fitossanitários que afetam a cultura do pessegueiro, as nematoses podem afetar seriamente o desenvolvimento das plantas afetadas, e, consequentemente, sua sobrevivência e a produção.
Thesagro:  Fruta de Clima Temperado; Nematóide; Pêssego.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149975/1/22484.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN39091 - 1UPCPL - DD
CPACT22484 - 1UMTPL - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  11/04/2016
Data da última atualização:  11/04/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  AMABILE, R. F.; FALEIRO, F. G.; CAPETTINI, F.; SAYD, R. M.; PEIXOTO, J. R.; GUERCIA, R. F.
Afiliação:  RENATO FERNANDO AMABILE, CPAC; FABIO GELAPE FALEIRO, CPAC; FLÁVIO CAPETTINI, FIELD CROP DEVELOPMENT CENTRE, Canadá; RICARDO MENESES SAYD, UNB; JOSÉ RICARDO PEIXOTO, UNB; ROSANA FERRARI GUERCIA, MALTERIA DO VALE.
Título:  Characterization and genetic variability of barley accessions (Hordeum vulgare L.) irrigated in the savannas based on malting quality traits.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Journal of the Institute of Brewing, v. 120, n. 4, p. 404-414, 2014.
ISSN:  2050-0416
DOI:  10.1002/jib.179
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The purpose of the study was to characterize and quantify the genetic variability of 30 elite barley malt accessions irrigated in the savannas, using traits related to the industrial quality to verify if they could be used in improvement programmes in the selection of better malt quality genotypes. The following analytical determinations were carried out: total protein content (%), extract yield M.F. i.a. (%), Hartong index VZ (45°C), viscosity 8.6°P (mPa s), boiled wort colour (EBC), soluble nitrogen content (mg/100 g), Kolbach index (%), friability (%) and β-glucan. The descriptive analysis of data was performed and the coefficients of genetic dissimilarity were estimated for each pair. The relative contribution of each trait of genetic diversity was measured and also the correlations among them. According to the genetic dissimilarity matrix, a cluster analysis and scatter chart were constructed. Through cluster analysis, two major similarity groups were observed. The soluble nitrogen was the variable that contributed the most for the genetic variability (86.6%), followed by β-glucan (12.5%). The results indicate that the barley grown in the savanna is ready to be included in the national malt process and that there is a genetic variability among the barley genotypes evaluated for the malting quality traits. It can be concluded that the barley can be used in the Brazilian irrigated barley improvement programme. The qualitative traits that contribute the... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cevada irrigada; Padrões de qualidade do produto.
Thesagro:  Cerrado; Cevada; Hordeum Vulgare; Malte; Recurso genético; Variação genética.
Thesaurus NAL:  Brazil; Genetic resources; Genetic variation; Malting barley; Product quality standards; Savannas.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142219/1/Characterization-genetic-variab-of-barley-access.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC35327 - 1UPCAP - PPS2099S2099
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional