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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  03/05/2021
Data da última atualização:  03/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, B. R. da; D’APOLITO, C.; BOTELHO, S. de C. C.; CAVALHEIRO, L.; ANDRADE, E. A. de; WOBETO, C.
Afiliação:  BRUNO RAFAEL DA SILVA, CPAMT; CARLOS D’APOLITO, UFMT, Cuiabá-MT; SILVIA DE CARVALHO CAMPOS BOTELHO, CPAMT; LARISSA CAVALHEIRO, UFMT, Sinop-MT; EDNALDO ANTÔNIO DE ANDRADE, UFMT, Sinop-MT; CARMEN WOBETO, UFMT, Sinop-MT.
Título:  Volatile compounds in off-odor honey.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, v. 51, n. 7, e20200387, 2021.
ISSN:  0103-8478
DOI:  https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20200387
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  EN-US: Climatic conditions in the mid-northern region of Mato Grosso State in Brazil are favorable for beekeeping. However, since 2011, the honey production chain has suffered losses because the production of off-odor honey has made it impossible to market the honey. Reports from beekeepers indicated a relationship between the off-odor in the honey and the nectar of Borreria verticillata (L.) G. Mey (Rubiaceae). In this study, the botanical origins and volatile profiles of ten off-odor honeys (H1-H10) and flowers of B. verticillata were evaluated. Palynological and sensorial analyses of the honeys were performed; a scale from 1 to 4 was applied for the sensorial analysis, in which 1 indicates no off-odor and 4 indicates extreme off-odor. Analysis of volatile was performed by using headspace solid-phase microextraction and gas chromatography-mass spectroscopy methods. The honeys investigated were classified with very high to intense off-odors, except H4 and H5, which did not differ from the control honey (no off-odor). Palynological analyses showed that honeys H1-H4, H7, and H9 were monofloral from B. verticillata, whereas in H5, H6, H8, and H10 this pollen were accessory. However, there was no quantitative correlation between the B. verticillata pollen content and the off-odor attributes of the honeys. Skatole was identified in all of the honeys except H4, H5, and the control honeys, suggesting that skatole contributed to the off-odor attributes of the products. However, fur... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Mato Grosso; Melissopalinologia; Microextração de fase sólida por headspace; Sinop-MT.
Thesagro:  Apicultura; Apis Mellifera; Cromatografia Gasosa; Mel; Rubiaceae.
Thesaurus Nal:  Apis mellifera mellifera; Gas chromatography; Solid phase microextraction.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223003/1/2021-cpamt-silva-br-volatile-compounds-off-odor-honey.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMT1621 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  06/07/2015
Data da última atualização:  13/04/2016
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CANDÉA, T. V.; MONTEIRO, F. S.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.
Afiliação:  TATIANA V. CANDÉA, Université Montpellier II; FLAVIA S. MONTEIRO, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA.
Título:  Influence of process variables on the droplet size of flaxseed oil emulsions produced by multi-stage premix emulsification.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONGRESS ON ENGINEERING AND FOOD, 12., Québec City, 2015. Engineering challenges: bridging science and food innovations. Québec City, Canadá, 2015.
Páginas:  1 p.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Emulsion; Flaxseed oil; Premix emulsification.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA12773 - 1UPCRA - DD
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