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Registros recuperados : 35 | |
21. | | RAKOCEVIC, M.; BATISTA, E. R.; PAZIANOTTO, R. A. A.; SCHOLZ, M. B. S.; SOUZA, G. A. R.; CAMPOSTRINI, E.; RAMALHO, J. C. Leaf gas exchange and bean quality fluctuations over the whole canopy vertical profile of Arabic coffee cultivated under elevated CO2. Functional Plant Biology, v. 48, n. 5, p. 469-482, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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22. | | LEITE, J. T.; KAMPHORST, S. H.; LIMA, V. J. de; AZEVEDO, V. C.; SILVA, R. M. da R.; CAMPOSTRINI, E.; GUIMARAES, L. J. M.; AMARAL JÚNIOR, A. T. do. O aprofundamento radicular como resposta de tolerância ao estresse hídrico em linhagens de milho-pipoca. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 32., 2018, Lavras. Soluções integradas para os sistemas de produção de milho e sorgo no Brasil: resumos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2018. p. 284. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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23. | | ROSSI, D. A.; MENEZES, B. R. da S.; DAHER, R. F.; GRAVINA, G. de A.; LIMA, R. S. N. de; LEDO, F. J. da S.; GOTTARDO, R. D.; CAMPOSTRINI, E.; SOUZA, C. L. M. de. Canonical correlations in elephant grass for energy purposes. African Journal of Biotechnology, v. 13, n. 36, p. 3666-3671, 2014 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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24. | | ZANETTI, L. V.; MILANEZ, C. R. D.; GAMA, V. N.; AGUILAR, M. A. G.; SOUZA, C. A. S.; CAMPOSTRINI, E.; FERRAZ, T. M.; FIGUEIRDO, F. A. M. M. de A. Leaf application of silicon in young cacao plants subjected to water deficit. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 3, p. 215-223, mar. 2016. Título em português: Aplicação foliar de silício em plantas jovens de cacau submetidas à deficiência hídrica. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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25. | | SANTOS, D. L.; COELHO, E. F.; OLIVEIRA, R. A. de; FILGUEIRAS.; ALVES, M. da S.; RODRIGUES, W. P.; CAMPOSTRINI, E.; SAMPAIO, A. H. R.; REIS, J. B. R. da S.; CUNHA, F. F. da. Impact of soil water regimes and partial root?zone drying in field?grown papaya in semi?arid conditions. Scientific Reports, v.11, n.10638, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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26. | | OLIVEIRA, J. G. de; BRESSAN-SMITH, R. E.; CAMPOSTRINI, E.; CUNHA, M. da; COSTA, E. S.; TORRES NETTO, A.; COUTINHO, K. da S.; SILVA, M. G. da; VITÓRIA, A. P. Papaya pulp gelling: is it premature ripening or problems of water accumulation in the apoplast? Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, n. 4, p. 961-969, dez. 2010. Também disponível em:. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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27. | | RAMALHO, J. C.; RODRIGUES, W. P.; MARTINS, L. D.; MARTINS, M. Q.; COLWELL, F.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; SETE-CAMPOS, P.; RODRIGUES, A. P.; FORTUNATO, A. S.; LEITÃO, A. E.; LOPES, E.; BATISTA-SANTOS, P.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; TOMAZ, M. A.; CAMPOSTRINI, E.; PARTELLI, F. L.; GHINI, R.; DAMATTA, F. M.; LIDON, F. C. Impacto simultâneo do aumento da temperatura e da [C02] atmosférica na fotossíntese de C. Arabica L. CV. Icatu. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 40., 2014, Serra Negra. 40 anos de tecnologias pro café ter melhorias: trabalhos apresentados. Varginha: Fundação Procafé, 2014. p. 378-379. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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28. | | RODRIGUES, W. P.; MARTINS, M. Q.; FORTUNATO, A. S.; MARTINS, L. D.; PAIS, I. P.; COLWELL, F.; LEITÃO, A. E.; RODRIGUES, A. P.; CAMPOSTRINI, E.; PARTELLI, F. L.; TOMAZ, M. A.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; SCOTTI-CAMPOS, P.; GHINI, R.; LIDON, F. C.; DAMATTA, F. M.; RAMALHO, J. C. Aumento da concentração de CO2 permite C. arabica remodelar a composição lipídica das membranas dos cloroplastos para aclimatar às altas temperaturas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 42., 2016, Serra Negra. Produzir mais café, com economia, só com boa tecnologia: resumos. Brasília, DF: Embrapa Café, 2016. Não paginado. Ref. 458. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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29. | | MARTINS, L. D.; RODRIGUES, W. P.; MARTINS, M. Q.; TOMAZ, M. A.; CAMPOSTRINI, E.; PARTELLI, F. L.; SEMEDO, J. N.; FORTUNATO, A. S.; COLWELL, F.; PAIS, I. P.; SCOTTI-CAMPOS, P.; RODRIGUES, A. P.; LEITÃO, A. E.; MAIA, R.; MÁGUAS, C.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; GHINI, R.; LIDON, F. C.; DaMATTA, F. M.; RAMALHO, J. C. A exposição prolongada a [CO2] elevada promove o crescimento de plantas de Coffea arabica L. e Coffea canephora Pierre ex Froehner. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 9., 2015, Curitiba. Consórcio pesquisa café: oportunidades e novos desafios. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2015. 5 p. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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30. | | RAMALHO, J. C.; RODRIGUES, W. P.; MARTINS, L. D.; MARTINS, M. Q.; COLWELL, F. de J.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; SCOTTI-CAMPOS, P.; RODRIGUES, A. P.; FORTUNATO, A. S.; LEITÃO, A. E.; LOPES, E.; BATISTA-SANTOS, P.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; PARTELLI, F. L.; TOMAZ, M. A.; CAMPOSTRINI, E.; GHINI, R.; DAMATTA, F. M.; LIDON, F. C. Efeitos do aumento da temperatura e da [C02] atmosférica ao nível do funcionamento dos fotossistemas e transporte tilacoidal de elétrons em C. Arabica L. CV. Icatu In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 40., 2014, Serra Negra. 40 anos de tecnologias pro café ter melhorias: trabalhos apresentados. Varginha: Fundação Procafé, 2014. p. 379-380. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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31. | | MARTINS, L. D.; MARTINS, M. Q.; RODRIGUES, W. P.; FORTUNATO, A. S.; COLWELL, F.; PAIS, I. P.; SEMEDO, J. N.; RODRIGUES, A. P.; LEITÃO, A. E.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; SCOTTI-CAMPOS, P.; PARTELLI, F. L.; TOMAZ, M. A.; CAMPOSTRINI, E.; GHINI, R.; LIDON, F. C.; MATTA, F. M. da; RAMALHO, J. C. Teor de carotenóides em folhas de plantas de C. arabica L. CV. IPR 108 cultivado sob aumento de efeito atmosférico da [CO2] e da temperatura. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 41, 2015, Poços de Caldas. Com mais tecnologia, mas café se aprecia: trabalhos apresentados. Poços de Caldas: Fundação Procafé, 2015. 237-238 Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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32. | | RODRIGUES, W. P.; MARTINS, M. Q.; FORTUNATO, A. S.; MARTINS, L. D.; PARTELLI, F. L.; CAMPOSTRINI, E.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; TOMAZ, M. A.; COLWEL, F.; SCOTTI-CAMPOS, P.; GHINI, R.; LIDON, F. C.; MATTA, F. M. da; RAMALHO, J. C. Efeito do aumento da concentração de CO2 e da temperatura no transporte de elétrons em plantas de Coffee arabica L.. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 41, 2015, Poços de Caldas. Com mais tecnologia, mas café se aprecia: trabalhos apresentados. Poços de Caldas: Fundação Procafé, 2015. 247-249 Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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33. | | RODRIGUES, W. P.; MARTINS, M. Q.; FORTUNATO, A. S.; MARTINS, L. D.; PARTELLI, F. L.; CAMPOSTRINI, E.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; SIMÕES-COSTA, S. C.; LEITÃO, A. E.; TOMAZ, M. A.; COLWEL, F.; SCOTTI-CAMPOS, P.; RODRIGUES, A. P.; GHINI, R.; LIDON, F. C.; MATTA, F. M. da; RAMALHO, J. C. Effect of high [CO2] and temperature on the photosynthetic enzymes and electron transport of Coffea Arabica L.. In: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 15.; BRAZILIAN-ISRAELI PLANT SCIENCES CONFERENCE, 1., 2015, Foz do Iguaçu. Abstracts... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2015. Ref. D-053. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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34. | | KAMPHORST, S. H.; AMARAL JÚNIOR, A. T. do; LIMA, V. J. de; GUIMARAES, L. J. M.; SCHMITT, K. F. M.; LEITE, J. T.; SANTOS, P. H. A. D.; CHAVES, M. M.; MAFRA, G. S.; SANTOS JÚNIOR, D. R. dos; CRUZ, C. D.; CAMPOSTRINI, E. Can genetic progress for drought tolerance in popcorn be achieved by indirect selection? Agronomy, v. 9, article 792, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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35. | | RODRIGUES, W. P.; MARTINS, M. Q.; MARTINS, L. D.; CAMPOSTRINI, E.; PARTELLI, F. L.; TOMAZ, M. A.; SEMEDO, J. N.; FORTUNATO, A. S.; COLWELL, F.; PAIS, I. P.; SCOTTI-CAMPOS, P.; SIMÕES-COSTA, M. C.; RODRIGUES, A. P.; LEITÃO, A. E.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; GHINI, R.; LIDON, F. C.; DaMATTA, F. M.; RAMALHO, J. C. Interação entre os aumentos da [CO2] e da temperatura sobre o metabolismo fotossintético em Coffea arabica L.. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 9., 2015, Curitiba. Consórcio pesquisa café: oportunidades e novos desafios. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2015. 6 p. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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Registros recuperados : 35 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
10/02/2016 |
Data da última atualização: |
18/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RODRIGUES, W. P.; MARTINS, M. Q.; FORTUNATO, A. S.; MARTINS, L. D.; PARTELLI, F. L.; CAMPOSTRINI, E.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; SIMÕES-COSTA, S. C.; LEITÃO, A. E.; TOMAZ, M. A.; COLWEL, F.; SCOTTI-CAMPOS, P.; RODRIGUES, A. P.; GHINI, R.; LIDON, F. C.; MATTA, F. M. da; RAMALHO, J. C. |
Afiliação: |
W. P. RODRIGUES, Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias, Univ. Estadual de Norte Fluminense; M. Q. MARTINS, PlantStress&Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal; A. S. FORTUNATO, Centro Ciências Agrárias, Univ. Federal do Espírito Santo, Alegre, ES; L. D. MARTINS, Centro Ciências Agrárias, Univ. Federal do Espírito Santo, Alegre, ES; F. L. PARTELLI, Centro Universitário Norte do Espírito Santo. Univ.Federal do Espírito Santo, ES; E. CAMPOSTRINI, Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias, Univ. Estadual de Norte Fluminense; J. N. SEMEDO, URGEMP, Instituto Nacional Investigação Agrária e Veterinária, I.P., Oeiras, Portugal.; I. P. PAIS, CEF, DRAT, Instituto Superior de Agronomia, Univ. Lisboa, Portugal; S. C. SIMÕES-COSTA, Plant Stress & Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal; A. E. LEITÃO, Plant Stress & Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal; M. A. TOMAZ, Centro Universitário Norte do Espírito Santo. Univ.Federal do Espírito Santo, ES, Brasil; Plant Stress & Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal; P. SCOTTI-CAMPOS, CEF, DRAT, Instituto Superior de Agronomia, Univ. Lisboa, Portugal; A. P. RODRIGUES, CEF, DRAT, Instituto Superior de Agronomia, Univ. Lisboa, Portugal; RAQUEL GHINI, CNPMA; F. C. LIDON, GeoBioTec, Faculdade de Ciências Tecnologia, Univ. Nova Lisboa, Caparica, Portugal; F. M. da MATTA, UFV; J. C. RAMALHO, Plant Stress & Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal. |
Título: |
Effect of high [CO2] and temperature on the photosynthetic enzymes and electron transport of Coffea Arabica L.. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 15.; BRAZILIAN-ISRAELI PLANT SCIENCES CONFERENCE, 1., 2015, Foz do Iguaçu. Abstracts... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2015. Ref. D-053. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
It is expected that future climate changes and global warming conditions will limit the coffee crop yields. However, the real effects of enhanced air [CO2] and temperature on this plant remain completely unknown. Therefore, this work studied the impact of such environmental changes on the photosynthetic machinery of Coffea arabica L. cv. Icatu. Plants were grown for 1 year under controlled conditions (temperature, RH, irradiance, photoperiod), at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, without nutrient, water and root space limitations, and then subjected to temperature increase (0.5ºC/day) to 42/34ºC. Thylakoid electron transport involving PSI and II, and enzyme activities (RuBisCO and RuB5PK) were assessed at 25/20ºC, 31/25ºC, 37/30ºC and 42/34ºC.The results showed a marginal impact until 37 ºC irrespective of [CO2] conditions, configuring a clear tolerance to supra-optimal temperatures. Also, a higher metabolic performance was observed in the plants under high [CO2]. Only at 42 ºC the tolerance limit was exceeded, as shown by significant impacts in all parameters, particularly in enzymes, but under elevated [CO2] a better performance was preserved regarding the photosystems functioning. Our findings showed that the elevated [CO2] allowed maintenance of higher metabolic activity and seemed to some extent mitigate the heat impact at the photosystems level, what is quite relevant in a context of predict global warming scenarios. This work was supported by Portuguese funds from Fundação para a Ciência e a Tecnologia, through the project PTDC/AGR-PRO/3386/2012. MenosIt is expected that future climate changes and global warming conditions will limit the coffee crop yields. However, the real effects of enhanced air [CO2] and temperature on this plant remain completely unknown. Therefore, this work studied the impact of such environmental changes on the photosynthetic machinery of Coffea arabica L. cv. Icatu. Plants were grown for 1 year under controlled conditions (temperature, RH, irradiance, photoperiod), at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, without nutrient, water and root space limitations, and then subjected to temperature increase (0.5ºC/day) to 42/34ºC. Thylakoid electron transport involving PSI and II, and enzyme activities (RuBisCO and RuB5PK) were assessed at 25/20ºC, 31/25ºC, 37/30ºC and 42/34ºC.The results showed a marginal impact until 37 ºC irrespective of [CO2] conditions, configuring a clear tolerance to supra-optimal temperatures. Also, a higher metabolic performance was observed in the plants under high [CO2]. Only at 42 ºC the tolerance limit was exceeded, as shown by significant impacts in all parameters, particularly in enzymes, but under elevated [CO2] a better performance was preserved regarding the photosystems functioning. Our findings showed that the elevated [CO2] allowed maintenance of higher metabolic activity and seemed to some extent mitigate the heat impact at the photosystems level, what is quite relevant in a context of predict global warming scenarios. This work was supported by Portuguese funds from Fundação p... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
CO2 effect; Coffee plant. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Carbon dioxide; Climate change; Heat. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139125/1/2015RA-040.pdf
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Marc: |
LEADER 02836nam a2200385 a 4500 001 2036437 005 2016-03-18 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRODRIGUES, W. P. 245 $aEffect of high [CO2] and temperature on the photosynthetic enzymes and electron transport of Coffea Arabica L..$h[electronic resource] 260 $aIn: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 15.; BRAZILIAN-ISRAELI PLANT SCIENCES CONFERENCE, 1., 2015, Foz do Iguaçu. Abstracts... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2015. Ref. D-053.$c2015 520 $aIt is expected that future climate changes and global warming conditions will limit the coffee crop yields. However, the real effects of enhanced air [CO2] and temperature on this plant remain completely unknown. Therefore, this work studied the impact of such environmental changes on the photosynthetic machinery of Coffea arabica L. cv. Icatu. Plants were grown for 1 year under controlled conditions (temperature, RH, irradiance, photoperiod), at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, without nutrient, water and root space limitations, and then subjected to temperature increase (0.5ºC/day) to 42/34ºC. Thylakoid electron transport involving PSI and II, and enzyme activities (RuBisCO and RuB5PK) were assessed at 25/20ºC, 31/25ºC, 37/30ºC and 42/34ºC.The results showed a marginal impact until 37 ºC irrespective of [CO2] conditions, configuring a clear tolerance to supra-optimal temperatures. Also, a higher metabolic performance was observed in the plants under high [CO2]. Only at 42 ºC the tolerance limit was exceeded, as shown by significant impacts in all parameters, particularly in enzymes, but under elevated [CO2] a better performance was preserved regarding the photosystems functioning. Our findings showed that the elevated [CO2] allowed maintenance of higher metabolic activity and seemed to some extent mitigate the heat impact at the photosystems level, what is quite relevant in a context of predict global warming scenarios. This work was supported by Portuguese funds from Fundação para a Ciência e a Tecnologia, through the project PTDC/AGR-PRO/3386/2012. 650 $aCarbon dioxide 650 $aClimate change 650 $aHeat 650 $aCoffea Arábica 653 $aCO2 effect 653 $aCoffee plant 700 1 $aMARTINS, M. Q. 700 1 $aFORTUNATO, A. S. 700 1 $aMARTINS, L. D. 700 1 $aPARTELLI, F. L. 700 1 $aCAMPOSTRINI, E. 700 1 $aSEMEDO, J. N. 700 1 $aPAIS, I. P. 700 1 $aSIMÕES-COSTA, S. C. 700 1 $aLEITÃO, A. E. 700 1 $aTOMAZ, M. A. 700 1 $aCOLWEL, F. 700 1 $aSCOTTI-CAMPOS, P. 700 1 $aRODRIGUES, A. P. 700 1 $aGHINI, R. 700 1 $aLIDON, F. C. 700 1 $aMATTA, F. M. da 700 1 $aRAMALHO, J. C.
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