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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  13/06/2023
Data da última atualização:  13/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MAGALHÃES, T. L. S.; SILVA, B. P. DA; GRANCIERI, M.; LÚCIO, H. G.; TOLEDO, R. C. L.; BARRA, R. R. S.; CARVALHO, C. W. P. de; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  THAUANA LORENA SILVA MAGALHÃES, UFV; BÁRBARA PEREIRA DA SILVA, UFV; MARIANA GRANCIERI, UFV; HAIRA GUEDES LÚCIO, UFV; RENATA CELI LOPES TOLEDO, UFV; ROBERTA RIBEIRO SILVA BARRA, UNIFAL-MG; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFPI.
Título:  Germinated and non-germinated cooked whole millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) flours show a promising effect on protein quality, biochemical profile and intestinal health in vivo.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food & Function, 2023.
DOI:  0.1039/d2fo02915d
Idioma:  Inglês
Notas:  paper.
Conteúdo:  Millet is a promising cereal with high amounts of dietary fibre and protein, and in addition, bioactive compounds with health-promoting functional properties. This study aimed to evaluate the effect of germinated and cooked whole millet flour (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) on protein quality, biochemical profile and intestinal health in vivo. Thirty-two male Wistar rats (21 days old) were separated into four groups, which received a casein control diet (CC; n = 8), a free protein diet (aproteic; n = 8) and two treatment diets: non-germinated millet (NM; n = 8) and germinated millet (GM; n = 8) for 29 days. The whole millet flours presented an adequate essential amino acid profile, except for lysine. The GM group presented a higher protein efficiency ratio and net protein ratio compared to the NM group. Weight gain, Lee index, and food efficiency ratio were lower in the treatment groups, compared to the control group. The GM group had lower plasma glucose, uric acid, cholesterol, and faecal pH compared to the other groups. The treatment groups presented lower triglyceride levels, higher levels of acetic and propionic acids, a larger thickness and depth of the colonic crypts, and a higher expression of PepT1 genes than the CC group. In conclusion, the millet flours demonstrated potential for controlling controlling the lipid profile and biometric measurements. Additionally, the whole germinated millet flour provided better protein quality and improved intestinal morphology a... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Composto bioactivo; Farinha integral; Propriedade funcional.
Thesagro:  Cereal; Farinha; Fibra Vegetal; Germinação; Lipídio; Milheto; Processamento; Proteína; Saúde; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Cereal proteins; Dietary fiber; Food technology; Functional foods; Functional properties; Lipids; Millet flour.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15517 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  13/12/2016
Data da última atualização:  30/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  CAMPOS-JUNIOR, P. H. A.; ALVES, T. J. M.; DIAS, M. T.; ASSUNÇAO, C. M.; MUNK, M.; MATTOS, M. S.; KRAEMER, L. R.; ALMEIDA, B. G.; RUSSO, R. C.; BARCELOS, L.; CAMARGO, L. S. de A.; VIANA, J. H. M.
Afiliação:  PAULO HENRIQUE ALMEIDA CAMPOS-JUNIOR, UFSJ; THALYS JAIR MELO ALVES, UFSJ; MARCO TULIO DIAS, UFSJ; CAROLINA MARINHO ASSUNÇAO, UFJF; MICHELE MUNK, UFJF; MATHEUS SILVÉRIO MATTOS, UFMG; LUCAS ROCHA KRAEMER, UFMG; BRÍGIDA GOMES ALMEIDA, UFMG; REMO CASTRO RUSSO, UFMG; LUCÍOLA BARCELOS, UFMG; LUIZ SERGIO DE ALMEIDA CAMARGO, CNPGL; JOAO HENRIQUE MOREIRA VIANA, Cenargen.
Título:  Ovarian Grafts 10 days after Xenotransplantation: folliculogenesis and recovery of viable oocytes.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Plos One, v. 11, n. 6, e0158109, 2016.
DOI:  10.1371/journal. pone.0158109
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstracts Ovarian xenotransplantation is a promising alternative to preserve fertility of oncologic patients. However, several functional aspects of this procedure remained to be addressed. The aim of this study was evaluate the feasibility of xenotransplantation as a strategy to maintain bovine ovarian grafts and produce oocytes. Adult ovarian cortical pieces were xenotransplanted to the dorsal subcutaneous of female NOD-SCID mice (n = 62). Grafts were recovered ten days after xenotransplantation. Host and graft weights; folliculogenesis progression; blood perfusion, relative gene expression and number of macrophage and neutrophil of xenografts; in vitro developmental competence of graft-derived oocytes were evaluated. Folliculogenesis was supported in the grafts, as indicated by the presence of primordial, primary, secondary, antral, and atretic follicles. The xenografts showed a greater volumetric density of atretic follicles and higher hyperemia and number of host-derived macrophage and neutrophil (P<0.05), when compared to non-grafted fragments. There was a higher blood perfusion under the back skin in the transplantation sites of host animals than in control and non-grafted (P<0.01). BAX and PRDX1 genes were up-regulated, while BCL2, FSHR, IGF1R and IGF2R were down-regulated, when compared to the control (P<0.01). Twenty seven oocytes were successfully harvested from grafts, and some of these oocytes were able to give rise to blastocysts after in vitro fertilization. H... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bovine ovarian grafts; Ovarian xenografts.
Thesaurus NAL:  oocytes.
Categoria do assunto:  --
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/154925/1/Cnpgl-2016-PlosOne-Ovarian.PDF
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN36558 - 1UPCAP - DDSP 20988SP 20988
CNPGL23125 - 1UPCAP - DD
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