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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  29/05/2014
Data da última atualização:  29/05/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  RAMOS, S. R. R.; CAMPOS, E. T.; CARVALHO, H. W. L. de; QUEIROZ, M. A. de; CARDOSO, B. T.
Afiliação:  SEMIRAMIS RABELO RAMALHO RAMOS, CPATC; HELIO WILSON LEMOS DE CARVALHO, CPATC; BRUNO TRINDADE CARDOSO, CPATC.
Título:  Evaluación de accesiones de calabaza para características agronómicas y nutricionales - ciclo II.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: SIMPOSIO INTERNACIONAL DE RECURSOS GENETICOS PARA AMERICA LATINA Y EL CARIBE, 9., 2013, El Salvador. Memoria resúmenes. El Salvador, Centa, 2013.
Idioma:  Espanhol
Palavras-Chave:  Abóbora - Nutrição.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/102776/1/ResumoSRRR.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATC23546 - 1UPCRA - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pantanal. Para informações adicionais entre em contato com cpap.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  08/12/2015
Data da última atualização:  17/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  FANTINI, L. E.; LARA, J. A. F. de; DELBEM, A. C. B.; USHIZIMA, T. T.; POVH, J. A.; CAMPOS, C. M. de.
Afiliação:  LETÍCIA EMILIANI FANTINI, UFMS; JORGE ANTONIO FERREIRA DE LARA, CPAP; ÁDINA CLÉIA BOTAZZO DELBEM, CNPq/FUNDECT; THIAGO TETSUO USHIZIMA, Empresa Mar & Terra Ind. e Com. de Pescado Ltda; JAYME APARECIDO POVH, UFMS; CRISTIANE MELDAU DE CAMPOS, UEMS.
Título:  Quality attributes and properties of surubim (Pseudoplatystoma spp.) meat.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, n. 6, p. 3957-3964, nov./dez. 2015.
DOI:  10.5433/1679-0359.2015v36n6p395
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate the quality attributes and properties of fillets from surubins (Pseudoplatystoma spp.) reared in cages and fishponds. The design of the study was completely randomized, with two treatments (cage and fishpond) and 16 replicates each. The fillets from fishes reared in cage and fishpond had a mean total weight of 134.71 ± 33.11 g and 151.56 ± 18.56 g, respectively. The following parameters were analyzed: pH, water retention capacity (WRC), color (L* brightness), (a* red), (b* yellow), and shear force (SF). The data were subjected to analysis of variance and the means were compared by Tukey?s and Mann-Whitney (nonparametric) tests. Statistically significant differences (p<0.05) were observed for WRC, SF, and pH variables. Only for color attributes (L*), (a*), (b*), no statistically significant difference (p>0.05) was detected between the treatments. A lower pH (6.17 ± 0.23) was observed in fillets from surubins reared in cage. As this is close to the isoelectric point of myofibrillar proteins, it reduces their net charge and, consequently, their capacity to retain water. Lower WRC of fillets obtained from fishes reared in cage (61.46 ± 1.62%) implies loss of nutritional value through the exudate released which results in drier fillets and compromised tenderness. In fillets from cage production, SF (1.06 ± 0.22 kgf) was higher than those from fishpond, i.e., the higher the shear force, the lower the tenderness of the fillet. On the basis of t... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Filé; Fillet; Força de cisalhamento; Maciez; Shear force; Siluriforme; Tenderness.
Thesagro:  Aquicultura; Peixe de água doce; Produção pesqueira.
Thesaurus NAL:  aquaculture; Fish meat; Fish products.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAP59474 - 1UPCAP - PPSP1814818148
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