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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
31/03/2023 |
Data da última atualização: |
31/03/2023 |
Autoria: |
ARTÊNCIO, M. M.; CASSAGO, A. L. L.; SILVA, R. K. da; CARVALHO, F. M.; COSTA, F. B. da; ROCHA, M. T. L.; GIRALDI, J. de M. E. |
Afiliação: |
MATEUS MANFRIN ARTÊNCIO; ALVARO LUIS LAMAS CASSAGO; RENATA KELLY DA SILVA, CPAF-RO; FABIANA M. CARVALHO; FERNANDO BATISTA DA COSTA; MARINA TOLEDO LOURENÇAO ROCHA; JANAINA DE MOURA ENGRACIA GIRALDI. |
Título: |
The impact of coffee origin information on sensory and hedonic judgment of fine Amazonian robusta coffee. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Sensory Studies, e12827, 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Through the lens of predictive processing theory, perception is shaped by expecta- tions we create about object information, including food products, and their match/ mismatch with sensory stimuli. The popularity of labelling origin information to enhance product value has been spread to high-quality foods, particularly as geo- graphical indication (GI). The question we propose is whether the coffee's origin information can affect the sensory perception and hedonic judgment given by profes- sional coffee tasters. Participants were divided into groups according to GI cue provi- sion (absent, GI cue, GI storytelling) associated to the coffee sample served. Origin information proved to significantly affect participants' sensory perception, but not hedonic judgment. Precisely, participants judged acidity and overall flavor as more intense after reading the story whereas higher ratings of nutty, cacao, and caramel notes were given when origin was absent. It is likely that, origin and sorytelling influ- enced participants' expectations and sensory perception. Oppositely, a better percep- tion of flavor notes was observed only in the absence of information |
Palavras-Chave: |
Coffee; Enhance product value; Sensory perception. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01858naa a2200229 a 4500 001 2152906 005 2023-03-31 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aARTÊNCIO, M. M. 245 $aThe impact of coffee origin information on sensory and hedonic judgment of fine Amazonian robusta coffee.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThrough the lens of predictive processing theory, perception is shaped by expecta- tions we create about object information, including food products, and their match/ mismatch with sensory stimuli. The popularity of labelling origin information to enhance product value has been spread to high-quality foods, particularly as geo- graphical indication (GI). The question we propose is whether the coffee's origin information can affect the sensory perception and hedonic judgment given by profes- sional coffee tasters. Participants were divided into groups according to GI cue provi- sion (absent, GI cue, GI storytelling) associated to the coffee sample served. Origin information proved to significantly affect participants' sensory perception, but not hedonic judgment. Precisely, participants judged acidity and overall flavor as more intense after reading the story whereas higher ratings of nutty, cacao, and caramel notes were given when origin was absent. It is likely that, origin and sorytelling influ- enced participants' expectations and sensory perception. Oppositely, a better percep- tion of flavor notes was observed only in the absence of information 653 $aCoffee 653 $aEnhance product value 653 $aSensory perception 700 1 $aCASSAGO, A. L. L. 700 1 $aSILVA, R. K. da 700 1 $aCARVALHO, F. M. 700 1 $aCOSTA, F. B. da 700 1 $aROCHA, M. T. L. 700 1 $aGIRALDI, J. de M. E. 773 $tJournal of Sensory Studies, e12827, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
05/08/2022 |
Data da última atualização: |
05/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
CAMARGO, A. C. de. |
Afiliação: |
ARTUR CHINELATO DE CAMARGO, CPPSE. |
Título: |
Produção de leite a pasto. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
In: PEIXOTO, A. M.; MOURA, J. C. de; FARIA, V. P. de. Produção de bovinos a pasto. Piracicaba: FEALQ, 1999. |
Páginas: |
p. 221-241. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Em um seminário realizado em Londrina, PR, em março/95, palestrantes da Argentina, Brasil e Uruguai discorreram sobre o tema "A Pecuária e o Mercosul". |
Palavras-Chave: |
Bovinocultura leiteira; Eficiência do processo de produção de leite; Índices de produtividade; Matrizes leiteiras especializadas; Pastagens de gramíneas forrageiras tropicais; Sistema de Produção de Leite. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145278/1/ProducaoLeitePasto.pdf
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Marc: |
LEADER 00873naa a2200205 a 4500 001 2145278 005 2022-08-05 008 1999 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCAMARGO, A. C. de 245 $aProdução de leite a pasto.$h[electronic resource] 260 $c1999 300 $ap. 221-241. 520 $aEm um seminário realizado em Londrina, PR, em março/95, palestrantes da Argentina, Brasil e Uruguai discorreram sobre o tema "A Pecuária e o Mercosul". 653 $aBovinocultura leiteira 653 $aEficiência do processo de produção de leite 653 $aÍndices de produtividade 653 $aMatrizes leiteiras especializadas 653 $aPastagens de gramíneas forrageiras tropicais 653 $aSistema de Produção de Leite 773 $tIn: PEIXOTO, A. M.; MOURA, J. C. de; FARIA, V. P. de. Produção de bovinos a pasto. Piracicaba: FEALQ, 1999.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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