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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
12/04/2013 |
Data da última atualização: |
31/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MAY, P. H.; ANDERSON, A. B.; BALICK, M. J.; FRAZÃO, J. M. F. |
Afiliação: |
PETER H. MAY; ANTHONY B. ANDERSON; MICHAEL J. BALICK; JOSÉ MÁRIO F. FRAZÃO, EMBRAPA-UEPAE de Teresina, PI. |
Título: |
Subsistence benefits from the babassu palm (Orbignya martiana). |
Ano de publicação: |
1985 |
Fonte/Imprenta: |
Economic Botany, v. 39, n. 2, p. 113-129, 1985. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Stands of babassu palms (Orbignya martiana) occupy an area of Brazil estimated at nearly 200,000 km2, concentrated in the states of Maranhao, Piaui and Goias. Babassu's cryptogeal germination, establishing the apical meristem of the plant below ground for its early growth and development, enables it to survive human disturbance, making the palm an integral part of shifting cultivation and pastoral farming systems. People obtain a multitude of products from babassu throughout the palm's life cycle: leaves are used widely for thatch, basketry, and construction; trunks for palmito and bridges; the fruit for feed, oil and, charcoal. As many as 450,000 subsistence-level households rely on the sale of babassu kernels, used in a regional vegetable oil industry, for an important share of their cash incomes. Deforestation pressures and technological innovation toward an industry based on mechanical processing of whole babassu fruit threaten to reduce benefits the palm provides to the region's rural poor. Understanding how babassu is used by rural families who depend upon it will help to make current efforts at domesticating the palm and whole-fruit processing more responsive to human needs. |
Thesagro: |
Babaçu; Botânica. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/81355/1/7295.pdf
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Marc: |
LEADER 01677naa a2200181 a 4500 001 1955767 005 2022-05-31 008 1985 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMAY, P. H. 245 $aSubsistence benefits from the babassu palm (Orbignya martiana). 260 $c1985 520 $aStands of babassu palms (Orbignya martiana) occupy an area of Brazil estimated at nearly 200,000 km2, concentrated in the states of Maranhao, Piaui and Goias. Babassu's cryptogeal germination, establishing the apical meristem of the plant below ground for its early growth and development, enables it to survive human disturbance, making the palm an integral part of shifting cultivation and pastoral farming systems. People obtain a multitude of products from babassu throughout the palm's life cycle: leaves are used widely for thatch, basketry, and construction; trunks for palmito and bridges; the fruit for feed, oil and, charcoal. As many as 450,000 subsistence-level households rely on the sale of babassu kernels, used in a regional vegetable oil industry, for an important share of their cash incomes. Deforestation pressures and technological innovation toward an industry based on mechanical processing of whole babassu fruit threaten to reduce benefits the palm provides to the region's rural poor. Understanding how babassu is used by rural families who depend upon it will help to make current efforts at domesticating the palm and whole-fruit processing more responsive to human needs. 650 $aBabaçu 650 $aBotânica 700 1 $aANDERSON, A. B. 700 1 $aBALICK, M. J. 700 1 $aFRAZÃO, J. M. F. 773 $tEconomic Botany$gv. 39, n. 2, p. 113-129, 1985.
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
13/03/2000 |
Data da última atualização: |
03/12/2019 |
Autoria: |
MENDONCA, C. L. G.; CAMARÃO, A. P. |
Afiliação: |
ARI PINHEIRO CAMARÃO, CPATU. |
Título: |
Composição botânica da dieta consumida por bovinos em pastagens de quicuio-da-amazônia (Brachiaria humidicola) através da analise microhistologica de fezes em área de pequeno produtor da zona bragantina. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA FCAP, 9.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 3., 1999, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: FCAP: Embrapa Amazônia Oriental, 1999. |
Páginas: |
p. 177-179. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Brasil; Feed crops; Pará; Quicuio-da-amazônia; Zona Bragantina. |
Thesagro: |
Bovino; Brachiaria Humidicola; Composição Botânica; Composição Química; Dieta; Forragem; Nutrição Animal; Pastagem. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia; animal nutrition; botanical composition; cattle; chemical composition; diet. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206076/1/Composicao-botanica-da-dieta.pdf
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Marc: |
LEADER 01247naa a2200361 a 4500 001 1395134 005 2019-12-03 008 1999 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMENDONCA, C. L. G. 245 $aComposição botânica da dieta consumida por bovinos em pastagens de quicuio-da-amazônia (Brachiaria humidicola) através da analise microhistologica de fezes em área de pequeno produtor da zona bragantina. 260 $c1999 300 $ap. 177-179. 650 $aAmazonia 650 $aanimal nutrition 650 $abotanical composition 650 $acattle 650 $achemical composition 650 $adiet 650 $aBovino 650 $aBrachiaria Humidicola 650 $aComposição Botânica 650 $aComposição Química 650 $aDieta 650 $aForragem 650 $aNutrição Animal 650 $aPastagem 653 $aBrasil 653 $aFeed crops 653 $aPará 653 $aQuicuio-da-amazônia 653 $aZona Bragantina 700 1 $aCAMARÃO, A. P. 773 $tIn: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA FCAP, 9.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 3., 1999, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: FCAP: Embrapa Amazônia Oriental, 1999.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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