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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  06/09/2023
Data da última atualização:  06/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, D. L.; GOMES, T. C.; MELO, I. S. de; SOUZA, A. O. de.
Afiliação:  D. L. OLIVEIRA, INSTITUTO BUTANTAN; TAINAH COLOMBO GOMES, INSTITUTO BUTANTAN; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; ANA OLÍVIA DE SOUZA, INSTITUTO BUTANTAN.
Título:  Janibacter sp. Isolated from Deschampsia antarctica Rhizosphere as a Potential Source of Antimicrobial Compounds
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Biology Bulletin, v. 50, n. 3, p. 311-318, 2023.
ISSN:  1062-3590
DOI:  https://doi.org/10.1134/S1062359022602476
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract: In this study, 106 bacterial strains were isolated from rhizosphere of Deschampsia antarctica and used for the screening of potential antimicrobial compounds. Among all the bacterial strains, 61 (57.55%) were classified as Gram-positive, 34 (32.08%) as Gram-negative, and 11 (10.37%) did not grown under the laboratory culture conditions and were not classified. Organic crude extracts were analysed for potential antimicrobial activity and the B-22-EA ethyl acetate extract was the most effective inhibiting 84% of Escherichia coli growth, and Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa and Micrococcus luteus by 31, 17 and 5%, respectively. The B-22-EA extract showed a MIC of 187 µg/mL on Cryptococcus neoformans, and of 438 µg/mL on Trichophyton rubrum. The strain, coded as B22, was classified as Gram-positive and the taxonomic analysis indicated that this strain belongs to the genera Janibacter, with 98.66% of similarity with Janibacter hoylei PVAS-1 and Janibacter limosus DSM 11140; 98.51% with Janibacter cremeus HR08-44, and 98.36% with Janibacter indicus 0704P10-1, Janibacter anophelis H2.16B and Janibacter terrae CS12. The cellular fatty acids (CFA) composition for B22 (Janibacter sp.) was determined by fatty acid methyl esters (FAME) using gas chromatography and compared with those species for which the B22 strain has a high level of similarity. The comparison among the different species from the genus Janibacter shows that there is a difference in their CFA com... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  antimicrobial activity; cellular fatty acids.
Thesagro:  Antibiótico; Bactéria.
Thesaurus Nal:  Antarctica; Antibiotics; Deschampsia antarctica.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17453 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  03/03/2016
Data da última atualização:  03/03/2016
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  PINTO, J. V.; BASSINELLO, P. Z.; MENDONÇA, M. A. de S.; VITAL, R. de J.; LEITE, J. P.; LANNA, A. C.; CALIARI, M.; CARVALHO, R. N.; PEREIRA, H. S.
Afiliação:  JENNIFER VIEIRA PINTO, mestranda UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; MARINA APARECIDA DE SOUSA MENDONÇA, mestranda UFG; RAYANE DE JESUS VITAL, estagiária CNPAF; JORDANNA PEIXOTO LEITE, estagiária CNPAF; ANNA CRISTINA LANNA, CNPAF; MARCIO CALIARI, UFG; ROSANGELA NUNES CARVALHO, CNPAF; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF.
Título:  Caracterização da qualidade física de feijões (Phaseolus vulgaris L.) de diferentes grupos de cor.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015.
Páginas:  p. 100.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Objetivou-se caracterizar a qualidade física de seis diferentes cultivares de feijão de cor, a fim de compor o portfólio de cultivares da Embrapa Arroz e Feijão e contribuir com informações úteis à comunidade científica e indústrias de alimentos. Feijões dos grupos comerciais carioca, preto e especial foram cultivados em Junho (inverno/2014), em Santo Antônio de Goiás-GO, seguindo manejo recomendado.
Thesagro:  Cor; Feijão; Phaseolus vulgaris; Propriedade físico-química.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140581/1/p100.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF34058 - 1UPCRA - DD20152015
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