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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  28/02/2011
Data da última atualização:  19/07/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PESTANANA, R. K. N.; AMORIM, E. P.; FERREIRA, C. F.; AMORIM, V. B. de O.; OLIVEIRA, L. S.; LEDO, C. A. da S.; SILVA, S. de O. e.
Afiliação:  Rosa Karla Nogueira Pestana, UFRB; EDSON PERITO AMORIM, CNPMF; CLAUDIA FORTES FERREIRA, CNPMF; Vanusia Batista de Oliveira Amorim, FAPESB/CNPq; Larissa Santos Oliveira, UFRB; CARLOS ALBERTO DA SILVA LEDO, CNPMF; Sebastiao de Oliveira e Silva, CNPMF.
Título:  Agronomic and molecular characterization of gamma ray induced banana (Musa sp.) mutants using a multivariate statistical algorithm.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Euphytica, Wageningen, v. 178, n. 2, p. 151-158, mar. 2011.
Idioma:  Inglês
Notas:  Também disponível em: . PESTANANA, R. K. N. i.e., PESTANA, R. K. N.
Conteúdo:  Bananas are tropical fruits grown world-wide playing a key role in market trade and especially used as main food source for low income populations. In Brazil, bananas are mainly consumed in natura, occupying the second largest internal market. Nevertheless, this crop presents low availability of productive commercial varieties with good agronomic characteristics. A strategy undertaken to solve this problem is the development of new cultivars through conventional genetic breeding methods. However, this strategy presents some obstacles such as female sterility and low number of seeds. In order to overcome these shortcomings, use of mutation induction aiming the selection of mutants with desirable agronomic characteristics seems to have great potential for developing new cultivars. The objective of the present work was to evaluate the genetic variability in putative banana Pacovan (AAB genome, subgroup Prata Type) mutants submitted to gamma ray irradiation, using a set of agronomical and molecular data (ISSR markers). The distance between the putative Pacovan mutants varied from 0.26 to 0.64 with cophenetic correlation coef?cient of 0.7669. Four mutants were selected based on best agronomical characteristics and height. This data also shows that there is variability that can be explored after the irradiation of Pacovan banana mutants, which can be used in the genetic breeding program of banana aiming to develop short new varieties that also present good agronomic characteristic... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  ISSR markers; Multivariante analysis.
Thesagro:  Banana; Musa sp.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/28897/1/PESTANAID27500.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF27500 - 1UPCAP - PPS1293012930
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1.Imagem marcado/desmarcadoMAZZA, K. E. L.; TELES, A. S. C.; CALDAS, T. W.; BRIGIDA, A. I. S.; BORGUINI, R. G.; TONON, R. V. Efeito das condições de processo na extração assistida por ultrassom de fenólicos do bagaço de uva. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25.; CIGR SESSION 6 INTERNATIONAL TECHNICAL SYMPOSIUM, 10., 2016, Gramado. Alimentação: árvore que sustenta a vida. Anais. Gramado: SBCTA Regional, 2016. 6 p. Food: the tree that sustains life. 732.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCALDAS, T. W.; MAZZA, K. E. L.; TELES, A. S. C.; MATTOS, G. N.; BRIGIDA, A. I. S.; CONTE-JUNIOR, C. A.; BORGUINI, R. G.; GODOY, R. L. de O.; CABRAL, L. M. C.; TONON, R. V. Phenolic compounds recovery from grape skin using conventional and non-conventional extraction methods. Industrial Crops & Products, v. 111, p. 86-91, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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