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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  24/03/2022
Data da última atualização:  24/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NICOLODELLI, G.; HERCULANO, R. D.; MARANGONI, B. S.; RIBEIRO, M. C. S.; MILORI, D. M. B. P.; MENEGATTI, C. R.
Afiliação:  DEBORA MARCONDES BASTOS PEREIRA, CNPDIA.
Título:  Differentiation of latex biomembrane with collagen and non-collagen using laser induced breakdown spectroscopy.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Materials Today Communications, v. 30, 103099, 2022.
Páginas:  1 - 7
ISSN:  2352-4928
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.mtcomm.2021.103099
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Studies on the interaction of a biomaterial with other components are important to enhance its positive effects and resolve its limitations. Therefore, the search for fast and low-cost techniques is essential for the analysis, characterization and differentiation of these biomaterials. Laser-induced breakdown spectroscopy (LIBS) is a multielemental, fast, with reduced analytical cost and environmentally clean technique that does not require the use of reagents for sample preparation. In this work, an elemental characterization of collagen and non-collagen latex samples was performed by LIBS technique. Multivariate analyzes, such as principal component analysis (PCA) and machine learning (ML) algorithms were applied on LIBS data in order to differentiate the classes. The main elements detected in the LIBS spectra examined were due to C, Fe, Mg, Ca, Na, H, N and K. The best results were achieved using LIBS spectral data from the specific range: 656.15–656.55 nm combined with 744.08–744.48 nm. The elements H and N were identified as the main discriminating factors between the samples studied. The leave one out cross-validation tests indicates that collagen latex biomembrane can be differentiated from non-collagen samples with 94.44% accuracy using the Weighted K-Nearest Neighbor algorithm.
Palavras-Chave:  Chemometric analysis; LIBS; Machine learning algorithms; Natural latex.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17961 - 1UPCAP - DDPROCI.22/262022/27
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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  07/12/2022
Data da última atualização:  05/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  CABRAL, I. dos S.; AZEVEDO, J. A. G.; ALMEIDA, F. M. de; PEREIRA, L. G. R.; ARAUJO, G. G. L. de; CRUZ, C. L. dos S.; NOGUEIRA, A. S.; SOUZAM L. L.; OLIVEIRA, G. A. de.
Afiliação:  ÍCARO DOS SANTOS CABRAL, Universidade Estadual de Santa Cruz, Ilhéus, Bahia; JOSÉ AUGUSTO GOMES AZEVÊDO, Universidade Estadual de Santa Cruz, Ilhéus, Bahia; FLÁVIO MOREIRA DE ALMEIDA, Universidade Estadual de Santa Cruz, Ilhéus, Bahia; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; CRISTIANE LEAL DOS SANTOS CRUZ, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, Bahia; ABDON SANTOS NOGUEIRA, Instituto Federal Baiano, Santa Inês, Bahia; LÍGIA LINS SOUZA, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, Bahia; GISELE ANDRADE DE OLIVEIRA, Universidade Estadual de Santa Cruz, Ilhéus, Bahia.
Título:  Performance and characteristics of carcass and non-carcass components of lambs fed peach-palm by-product.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Tropical Animal Health and Production, v. 45, p. 1737-1743, 2013.
DOI:  10.1007/s11250-013-0424-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate the effects of supplying the by-product of peach-palm (Bactris gasipaes) on performance and characteristics of carcass and non-carcass components of feedlot lambs. Twenty Santa Ines lambs of 150 days average age and 22.4±3.4 kg body weight were confined in individual pens. A completely randomized design was utilized with four experimental diets composed of: fresh peach-palm by-product enriched with urea, fresh peach-palm by-product + concentrate, silage of peach-palm by-product + concentrate, and silage of peach- palm by-product enriched with 15 % corn meal + concen- trate. Intake was evaluated daily, and at the end of 42 days of experiments, lambs were slaughtered and the characteristics of carcass and non-carcass parts were evaluated. Performance and carcass characteristics showed differences between the animals? intake of total mixed rations (TMR) and only the diet with roughage. For the lambs that intaked TMR, the form of utilization of roughage (fresh or as silage) affected animal performance but did not change the carcass characteristics. Dry matter intake and feed conversion were influenced by the form of utilization of the silage (with and without additive). Providing fresh by-product plus concentrate improves lamb performance but does not interfere in the carcass characteristics, compared with the use of by-product in the form of silage.
Palavras-Chave:  Alimentos alternativos; Subproduto da pupunha.
Thesagro:  Confinamento; Cordeiro; Ganho de Peso; Ruminante.
Thesaurus NAL:  Animal nutrition; Body weight; Feedlots; Ruminants.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149340/1/Performance-and-characteristics-of-carcass-and-non-carcass-components-of-lambs-fed-peach-palm-by-product-2013.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL26091 - 1UPCAP - DD
CPATSA60207 - 1UPCAP - DD
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