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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
15/02/2017 |
Data da última atualização: |
15/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LIMA, R. K. A.; ALVES, M. da C. S.; NEVES, A. C. das; OLIVEIRA, B. C.; SOUSA, J. L. M. |
Afiliação: |
REBECCA KAROLLINE ASSUNÇÃO LIMA, UESPI; MARIA DA CONCEIÇÃO SAMPAIO ALVES, UESPI; ADAO CABRAL DAS NEVES, CPAMN; BERILENE COSTA OLIVEIRA, UFPI; JAQUELINE LUZ MOURA SOUSA, UESPI. |
Título: |
Componentes de produção de genótipos de feijão-caupi biofortificados, no município de Parnaíba, PI. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 4., 2016, Sorriso. Feijão-caupi: avanços e desafios tecnológicos e de mercado: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2016. |
Páginas: |
p. 146. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Componentes de rendimento. |
Thesagro: |
Melhoramento; Vigna Unguiculata. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155784/1/pagina-00146.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Biblioteca |
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Registro |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
27/09/2023 |
Data da última atualização: |
27/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
MARQUES, M. L. da S.; JESUS, J. M. I. de; OLIVEIRA, M. I. de S.; CÔRTES, M. V. de C. B.; FILIPPI, M. C. C. de; ROCHA, M. R. da. |
Afiliação: |
MÔNICA LAU DA SILVA MARQUES, INSTITUTO FEDERAL GOIANO, Ceres-GO; JÉSSICA MARIA ISRAEL DE JESUS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; MAYTHSULENE INÁCIO DE SOUSA OLIVEIRA, bolsista CNPAF; MARCIO VINICIUS DE C BARROS CORTES, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; MARA RUBIA DA ROCHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS. |
Título: |
Biochemical response of resistant and susceptible Capsicum spp. to Meloidogyne enterolobii. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Phytopathology, v. 171, n. 9, p. 430-441, Sept. 2023. |
ISSN: |
0931-1785 |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/jph.13200 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
One of the most important events for the success of parasitism is the nematode recognition of chemical signals exuded by the host plant. In response to the establishment of interactions, plants have evolved improved defence mechanisms. The present study aimed to identify resistance mechanisms by comparing the biochemical defence response of two chilli pepper (Capsicum spp.) genotypes (Bode roxa A-resistant and Cambuci-susceptible) to Meloidogyne enterolobii. The activity of ?-1,3-glucanase (GLU), peroxidase, chitinase (CHI), phenylalanine ammonia-lyase and lipoxygenase (LOX) was evaluated in the leaves and the roots at 7, 14, 21, 28 and 35?days after inoculation. There was an increase of GLU and CHI in leaves, and LOX in leaves and roots activities, of the resistant genotype (Bode roxa A). These results allow a better understanding of the defence mechanisms involved in the resistance of Capsicum spp. to M. enterolobii, which is an important step in developing management strategies for this pathosystem. |
Palavras-Chave: |
Chilli pepper; Enzymatic activity; Protein-RP. |
Thesagro: |
Capsicum sp; Meloidogyne spp; Nematóide; Pimenta; Tomate. |
Thesaurus NAL: |
Defense mechanisms; Disease severity; Pepper; Peroxidases; Phenylalanine ammonia-lyase; Root-knot nematodes; Tomatoes. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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