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Registros recuperados : 126 | |
41. | | GOY, R. C.; BRITTO, D. de; ASSIS, O. B. G. de. Antimicrobial analysis of gels and films from chitosan and N,N,N-trimethyl chitosan. In: FRANCO, T. T.; PETER, M. G. Advances in chitin science, volume XII. Campinas: FEQ-UNICAMP, 2010. p. 129-132. Proceedings of the iberoamerican chitin symposium, 5., 2010, Santiago do Chile. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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42. | | SCRAMIN, J. A.; BRITTO, D. de; CORREA, T. A; FORATO, L. A.; ASSIS, O. B. G. Avaliação de coberturas a base de zeínas na conservação maçãs fatiadas. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 6., 2012, Fortaleza. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação; Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. p. 114-116. Editores: Maria Alice Martins, MOrsyleide de Freitas Rosa, Men de Sá Moreira de Souza Filho, Nicodemos Moreira dos Santos Junior, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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47. | | SCRAMIN, J. A.; BRITTO, D. de; BERNARDES FILHO, R.; RODRIGUES, J. A. S.; FORATO, L. A. Obtenção de nanopartículas a partir de proteínas de reserva do sorgo sacarino. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 182-184 Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. CD-ROM. Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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48. | | SAMPAIO, M.; BRITTO, D. de; MORGADO, D.; ASSIS, O. B. G. Obtenção de reagentes orgânicos e síntese de derivados de quitosana para emprego em alimentos. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 6., 2014, São Carlos, SP Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2014. p. 76. Editores técnicos: João de Mendonça Naime, Caue Ribeiro, Maria Alice Martins, Elaine Cristina Paris, Paulino Ribeiro Villas Boas, Ladislau Marcelino Rabello. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 57). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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49. | | BRITTO, D. de; FREDERICO, F. R.; ASSIS, O. B. G. de. Optimization of the N,N,N-trimethyl chitosan (TMC) synthesis by factorial design. In: FRANCO, T. T.; PETER, M. G. Advances in chitin science, volume XII. Campinas: FEQ-UNICAMP, 2010. p. 106-111. Proceedings of the iberoamerican chitin symposium, 5., 2010, Santiago do Chile. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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51. | | BRITTO, D. de; CAMPANA FILHO, S. P.; ASSIS, O. B. G. de. Mechanical properties of N, N, N-trimethylchitosan chloride films. Polímeros: ciência e tecnologia, São Carlos, v. 15, n. 2, p. 142-145, abr./jun. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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56. | | SCRAMIN, J. A.; BRITTO, D. de; ASSIS, O. B. G.; COLNAGO, L. A.; FORATO, L. A. Surface wetting and DMA characterization of zein/oleic acid based films. In: INTERNATIONAL MACROMOLECULAR COLLOQUIUM - IMC, 11.; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON NATURAL POLYMERS AND COMPOSITES - ISNaPol, 6., 2007, Gramado, RS. Natural polymers and composites. Anais... [São Carlos: ABPol, 2007]. não paginado. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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57. | | SCRAMIN, J. A.; BRITTO, D. de; ASSIS, O. B. G.; COLNAGO, L. A.; FORATO, L. A. Surface wetting and DMA characterization of ZEIN/OLEIC acid based films. In: INTERNATIONAL MACROMOLECULAR COLLOQUIUM - IMC, 11.; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON NATURAL POLYMERS AND COMPOSITES - ISNaPol, 6., 2007, Gramado, RS. Natural polymers and composites. Program and proceedings... [São Carlos: ABPol, 2007]. p. Poster 117. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 126 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
26/01/2017 |
Data da última atualização: |
07/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BRITTO, D. de; PINOLA, F. G.; MATTOSO, L. H. C.; ASSIS, O. B. G. de. |
Afiliação: |
DOUGLAS DE BRITTO, CPATSA; FLÁVIA G. PINOLA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; ODILIO BENEDITO GARRIDO DE ASSIS, CNPDIA. |
Título: |
Analysis of thermal and aqueous suspension stabilities of chitosan based nanoencapsulated vitamins. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Química Nova, v. 39, n. 9, p. 1126-1130, 2016. |
DOI: |
10.21577/0100-4042.20160127 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The food nutritional content is reduced as result of vitamins degradation. In order to minimize such losses, the encapsulation technique into polymeric nanoparticles (NPs) could offer an additional protection, extending the stability. The crosslinking formed by the ionic gelation process of chitosan and tripolyphosphate (Chi-TPP) has been widely used as an encapsulating matrix for several chemical compounds. In this way, Chi-TPP was used for encapsulation of C, B9 and B12 vitamins. The stability of the vitamins in NPs was evaluated in aqueous suspension by UV-Visible spectroscopy under different conditions: stored in dark, light exposure and effect of oxygen bubbling. The results indicated that encapsulation had a positive effect in preserving the vitamins, mainly vitamin C. The encapsulation preserved 47% of the initial concentration of vitamin C by the tenth day and around 28% after 17 days. Conversely, in non-encapsulated controls (neutral and acidic medium) the losses were higher, reaching 13% by the tenth day and almost 3% after 17 days of storage in both medium. When exposed to light and O2 the protection provided by the encapsulation was even greater. By thermogravimetric analysis, the pure and the encapsulated vitamins showed distinct thermal behavior confirming Chi-TPP as a potential encapsulation material. |
Palavras-Chave: |
Active food; Alimentos ativos; Controlled release; Degradação de vitaminas; Encapsulação; Libertação controlada; Termogravimétrico; Tthermogravimetric; Vitamin degradation. |
Thesagro: |
Nutrição; Vitamina. |
Thesaurus NAL: |
Nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/154024/1/Douglas-1.pdf
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Marc: |
LEADER 02271naa a2200313 a 4500 001 2061859 005 2018-02-07 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.21577/0100-4042.20160127$2DOI 100 1 $aBRITTO, D. de 245 $aAnalysis of thermal and aqueous suspension stabilities of chitosan based nanoencapsulated vitamins.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aThe food nutritional content is reduced as result of vitamins degradation. In order to minimize such losses, the encapsulation technique into polymeric nanoparticles (NPs) could offer an additional protection, extending the stability. The crosslinking formed by the ionic gelation process of chitosan and tripolyphosphate (Chi-TPP) has been widely used as an encapsulating matrix for several chemical compounds. In this way, Chi-TPP was used for encapsulation of C, B9 and B12 vitamins. The stability of the vitamins in NPs was evaluated in aqueous suspension by UV-Visible spectroscopy under different conditions: stored in dark, light exposure and effect of oxygen bubbling. The results indicated that encapsulation had a positive effect in preserving the vitamins, mainly vitamin C. The encapsulation preserved 47% of the initial concentration of vitamin C by the tenth day and around 28% after 17 days. Conversely, in non-encapsulated controls (neutral and acidic medium) the losses were higher, reaching 13% by the tenth day and almost 3% after 17 days of storage in both medium. When exposed to light and O2 the protection provided by the encapsulation was even greater. By thermogravimetric analysis, the pure and the encapsulated vitamins showed distinct thermal behavior confirming Chi-TPP as a potential encapsulation material. 650 $aNutrition 650 $aNutrição 650 $aVitamina 653 $aActive food 653 $aAlimentos ativos 653 $aControlled release 653 $aDegradação de vitaminas 653 $aEncapsulação 653 $aLibertação controlada 653 $aTermogravimétrico 653 $aTthermogravimetric 653 $aVitamin degradation 700 1 $aPINOLA, F. G. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 700 1 $aASSIS, O. B. G. de 773 $tQuímica Nova$gv. 39, n. 9, p. 1126-1130, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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