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Registros recuperados : 5 | |
1. | | SANTOS, J. E. Á. dos; BRITO, M. V. de; PIMENTA, A. T. Á.; SILVA, G. S. da; ZOCOLO, G. J.; MUNIZ, C. R.; MEDEIROS, S. C. de; GRANGEIRO, T. B.; LIMA, M. A. S.; SILVA, C. de F. B. da. Antagonism of volatile organic compounds of the Bacillus sp. against Fusarium kalimantanense. World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 39, art. 60, 2022. 11 p. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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2. | | SANTOS, J. E. Á. dos; BRITO, M. V. de; PIMENTA, A. T. Á.; SILVA, G. S. da; ZOCOLO, G. J.; MUNIZ, C. R.; MEDEIROS, S. C. de; GRANGEIRO, T. B.; LIMA, M. A. S.; SILVA, C. de F. B. da. Antagonism of volatile organic compounds of the Bacillus sp. against Fusarium kalimantanense. World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 39, art. 60, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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3. | | SÁ, G. H. de; COSTA, M. F.; GOMES, M. F. da C.; BRITO, M. V. de; SOUSA, C. C. de; GOMES, S. O.; VIANA, J. P. G.; LIMA, P. S. da C.; VALENTE, S. E. dos S. Análise de quatro protocolos de extração de DNA em Acmella uliginosa. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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4. | | GOMES, M. F. da C.; BRITO, M. V. de; VIANA, J. P. G; VALENTE, S. E. dos S.; COSTA, M. F.; SOUSA, C. C. de; GOMES, S. O.; SÁ, G. H. de; LIMA, P. S. da C. Avaliação de protocolos de extração de DNA genômico total em Mentha arvensis L. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012. 5 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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5. | | BRITO, M. V. de; GOMES, M. F. da C.; SÁ, G. H. de; COSTA, M. F.; VIANA, J. P. G.; SOUSA, C. C. de; GOMES, S. O.; LIMA, P. S. da C.; VALENTE, S. E. dos S. Avaliação de métodos de extração de DNA genômico em Ocimum basilicum. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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Registros recuperados : 5 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
22/01/2024 |
Data da última atualização: |
22/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
SANTOS, J. E. Á. dos; BRITO, M. V. de; PIMENTA, A. T. Á.; SILVA, G. S. da; ZOCOLO, G. J.; MUNIZ, C. R.; MEDEIROS, S. C. de; GRANGEIRO, T. B.; LIMA, M. A. S.; SILVA, C. de F. B. da. |
Afiliação: |
JOÃO EVANGELISTA DE ÁVILA SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; MARIA VIEIRA DE BRITO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; ANTONIA TORRES ÁVILA PIMENTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; GISELE SILVESTRE DA SILVA, EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL; GUILHERME JULIAO ZOCOLO, CNPSO; CELLI RODRIGUES MUNIZ, CNPAT; SUELEN CARNEIRO DE MEDEIROS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; THALLES BARBOSA GRANGEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; MARY ANNE SOUSA LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; CHRISTIANA DE FATIMA BRUCE DA SILVA, CNPAT. |
Título: |
Antagonism of volatile organic compounds of the Bacillus sp. against Fusarium kalimantanense. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 39, art. 60, 2022. |
Páginas: |
11 p. |
DOI: |
10.1007/s11274-022-03509-9 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fusarium kalimantanense is a genetic lineage of Fusarium oxysporum f. sp. cubense (Foc) and belongs to the Fusarium oxysporum species complex (FOSC). This pathogen is a causative agent of Panama disease, an infection that has caused damage to the banana crop worldwide. Bacillus sp. (LPPC170) showed preliminary antagonist activity against F. kalimantanense (LPPC130) in vitro tests from the cultivation of axenic culture and co-culture with inhibition of mycelial growth of phytopathogen of 41.23%. According to these findings, volatile organic compounds (VOCs) emitted from Bacillus sp. were obtained by solid-phase microextraction and identified by gas chromatography coupled with a mass spectrometer (GC–MS). The multivariate data analysis tool (PLS-DA and Heatmap) identified short-chain organic acids as the main antagonistic VOCs responsible for inhibiting the mycelial growth of LPPC130. Acetic acid, propanoic acid, butanoic acid, valeric acid, and isovaleric acid exhibited a strong inhibitory effect on the mycelial growth of LPPC130, with inhibition of 20.68%, 33.30%, 26.87%, 43.71%, and 53.10%, respectively. Scanning electron microscopy revealed that VOCs caused damage to the vegetative and reproductive structures of the fungus. These results suggest Bacillus LPPC170 as an excellent biocontrol tool against the phytopathogen causative agents of Panama disease. |
Thesagro: |
Controle Biológico; Mal do Panamá; Musa sp. |
Thesaurus NAL: |
Bananas; Biological control; Chemometrics. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
LEADER 02342naa a2200325 a 4500 001 2161114 005 2024-01-22 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s11274-022-03509-9$2DOI 100 1 $aSANTOS, J. E. Á. dos 245 $aAntagonism of volatile organic compounds of the Bacillus sp. against Fusarium kalimantanense.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a11 p. 520 $aFusarium kalimantanense is a genetic lineage of Fusarium oxysporum f. sp. cubense (Foc) and belongs to the Fusarium oxysporum species complex (FOSC). This pathogen is a causative agent of Panama disease, an infection that has caused damage to the banana crop worldwide. Bacillus sp. (LPPC170) showed preliminary antagonist activity against F. kalimantanense (LPPC130) in vitro tests from the cultivation of axenic culture and co-culture with inhibition of mycelial growth of phytopathogen of 41.23%. According to these findings, volatile organic compounds (VOCs) emitted from Bacillus sp. were obtained by solid-phase microextraction and identified by gas chromatography coupled with a mass spectrometer (GC–MS). The multivariate data analysis tool (PLS-DA and Heatmap) identified short-chain organic acids as the main antagonistic VOCs responsible for inhibiting the mycelial growth of LPPC130. Acetic acid, propanoic acid, butanoic acid, valeric acid, and isovaleric acid exhibited a strong inhibitory effect on the mycelial growth of LPPC130, with inhibition of 20.68%, 33.30%, 26.87%, 43.71%, and 53.10%, respectively. Scanning electron microscopy revealed that VOCs caused damage to the vegetative and reproductive structures of the fungus. These results suggest Bacillus LPPC170 as an excellent biocontrol tool against the phytopathogen causative agents of Panama disease. 650 $aBananas 650 $aBiological control 650 $aChemometrics 650 $aControle Biológico 650 $aMal do Panamá 650 $aMusa sp 700 1 $aBRITO, M. V. de 700 1 $aPIMENTA, A. T. Á. 700 1 $aSILVA, G. S. da 700 1 $aZOCOLO, G. J. 700 1 $aMUNIZ, C. R. 700 1 $aMEDEIROS, S. C. de 700 1 $aGRANGEIRO, T. B. 700 1 $aLIMA, M. A. S. 700 1 $aSILVA, C. de F. B. da 773 $tWorld Journal of Microbiology and Biotechnology$gv. 39, art. 60, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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