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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  06/02/2014
Data da última atualização:  12/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MIELE, A.; RIZZON, L. A.
Afiliação:  ALBERTO MIELE, CNPUV; LUIZ ANTENOR RIZZON, CNPUV (PESQUISADOR APOSENTADO).
Título:  Physicochemical composition of Cabernet-Sauvignon wine made from grapes affected by grape ripe rot.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin, Bordeaux, v. 47, n. 3, p. 195-202, 2013.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Aim: In the last years, grape ripe rot has been one of the most important diseases of the Serra Gaúcha vineyards, RS, Brazil. In order to determine its influence on wine quality, we studied the hysicochemical composition of must and wine made from affected Cabernet-Sauvignon grapes. Methods and results : The experimental design was a randomized complete block, with six treatments - musts containing 0, 2.5, 5, 7.5, 10, and 20 % of affected grapes - and three replications. Grape musts were extracted from ripe fruits and wines were made in 20-L glass recipients. Polynomial regression analysis showed that ripe rot significantly increased the ºBrix, density, pH, and ºBrix/total acidity ratio of grape must. In wine, increases were observed for most variables evaluated except for density, absorbance at 520 nm, color intensity, and anthocyanins, which decreased. Conclusions : These results show that grape ripe rot affects must and wine composition. The effect is more striking in wine, where it significantly reduces color. In this way, grape ripe rot should be prevented or controlled in the vineyards. Significance and impact of the study : These results are important because they show the negative effect of grape ripe rot on wine composition and quality.
Thesagro:  Enologia; Uva; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/96601/1/MIELE-JIntSciVigneVin-v47n3p195-2013.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV14866 - 1UPCAP - DDOnline
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Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  03/07/2014
Data da última atualização:  03/07/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BORIN, A. L. D. C.; FERREIRA, A. C. de B.; ALVES, V. M. C.; BRITO, G. G. de; BOGIANI, J. C.
Afiliação:  ANA LUIZA DIAS COELHO BORIN, CNPA; ALEXANDRE CUNHA DE B FERREIRA, CNPA; VERA MARIA CARVALHO ALVES, CNPMS; GIOVANI GREIGH DE BRITO, CNPA; JULIO CESAR BOGIANI, CNPA.
Título:  Adubação nitrogenada do algodoeiro cultivado sob palhas provenientes da associação entre Brachiaria ruziziensis e crotalaria spectabilis.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: Congresso Brasileiro do Algodão, 9., 2013, Brasília, DF.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  ADUBAÇÃO NITROGENADA.
Thesagro:  Algodão; Brachiaria Ruziziensis; Sistema de Produção.
Thesaurus NAL:  Crotalaria spectabilis.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/104481/1/sist-prod118374.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPA27704 - 1UPCRA - DD
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