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Registros recuperados : 449 | |
130. | | MAROUELLI, W. A.; BRAGA, M. B.; GUEDES, I. M. R. Avaliação de sistemas de irrigação na produção orgânica de diferentes cultivares de tomate na região do Cerrado do Brasil Central. Cadernos de Agroecologia, Cruz Alta, v. 8, n. 2, p. 1-5, nov. 2013. Ref. 13485. Trabalho apresentado no 8. Congresso Brasileiro de Agroecologia, Porto Alegre, nov. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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132. | | SILVA, H. R. da; MADEIRA, N. R.; MAROUELLI, W. A. Eficiência de uso de água e produção de tomate industrial no sistema de plantio direto em diferentes níveis de palhada. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 2, ago. 2005. Suplemento 2. CD-ROM. Trabalho apresentado no 45. Congresso Brasileiro de Olericultura, Fortaleza, 2005. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 2, p. 432, ago. 2005. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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137. | | MAROUELLI, W. A.; SILVA, W. L. C.; LOPES, C. A. Irrigação por gotejamento aumenta riscos de ocorrência da murcha-bacteriana em tomate para processamento industrial. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 347, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 449 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
17/01/2024 |
Data da última atualização: |
18/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
PORTO, E. C. M.; BRITO, E. S. de; RODRIGUES, S.; FERNANDES, F. A. N. |
Afiliação: |
ELAINE C. M. PORTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; SUELI RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; FABIANO A. N. FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ. |
Título: |
Effect of atmospheric cold plasma on the aroma of pineapple juice: improving fresh and fruity notes and reducing undesired pungent and sulfurous aromas. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Processes, v. 11, n. 2303, 2023. |
Páginas: |
12 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/pr11082303 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Pineapple aroma is characterized by several esters, which confers its fresh and fruity aroma. However, high concentrations of methyl hexanoate and thioesters bring an undesired pungently sweet aroma and sulfurous notes to pineapple juice. This study investigates the chemical effects of cold plasma on the aroma compounds and descriptors of pineapple juice, evaluating the effects of plasma on its esters and thioesters. Dielectric barrier discharge plasma was applied to pineapple juice, varying the excitation frequency (50 to 1000 Hz) and processing time (10 to 20 min) at constant voltage (20 kV). Plasma treatment induced successive demethylation of esters and the conversion of methyl esters into ethyl esters. Thioesters showed to be more stable under plasma treatment. Proper setting of plasma operating conditions enabled an improvement in the fresh and fruity descriptors of pineapple juice, a reduction of its undesired pungently sweet aroma, but an increase in the influence of sulfurous descriptors. Plasma treatment at 50 Hz reduced the undesired aromas of pineapple while maintaining its fresh and fruity descriptors. |
Palavras-Chave: |
Dielectric barrier discharge plasma; Plasma de descarga com barreira dielétrica; Química alimentar; Química dos alimentos. |
Thesagro: |
Abacaxi; Aroma; Qualidade. |
Thesaurus NAL: |
Ananas comosus var. comosus; Aromatic compounds; Food chemistry; Quality control. |
Categoria do assunto: |
-- W Química e Física |
Marc: |
LEADER 02141naa a2200313 a 4500 001 2160957 005 2024-01-18 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/pr11082303$2DOI 100 1 $aPORTO, E. C. M. 245 $aEffect of atmospheric cold plasma on the aroma of pineapple juice$bimproving fresh and fruity notes and reducing undesired pungent and sulfurous aromas.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a12 p. 520 $aPineapple aroma is characterized by several esters, which confers its fresh and fruity aroma. However, high concentrations of methyl hexanoate and thioesters bring an undesired pungently sweet aroma and sulfurous notes to pineapple juice. This study investigates the chemical effects of cold plasma on the aroma compounds and descriptors of pineapple juice, evaluating the effects of plasma on its esters and thioesters. Dielectric barrier discharge plasma was applied to pineapple juice, varying the excitation frequency (50 to 1000 Hz) and processing time (10 to 20 min) at constant voltage (20 kV). Plasma treatment induced successive demethylation of esters and the conversion of methyl esters into ethyl esters. Thioesters showed to be more stable under plasma treatment. Proper setting of plasma operating conditions enabled an improvement in the fresh and fruity descriptors of pineapple juice, a reduction of its undesired pungently sweet aroma, but an increase in the influence of sulfurous descriptors. Plasma treatment at 50 Hz reduced the undesired aromas of pineapple while maintaining its fresh and fruity descriptors. 650 $aAnanas comosus var. comosus 650 $aAromatic compounds 650 $aFood chemistry 650 $aQuality control 650 $aAbacaxi 650 $aAroma 650 $aQualidade 653 $aDielectric barrier discharge plasma 653 $aPlasma de descarga com barreira dielétrica 653 $aQuímica alimentar 653 $aQuímica dos alimentos 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aRODRIGUES, S. 700 1 $aFERNANDES, F. A. N. 773 $tProcesses$gv. 11, n. 2303, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT) |
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