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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  30/11/2009
Data da última atualização:  08/08/2013
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BARBOSA, L. L.; COLNAGO, L. A.; CARLOS, I. A.; NUNES, L. M. S.
Afiliação:  LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA.
Título:  Design and performance of a low field nmr-electrochemistry cell for in situ measurements.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: ECS MEETING, 216.; EUROCVD, 17.; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON SOLID OXIDE FUEL CELLS, 11., 2009, Vienna, Austria. Abstracts... Vienna, Austria: ECS, 2009. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  CONGRESSO.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/87308/1/Proci-09.00157.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA12342 - 1UPCRA - PPPROCI-09.001572009.00157
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  17/01/2024
Data da última atualização:  18/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  PORTO, E. C. M.; BRITO, E. S. de; RODRIGUES, S.; FERNANDES, F. A. N.
Afiliação:  ELAINE C. M. PORTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; SUELI RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; FABIANO A. N. FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ.
Título:  Effect of atmospheric cold plasma on the aroma of pineapple juice: improving fresh and fruity notes and reducing undesired pungent and sulfurous aromas.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Processes, v. 11, n. 2303, 2023.
Páginas:  12 p.
DOI:  https://doi.org/10.3390/pr11082303
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pineapple aroma is characterized by several esters, which confers its fresh and fruity aroma. However, high concentrations of methyl hexanoate and thioesters bring an undesired pungently sweet aroma and sulfurous notes to pineapple juice. This study investigates the chemical effects of cold plasma on the aroma compounds and descriptors of pineapple juice, evaluating the effects of plasma on its esters and thioesters. Dielectric barrier discharge plasma was applied to pineapple juice, varying the excitation frequency (50 to 1000 Hz) and processing time (10 to 20 min) at constant voltage (20 kV). Plasma treatment induced successive demethylation of esters and the conversion of methyl esters into ethyl esters. Thioesters showed to be more stable under plasma treatment. Proper setting of plasma operating conditions enabled an improvement in the fresh and fruity descriptors of pineapple juice, a reduction of its undesired pungently sweet aroma, but an increase in the influence of sulfurous descriptors. Plasma treatment at 50 Hz reduced the undesired aromas of pineapple while maintaining its fresh and fruity descriptors.
Palavras-Chave:  Dielectric barrier discharge plasma; Plasma de descarga com barreira dielétrica; Química alimentar; Química dos alimentos.
Thesagro:  Abacaxi; Aroma; Qualidade.
Thesaurus NAL:  Ananas comosus var. comosus; Aromatic compounds; Food chemistry; Quality control.
Categoria do assunto:  --
W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNAT92 - 1UPCAP - DDPOR
CNPAT17186 - 1UPCAP - DD
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