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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  05/10/2022
Data da última atualização:  17/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COLLANTES, N. F.; CARVALHO, C. W. P. de; ASCHERI, J. L. R.; CHAVEZ, D. W. H.; COMETTANT-RABANAL, R.; BERNARDO, C. O.; QUEIROZ, V. A. V.
Afiliação:  NATHÁLIA FERREIRA COLLANTES, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; DAVY WILLIAM HIDALGO CHÁVEZ, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; RAÚL COMETTANT-RABANAL, Universidad Privada San Juan Bautista; CRISTIANY OLIVEIRA BERNARDO, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS.
Título:  Effect of sucrose on the extrusion of varied whole sorghum grits genotypes.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Processing and Preservation, e17204, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1111/jfpp.17204
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The effect of sucrose on the extrusion of varied whole sorghum genotypes was studied using a single-screw system. The raw sorghum flours were characterized in terms of chemical composition and particle size. Specific mechanical energy (SME) was measured as a process parameter, as well as expansion properties, hydration, paste viscosity, instrumental color, and texture, along with total phenolic compounds (TPC) and total condensed tannins (TCT) in the puffed extrudates. In general, the addition of 10% sucrose reduced SME (p<.05), sectional expansion, hydration, and cold paste viscosity, indicating lower starch conversion and increased lightness (L*) and hardness (Fc). In contrast, BRS 501 showed opposite results for most of the variables measured, due to the suppression of the lubricant effect attributed to the high lipid in this genotype. Furthermore, the extrusion process at 0% sucrose released TPC values by 71.2% and 317.5% for low-tannin extrudates, while the addition of sucrose (10%) did not alter the TPC (p>.05) and had a protective effect on TCT retention in BRS 305 genotype extrudates.
Thesagro:  Extrusão; Farinha; Genótipo; Sacarose; Sorgo.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29896 - 1UPCAP - DD
CTAA15429 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  10/06/2002
Data da última atualização:  30/03/2023
Autoria:  BRITO, E. S. de; NARAIN, N.
Afiliação:  Edy Sousa de Brito, Universidade Federal da Paraíba - UFPB/Departamento de Tecnologia Química e de Alimentos; Narendra Narain, Universidade Federal da Paraíba - UFPB/Departamento de Tecnologia Química e de Alimentos.
Título:  Physical and chemical characteristics of sapota fruit at different stages of maturation.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 4, p. 567-571, abr. 2002
Idioma:  Inglês
Notas:  Notas Científicas. Título em português: Características físicas e químicas do fruto da sapota em diferentes estádios de maturação.
Conteúdo:  In the present work, the physical and chemical characteristics in three stages of maturation of sapota (Manilkara zapota L.P. Royen) fruit were studied as well as its post-harvest behavior during storage at ambient and refrigerated conditions. With the advance of maturation, the concentration of the reducing sugars increased while the total acidity and tannin contents decreased. The fruits which did not have their pedicel removed during the post-harvest presented the storage time superior when compared with the fruits having their pedicels removed. The fruits stored under refrigeration had higher weight retention as compared to the fruits stored under ambient conditions.
Palavras-Chave:  Analysis; Post-harvest; Quality.
Thesagro:  Análise; Armazenamento; Pós-Colheita; Qualidade.
Thesaurus NAL:  storage.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/22443/1/0567.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE22443 - 1UPEAP - DD630.72081P474
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