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Registros recuperados : 48 | |
22. | | MIRANDA, K. W. E.; MATTOSO, L. H. C.; BRESOLIN, J. D.; HUBINGER, S. Z.; MEDEIROS, E. S.; OLIVEIRA, J. E. Polystyrene bioactive nanofibers using orange oil as an ecofriendly solvent. Journal of Applied Polymer Science, v. 136, n. 15, a. 47337, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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24. | | COELHO, G. F.; SIQUEIRA, M. C.; AOUADA, M. R. de M.; BRESOLIN, J. D.; HUBINGER, S. Z.; MARCONCINI, J. M.; MATTOSO, L. H. C. Avaliação da atividade antimicrobiana de nanopartículas de prata para aplicações em filmes comestíveis. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 3., 2011, São Carlos. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2011. p. 81. ( Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 104). Editado por: Luiz Francisco Zafalon; Patricia Tholon. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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25. | | SIQUEIRA, M. C.; COELHO, G. F.; AOUADA, M. R. M.; BRESOLIN, J. D.; HUBINGER, S. Z.; MARCONCINI, J. M.; MATTOSO, L. H. C. Avaliação da atividade antimicrobiana de nanopartículas de prata em filmes de cmc para uso em embalagens de alimentos. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 6., 2012, Fortaleza. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação; Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. p. 120-122. Editores: Maria Alice Martins, MOrsyleide de Freitas Rosa, Men de Sá Moreira de Souza Filho, Nicodemos Moreira dos Santos Junior, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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26. | | GONÇALVES, J. Q.; BRESOLIN, J. D.; SCHLEMMER, F.; PASSOS, S. R.; MENDES, I. C.; XAVIER, G. R.; REIS JÚNIOR, F. B. Estrutura de comunidades bacterianas em solo de cerrado sob pastagem, lavoura e integração lavoura-pecuária (2007). Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2007. 1 folder. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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27. | | GONÇALVES, J. Q.; BRESOLIN, J. D.; SCHLEMMER, F.; PASSOS, S. R.; MENDES, I. C.; XAVIER, G. R.; REIS JR. F. B. dos. Estrutura de comunidades bacterianas em solo de cerrado sob pastagem, lavoura e integração lavoura-pecuária. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 24.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBACTÉRIAS, 12.; SIMPÓSIO DE COLEÇÕES DE CULTURA, 2.; ENCONTRO DE ENSINO EM MICROBIOLOGIA, 4., 2007, Brasília, DF. Anais. {São Paulo}: SBM, 2007. 1 p. 1 CD-ROM. Parceria: Embrapa Cerrados, Embrapa Instrumentação Agropecuária. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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28. | | GONÇALVES, J. Q.; BRESOLIN, J. D.; SCHLEMMER, F.; PASSOS, S. R.; MENDES, I. C.; XAVIER, G. R.; REIS JÚNIOR, F. B. Estrutura de comunidades bacterianas em solo de cerrado sob pastagem, lavoura e integração lavoura-pecuária. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 24., 2007, Brasília. Anais... Brasília: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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29. | | GONÇALVES, J. Q.; BRESOLIN, J. D.; SCHLEMMER, F.; PASSOS, S. R.; MENDES, I. C.; XAVIER, G. R.; REIS JÚNIOR, F. B. Estrutura das comunidades bacterianas em solo sob cerrado nativo e áreas sob cultivo orgânico e convencional. In: CONGRESSO DE ECOLOGIA DO BRASIL, 8., 2007, Caxambu. Ecologia no tempo de mudanças globais. [S.l.]: Sociedade de Ecologia do Brasil, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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30. | | SIQUEIRA, M. C.; COELHO, G. F.; AOUADA, M. R. M.; BRESOLIN, J. D.; HUBINGER, S. Z.; MARCONCINI, J. M.; MATTOSO, L. H. C. Evaluation of antimicrobial activity of silver nanoparticles for applications in films of carboxymethylcellulose for use in food packaging. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: [s.n.], 2012. 1 CD-ROM. IUFoST 2012. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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31. | | SIQUEIRA, M. C.; COELHO, G. F.; MOURA, M. R. de; BRESOLIN, J. D.; HUBINGER, S. Z.; MARCONCINI, J. M.; MATTOSO, L. H. C. Evaluation of antimicrobial activity of silver nanoparticles for carboxymethylcellulose film applications in food packaging. Journal of Nanoscience and Nanotechnology, Stevenson Ranch, v. 14, n. 7, p. 5512-5517, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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33. | | MUNHOZ, D. R.; MOREIRA, F. K. V.; BRESOLIN, J. D.; BERNARDO, M. P.; SOUSA, C. P. de; MATTOSO, L. H. C. Sustainable production and In vitro biodegradability of edible films from yellow passion fruit coproducts via continuous casting. ACS Sustainable Chemistry & Engineering, v. 6, n. 8, p. 9883-9892, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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34. | | NIRO, C. M.; MEDEIROS, J. A. de; BRESOLIN, J. D.; DIONÍSIO, A. P.; SALGAÇO, M. K.; SIVIERI, K.; AZEREDO, H. M. C. de. Banana leathers as influenced by polysaccharide matrix and probiotic bacteria. Food Hydrocolloids for Health, v. 2, e100081, 2022. 1 - 10 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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35. | | SILVA, M. R. S. S. da; BRESOLIN, J. D.; KRUGER, R. H.; BUSTAMANTE, M. M. C.; REIS JUNIOR, F. B. dos. Effects of land use changes on soil microbial communities in the Cerrado region. In: CONFERÊNCIA CIENTÍFICA DO LBA, 3., 2004, Brasília, DF. Anais de trabalhos completos. Brasília, DF: LBA, 2004. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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36. | | OLIVEIRA, A. S.; NIRO, C. M.; BRESOLIN, J. D.; SOARES, V. F.; FERREIRA, M. D.; SIVIERI, K.; AZEREDO, H. M. C. de. Dehydrated strawberries for probiotic delivery: Influence of dehydration and probiotic incorporation methods. LWT. Food Science and Technology, v. 144, a. 111105, 2021. 1 - 10 Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação. |
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37. | | BRITO, S. C.; MALAFATTI, J. O. D.; BRASIL, E. M.; BRESOLIN, J. D.; SIVIERI, K.; PARIS, E. C.; FERREIRA, M. D. A Comprehensive Approach to the SiO2/Ag Nanoparticles? Interaction on Polyvinyl Chloride Films and the Effects of Antimicrobial Activity. Brazilian Journal of Physics, v. 53,111, 2023. 1 - 9 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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38. | | GONÇALVES, J. Q.; BRESOLIN, J. D.; SCHLEMMER, F.; PASSOS, S. R.; MENDES, I. C.; XAVIER, G. R.; REIS JÚNIOR, F. B. Comparação da estrutura da comunidade bacteriana em solo de cerrado sob manejo orgânico e convencional. In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 3., 2007, Planaltina, DF. Resumos apresentados. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2007. p. 39. (Embrapa Cerrados. Documentos, 176). Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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39. | | SILVA, M. R. S. S. da; BRESOLIN, J. D.; KRUGER, R. H.; BUSTAMANTE, M. M. da C.; REIS JÚNIOR, F. B. dos. Efeito do fogo sobre a comunidade bacteriana de solos de Cerrado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 23., 2005, Santos, SP. Resumos. Santos: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2005. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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40. | | MACEDO, F. G. de; BRESOLIN, J. D.; SANTOS, E. F.; FURLAN, F.; SILVA, W. T. L. da; POLACCO, J. C.; LAVRES, J. Nickel availability in soil as influenced by liming and its role in soybean nitrogen metabolism. Frontiers in plant science, [S. l.], v. 7, 2016. a. 1358. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 48 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
07/07/2023 |
Data da última atualização: |
07/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
BRITO, S. C.; MALAFATTI, J. O. D.; BRASIL, E. M.; BRESOLIN, J. D.; SIVIERI, K.; PARIS, E. C.; FERREIRA, M. D. |
Afiliação: |
Universidade de São Paulo; Universidade Federal de São Carlos; Universidade de São Paulo; JOANA DIAS BRESOLIN, CNPDIA; Universidade de São Paulo; ELAINE CRISTINA PARIS, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
A Comprehensive Approach to the SiO2/Ag Nanoparticles? Interaction on Polyvinyl Chloride Films and the Effects of Antimicrobial Activity. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Physics, v. 53,111, 2023. |
Páginas: |
1 - 9 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s13538-023-01311-y |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Active packaging aims to best respond against adversity by inserting nanoparticles with barrier and antimicrobial properties. Silver nanoparticles act against a broad spectrum of microorganisms, one of the most applied metallic nanoparticles in antimicrobial packaging. This work reports the antimicrobial activity of silver nanoparticles and their application in polyvinyl chloride (PVC) films. The methodology consists of obtaining PVC films with SiO2/Ag immobilized by the casting method and available antimicrobial concentrations against Staphylococcus aureus (Gram-positive) and Escherichia coli (Gramnegative) bacteria. The effect of nanoparticle ratio on the film was verified employing 12.5, 25, and 100 µg mL−1 of SiO2/ Ag, according to the JIS Z 2801:2000 test. The morphological characterization observed the SiO2/Ag particles were detected internally and superficially in all the films. Additionally, the SiO2/Ag increased concentration promotes the particles were found more preferentially on the surface. As a result, the higher value of 100 µg mL−1 SiO2/Ag decreased to 97.9% colonyforming units (CFU) for S. aureus. This result was superior to E. coli, showing only a 10% growth reduction attributed to the distinct composition of the membrane microbial. Thus, the present study could verify that an activity antimicrobial in PVC films is influenced by SiO2/Ag concentration and the ability to allow the microorganism contact. |
Palavras-Chave: |
Antimicrobial; Polyvinyl chloride (PVC); Silver nanoparticles. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02266naa a2200253 a 4500 001 2154848 005 2023-07-07 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s13538-023-01311-y$2DOI 100 1 $aBRITO, S. C. 245 $aA Comprehensive Approach to the SiO2/Ag Nanoparticles? Interaction on Polyvinyl Chloride Films and the Effects of Antimicrobial Activity.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a1 - 9 520 $aActive packaging aims to best respond against adversity by inserting nanoparticles with barrier and antimicrobial properties. Silver nanoparticles act against a broad spectrum of microorganisms, one of the most applied metallic nanoparticles in antimicrobial packaging. This work reports the antimicrobial activity of silver nanoparticles and their application in polyvinyl chloride (PVC) films. The methodology consists of obtaining PVC films with SiO2/Ag immobilized by the casting method and available antimicrobial concentrations against Staphylococcus aureus (Gram-positive) and Escherichia coli (Gramnegative) bacteria. The effect of nanoparticle ratio on the film was verified employing 12.5, 25, and 100 µg mL−1 of SiO2/ Ag, according to the JIS Z 2801:2000 test. The morphological characterization observed the SiO2/Ag particles were detected internally and superficially in all the films. Additionally, the SiO2/Ag increased concentration promotes the particles were found more preferentially on the surface. As a result, the higher value of 100 µg mL−1 SiO2/Ag decreased to 97.9% colonyforming units (CFU) for S. aureus. This result was superior to E. coli, showing only a 10% growth reduction attributed to the distinct composition of the membrane microbial. Thus, the present study could verify that an activity antimicrobial in PVC films is influenced by SiO2/Ag concentration and the ability to allow the microorganism contact. 653 $aAntimicrobial 653 $aPolyvinyl chloride (PVC) 653 $aSilver nanoparticles 700 1 $aMALAFATTI, J. O. D. 700 1 $aBRASIL, E. M. 700 1 $aBRESOLIN, J. D. 700 1 $aSIVIERI, K. 700 1 $aPARIS, E. C. 700 1 $aFERREIRA, M. D. 773 $tBrazilian Journal of Physics$gv. 53,111, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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