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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  20/10/2017
Data da última atualização:  07/02/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  QUEIROZ, V. A. V.; AGUIAR, A. da S.; MENEZES, C. B. de; CARVALHO, C. W. P. de; PAIVA, C. L.; FONSECA, P. C.; CONCEIÇÃO, R. R. P. da.
Afiliação:  VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Aline da Silva Aguiar, Centro Universitário de Sete Lagoas - UNIFEMM; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; Caroline Liboreiro Paiva, Universidade Federal de Minas Gerais; Patrícia Costa Fonseca, Centro Universitario de Sete Lagoas - UNIFEMM; Renata Regina Pereira da Conceição, Universidade Federal de Minas Gerais.
Título:  A low calorie and nutritive sorghum powdered drink mix: influence of tannin on the sensorial and functional properties.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Journal of Cereal Science, London, v. 79, p. 43-49, 2018.
DOI:  10.1016/j.jcs.2017.10.001
Idioma:  Inglês
Notas:  Publicado online em 4 out. 2017.
Conteúdo:  Sorghum tannins are excellent antioxidants and may contribute to the health although their astringency is believed to be objectionable. This work aims to develop a low calorie and nutritive powdered drink mix with tannin-sorghum (PDT-3670) and tannin-free sorghum (PDTF-7064) extruded flours and to evaluate their sensorial, nutritional and functional properties. Both products were accepted on all attributes with acceptance from 70.9 to 93.2%. PDT-3670 had greater purchase intention than PDTF-7064 and better acceptability for flavor and overall acceptability. There was no difference in the aroma, texture and color acceptability between the two products. The antioxidant activity, phenols, tannins and anthocyanin contents were higher in the PDT-3670 powdered drink, having potential functional properties. Chemical analyzes indicated that both powdered formulates may be potential sources of fiber (7.9 e9.1 g/100 g) and proteins (18.5 g/100 g). The serving size dissolved in water had 126.5e128.3 kcal and dissolved in milk 214e215.18 kcal. The tannin did not negatively influence the acceptance of drinks, and improved their functional properties. This nutritive and low calorie sorghum powdered drink mix has potential to be introduced, especially, into the gluten-free food market and can bring health benefits to the consumers.
Palavras-Chave:  Antioxidantes dietéticos; Condensed tannins; Dietary antioxidants; Produtos de sorgo; Sorghum bicolor L Moench; Sorghum products; Taninos Condensados.
Thesagro:  Antioxidante; Bebida; Nutrição humana; Sorghum bicolor; Tanino.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS27902 - 1UPCAP - DD
CTAA13817 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, R. M. B.; SILVA, E. M. R. da; BRASIL, F. da C. Micorriza arbuscular e matéria orgânica na aclimatização de mudas de bananeira, cultivar Nanicão. Bragantia, Campinas, v. 61, n. 3, p. 277-283, set./dez. 2002. Arbuscular mycorrhizal and organic matter on the acclimatization of banana-tree seedlings, cv. nanicão.
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, A. P.; FERNANDES, A. M.; KUBOTA, F. Y.; BRASIL, F. C.; TEIXEIRA, M. G. Sample size for measurement of root traits on common bean by image analysis. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 39, n. 4, p. 313-318, abr. 2004 Título em português: Tamanho da amostra para determinação de caracteres radiculares do feijoeiro pela análise de imagens.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBRASIL, F.; AYARZA, M.; ALVES, B. J. R.; URQUIAGA, S.; OLIVEIRA, O. C.; GALINDO, L. L. G.; BODDEY, R. M. Influencia de Stylosanthes guianensis na biomassa vegetal de um consorcio com Brachiaria ruziziensis na regiao dos cerrados. In: REUNIAO ANUAl DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 35., 1998, Botucatu, SP. Anais... Botucatu: SBZ, 1998. v.2. p.70-72.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, P. S.; FONTE, S. J.; LIMA, S. S.; PEREIRA, M. G.; KELLY, C.; DAMIEN, J. M.; MARCELO ANTONIOL FONTES; CHAER, G. M.; BRASIL, F. C.; ZONTA, E. Linkages among soil properties and litter quality in agroforestry systems of Southeastern Brazil. Sustainability, v. 12, 9752, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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5.Imagem marcado/desmarcadoFAÇANHA, A. R.; FAÇANHA, A. L. O.; OLIVARES, F. L.; GURIDI, F.; SANTOS, G. de A.; VELLOSO, A. C. X.; RUMJANEK, V. M.; BRASIL, F.; SCHRIPSEMA, J.; BRAZ-FILHO, R.; OLIVEIRA, M. A de; CANELLAS, L. P. Bioatividade de ácidos húmicos: efeitos sobre o desenvolvimento radicular e sobre a bomba de prótons da membrana plasmática. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 9, p. 1301-1310, set. 2002 Título em inglês: Humic acids bioactivity: effects on root development and on the plasma membrane proton pump.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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6.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, G. M.; OLIVEIRA, R. B.; OLIVEIRA, R. S. S.; SANTOS, L. L.; SOARES, R. M.; RODOVALHO, L. S.; SANTANA, I. K. S.; FREITAS, F. C.; BALIERO, F. C.; BRASIL, F. C.; ZONTA, E. Desenvolvimento Inicial de Leguminosas Arbóreas e Mamona em Solo Contaminado com Óleo Bruto. CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Resumo
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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7.Imagem marcado/desmarcadoFREITAS, W. K. de; MAGALHÃES, L. M. S.; RESENDE, A. S. de; BRASIL, F. da C.; VIVÉS, L. da R.; PINHEIRO, M. A. S.; LIMA FILHO, P.; LUZ, R. V. Invasion impact of Artocarpus heterophyllus LAM (Moraceae) at the edge of an Atlantic Forest fragment in the municipality of Rio de Janeiro, Brazil. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 33, n. 2, p. 422-433, mar./apr.. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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8.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, J. T. de; CALETTI, R. P. K.; JORGE, M. F.; NASCENTES, A. L.; BRASIL, F. da C.; SILVA, L. D. B. da; CAMPOS, D. V. B. de; FRANCISCO, J. P. Produção de plástico biodegradável a partir de Aloe vera e Ipomoea batatas (L.). Contribuciones a Las Ciencias Sociales, v. 16, n. 12, p. 33635-33650, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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