|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
22/12/2017 |
Data da última atualização: |
22/12/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
QUEIROZ, L. C. R. de; BRUNES, L. C.; MAGNABOSCO, C. de U.; BALDI REY. F. S.; CROZARA, A. S.; GUIMARAES, N. C.; CASTRO, L. M. de; SILVA, F. N. O. da. |
Afiliação: |
LUÍS CÂNDIDO RIBEIRO DE QUEIROZ, UFG; LUDMILLA COSTA BRUNES, UFG; CLAUDIO DE ULHOA MAGNABOSCO, CPAC; FERNANDO SEBASTIAN BALDI REY, UNESP; ADRIANO SANTANA CROZARA, UFG; NAYANNY CORREA GUIMARÃES, UFG; LETÍCIA MENDES DE CASTRO, UFG; FERNANDO NASCIMENTO OLÍMPIO DA SILVA, UFG. |
Título: |
Parâmetros genéticos para características de composição de carcaça em bovinos da raça Nelore sob seleção para precocidade sexual. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 20., SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 5., 2017, Juazeiro. A agrometeorologia na solução de problemas multiescala: anais. Juazeiro: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia, 2017. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Objetivou-se, com este estudo, estimar os parâmetros genéticos para características de composição de carcaça e idade à primeira concepção (IPC) e ao primeiro parto (IPP), em um rebanho da raça Nelore sob seleção para precocidade sexual. Foram estimados os parâmetros genéticos para as características peso da caraça quente (PCQ), peso da porção comestível (PPC), IPC e IPP. Os componentes de (co)variância foram obtidos pelo método de Máxima Verossimilhança Restrita, disponível no pacote BLUPF90, em análises uni e bicaracterísticas, utilizando o modelo animal. As estimativas de herdabilidade foram de 0,39 (PCQ), 0,39 (PPC), 0,21 (IPC) e 0,24 (IPP). As características indicadoras de precocidade sexual apresentaram coeficientes de correlação genética entre -0,45 a -0,40 com as características de composição frigorífica. A seleção para precocidade sexual com base na idade à primeira concepção deverá promover mudanças genéticas no sentido contrário na s características de composição de carcaça. Abstract: The aim of this study was to estimate the genetic parameters carcass composition traits and age at first conception (AFCo) and first calving (AFCa), in a Nellore cattle herd under selection for sexual precocity. Genetic parameters were estimated for hot carcass weight (HCW), weight of edible portion (WEP), AFCo and AFCa. The covariance components were estimated using the Restricted Maximum Likelihood method, available on BLUPF90 package, in univariate and bivariate analyzes using animal model. The heritability estimated for 0.39 (HCW), 0.39 (WEP), 0.21 (AFCo) and 0.24 (AFCa). The traits that indicate sexual precocity showed genetic correlation coefficients ranging from -0.45 to -0.40 with carcass composition traits, respectively. Selection for sexual precocity based on age the first conception shall promote opposite direction genetic changes on carcass composition traits. MenosResumo: Objetivou-se, com este estudo, estimar os parâmetros genéticos para características de composição de carcaça e idade à primeira concepção (IPC) e ao primeiro parto (IPP), em um rebanho da raça Nelore sob seleção para precocidade sexual. Foram estimados os parâmetros genéticos para as características peso da caraça quente (PCQ), peso da porção comestível (PPC), IPC e IPP. Os componentes de (co)variância foram obtidos pelo método de Máxima Verossimilhança Restrita, disponível no pacote BLUPF90, em análises uni e bicaracterísticas, utilizando o modelo animal. As estimativas de herdabilidade foram de 0,39 (PCQ), 0,39 (PPC), 0,21 (IPC) e 0,24 (IPP). As características indicadoras de precocidade sexual apresentaram coeficientes de correlação genética entre -0,45 a -0,40 com as características de composição frigorífica. A seleção para precocidade sexual com base na idade à primeira concepção deverá promover mudanças genéticas no sentido contrário na s características de composição de carcaça. Abstract: The aim of this study was to estimate the genetic parameters carcass composition traits and age at first conception (AFCo) and first calving (AFCa), in a Nellore cattle herd under selection for sexual precocity. Genetic parameters were estimated for hot carcass weight (HCW), weight of edible portion (WEP), AFCo and AFCa. The covariance components were estimated using the Restricted Maximum Likelihood method, available on BLUPF90 package, in univariate and bivariate analyzes u... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Parâmetros genéticos; Precocidade Sexual. |
Thesagro: |
Carcaça; Gado Nelore. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/169790/1/Parametros-geneticos-para-caracteristicas-de-composicao-de-carcaca-em-bovinos-da-raca-Nelore-sob-selecao-para-precocidade-sexual.pdf
|
Marc: |
LEADER 02952nam a2200241 a 4500 001 2083501 005 2017-12-22 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aQUEIROZ, L. C. R. de 245 $aParâmetros genéticos para características de composição de carcaça em bovinos da raça Nelore sob seleção para precocidade sexual.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 20., SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 5., 2017, Juazeiro. A agrometeorologia na solução de problemas multiescala: anais. Juazeiro: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia$c2017 520 $aResumo: Objetivou-se, com este estudo, estimar os parâmetros genéticos para características de composição de carcaça e idade à primeira concepção (IPC) e ao primeiro parto (IPP), em um rebanho da raça Nelore sob seleção para precocidade sexual. Foram estimados os parâmetros genéticos para as características peso da caraça quente (PCQ), peso da porção comestível (PPC), IPC e IPP. Os componentes de (co)variância foram obtidos pelo método de Máxima Verossimilhança Restrita, disponível no pacote BLUPF90, em análises uni e bicaracterísticas, utilizando o modelo animal. As estimativas de herdabilidade foram de 0,39 (PCQ), 0,39 (PPC), 0,21 (IPC) e 0,24 (IPP). As características indicadoras de precocidade sexual apresentaram coeficientes de correlação genética entre -0,45 a -0,40 com as características de composição frigorífica. A seleção para precocidade sexual com base na idade à primeira concepção deverá promover mudanças genéticas no sentido contrário na s características de composição de carcaça. Abstract: The aim of this study was to estimate the genetic parameters carcass composition traits and age at first conception (AFCo) and first calving (AFCa), in a Nellore cattle herd under selection for sexual precocity. Genetic parameters were estimated for hot carcass weight (HCW), weight of edible portion (WEP), AFCo and AFCa. The covariance components were estimated using the Restricted Maximum Likelihood method, available on BLUPF90 package, in univariate and bivariate analyzes using animal model. The heritability estimated for 0.39 (HCW), 0.39 (WEP), 0.21 (AFCo) and 0.24 (AFCa). The traits that indicate sexual precocity showed genetic correlation coefficients ranging from -0.45 to -0.40 with carcass composition traits, respectively. Selection for sexual precocity based on age the first conception shall promote opposite direction genetic changes on carcass composition traits. 650 $aCarcaça 650 $aGado Nelore 653 $aParâmetros genéticos 653 $aPrecocidade Sexual 700 1 $aBRUNES, L. C. 700 1 $aMAGNABOSCO, C. de U. 700 1 $aBALDI REY. F. S. 700 1 $aCROZARA, A. S. 700 1 $aGUIMARAES, N. C. 700 1 $aCASTRO, L. M. de 700 1 $aSILVA, F. N. O. da
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
09/07/2015 |
Data da última atualização: |
13/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PINELI, L. de L. de O.; CARVALHO, M. V. de; AGUIAR, L. A. de; OLIVEIRA, G. T. de; CELESTINO, S. M. C.; BOTELHO, R. B. A.; CHIARELLO, M. D. |
Afiliação: |
LÍVIA DE LACERDA DE OLIVEIRA PINELI, UNB; MARIANA VERAS DE CARVALHO, UNB; LORENA ANDRADE DE AGUIAR, UNB; GUILHERME THEODORO DE OLIVEIRA, UNB; SONIA MARIA COSTA CELESTINO, CPAC; RAQUEL BRAZ ASSUNÇÃO BOTELHO, UNB; MARILEUSA D. CHIARELLO, UNIVERSIDADE CATÓLICA DE BRASÍLIA. |
Título: |
Use of baru (Brazilian almond) waste from physical extraction of oil to produce flour and cookies. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food Science and Technology, v. 60, p. 50-55, 2015. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2014.09.035 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: We characterized the partially defatted baru flour (PDBF), a byproduct of the extraction of baru oil, and evaluated its use to produce cookies. Analyzes of composition, total phenolics (TP), total flavonoids (TF), condensed tannins (CT) and antioxidant activity (AA) were performed. Cookies were prepared with 5 levels of replacement of wheat flour (WF) by PDBF, and compared for antioxidants, texture and acceptance. PDBF presented more proteins (29.46 g/100 g), lipids (11.84 g/100 g), fibers (38.80 g/100 g), but fewer carbohydrates (11.57 g/100 g) than WF. PDBF can be labeled as rich in iron, zinc and cooper. TP (121.34 mg/100 g) were intermediate to levels found in baru almonds and other nuts. TF (85.41 mg/100 g) was higher than in nuts. CT (64.39 mg/100 g) were close to values known for wines and walnuts but lower than in other nuts. AA was comparable to many tropical fruits. Hardness and fracturability of cookies increased starting from 75 g/100 g PDBF. Acceptance of cookies with 25 g/100 g PDBF was comparable to WF cookies, for some attributes and one group of consumers. Besides the impact on acceptance, the replacement of WF for PDBF influenced positively on nutritional and antioxidant characteristics of cookies. |
Palavras-Chave: |
Antioxidantes; Baru; Baru flour; Biscoitos; Composição; Composition; Farinha de Baru. |
Thesagro: |
Dipteryx Alata; Textura. |
Thesaurus NAL: |
antioxidants; cookies; Food technology; texture. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/126418/1/Artigo-Use-of-Baru-Sonia.pdf
|
Marc: |
LEADER 02284naa a2200361 a 4500 001 2019623 005 2022-06-13 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2014.09.035$2DOI 100 1 $aPINELI, L. de L. de O. 245 $aUse of baru (Brazilian almond) waste from physical extraction of oil to produce flour and cookies.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aAbstract: We characterized the partially defatted baru flour (PDBF), a byproduct of the extraction of baru oil, and evaluated its use to produce cookies. Analyzes of composition, total phenolics (TP), total flavonoids (TF), condensed tannins (CT) and antioxidant activity (AA) were performed. Cookies were prepared with 5 levels of replacement of wheat flour (WF) by PDBF, and compared for antioxidants, texture and acceptance. PDBF presented more proteins (29.46 g/100 g), lipids (11.84 g/100 g), fibers (38.80 g/100 g), but fewer carbohydrates (11.57 g/100 g) than WF. PDBF can be labeled as rich in iron, zinc and cooper. TP (121.34 mg/100 g) were intermediate to levels found in baru almonds and other nuts. TF (85.41 mg/100 g) was higher than in nuts. CT (64.39 mg/100 g) were close to values known for wines and walnuts but lower than in other nuts. AA was comparable to many tropical fruits. Hardness and fracturability of cookies increased starting from 75 g/100 g PDBF. Acceptance of cookies with 25 g/100 g PDBF was comparable to WF cookies, for some attributes and one group of consumers. Besides the impact on acceptance, the replacement of WF for PDBF influenced positively on nutritional and antioxidant characteristics of cookies. 650 $aantioxidants 650 $acookies 650 $aFood technology 650 $atexture 650 $aDipteryx Alata 650 $aTextura 653 $aAntioxidantes 653 $aBaru 653 $aBaru flour 653 $aBiscoitos 653 $aComposição 653 $aComposition 653 $aFarinha de Baru 700 1 $aCARVALHO, M. V. de 700 1 $aAGUIAR, L. A. de 700 1 $aOLIVEIRA, G. T. de 700 1 $aCELESTINO, S. M. C. 700 1 $aBOTELHO, R. B. A. 700 1 $aCHIARELLO, M. D. 773 $tLWT - Food Science and Technology$gv. 60, p. 50-55, 2015.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|