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Registros recuperados : 45 | |
8. | | BORBA, T. C. O.; BRONDANI, C.; BRONDANI, R. P. V.; RANGEL, P. H. N. Caracterização molecular de linhagens e cultivares da coleção nuclear brasileira do arroz por marcadores SSR. In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CADEIA PRODUTIVA DE ARROZ, 2.; REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE ARROZ, 8., 2006, Brasília, DF. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2006. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 196). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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9. | | BRONDANI, C.; BRONDANI, R. P. V.; RANGEL, P. H. N.; BORBA, T. C. O. Caracterização e uso da coleção nuclear de arroz da Embrapa no Programa de Pré-Melhoramento. In: LOPES, M. A.; FÁVERO, A. P.; FERREIRA, M. A. J. da F.; FALEIRO, F. G. (Org.). Curso internacional de pré-melhoramento de plantas. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2006. p. 99-103. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 185). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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12. | | BRONDANI, R. P. V.; RANGEL, P. H. N.; ZUCCHI, M. I.; MAGALHÃES, M. R.; BORBA, T. C. O.; BRONDANI, C. Análise da variabilidade genética de populações brasileiras de Oryza glumaepatula utilizando microssatélites. In: CONGRESSO DA CADEIA PRODUTIVA DE ARROZ, 1.; REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE ARROZ - RENAPA, 7., 2002, Florianópolis. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2002. p. 232-235. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 134). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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13. | | BRONDANI, C.; BRONDANI, R. P. V.; BORBA, T. C. O.; BRUNES, T.; RANGEL, P. H. N.; GUIMARÃES, E. P. Microsatellite analysis of Tio Taka, the first rice commercial cultivar released from the recurrent selection breeding method. International Rice Commission Newsletter, v. 54, p. 52-62, 2005. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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14. | | ABREU, A. G.; DUITAMA, J.; BORBA, T. C. O.; RODRIGUES, L. A.; COSTA, S. P. P.; MELLO, R. N. Development and molecular characterizationof a rice mapping populationfor blast resistance. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 11., 2019. Balneário Camboriú, SC. Inovação e desenvolvimento na orizicultura: anais eletrônico. Itajaí: Epagri: Sosbai, 2019. Ciência em notícia. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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15. | | SANTOS, T. C.; RANGEL, P. H. N.; BRONDANI, R. P. V.; BORBA, T. C. O.; BRONDANI, C. Seleção assistida por marcadores moleculares SSR na geração RC2F5 Oryza sativa BG 90-2 x Oryza glumaepatula RS-16. In: CONGRESSO DA CADEIA PRODUTIVA DE ARROZ, 1.; REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE ARROZ - RENAPA, 7., 2002, Florianópolis. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2002. p. 198-200. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 134). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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19. | | ROSA, T. M.; BORBA, T. C. O.; BRONDANI, R. P. V.; RANGEL, P. H. N.; BRONDANI, C. Caracterização molecular de populações de O. glumaepatula nativas de Tocantins e Roraima por marcadores SSR. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 5., 2011, Santo Antônio de Goiás. Resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2011. p. 25. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 270). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Registros recuperados : 45 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
18/03/2014 |
Data da última atualização: |
04/06/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
MOREIRA, A. M.; BASSINELLO, P. Z.; CALIARI, M.; BORBA, T. C. O. |
Afiliação: |
ADRIANE M. MOREIRA, pós-graduanda UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; MARCIO CALIARI, UFG; TEREZA CRISTINA DE OLIVEIRA BORBA, CNPAF. |
Título: |
Proposed methodology for quality preselection of rice populations. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Cereal Chemistry, St. Paul, v. 91, n. 2, p. 201-206, Mar./Apr. 2014. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1094/CCHEM-08-13-0152-R |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The evaluation of culinary and sensory characteristics of a particular cultivar is an important trait for rice grain quality because it guides decisions for breeding programs and allows the prediction of rice market acceptance. The aim of this study was to apply direct and indirect tests for the characterization of the grain quality in a segregating rice population under different treatments (2 × 2). A methodology was proposed from the data based on mathematical equations to aid rice breeding programs in the preselection of promising genotypes. Grain samples were evaluated for apparent amylose content, gelatinization temperature, and viscoamylographic profile. In addition, the samples were subjected to a cooking test. The evaluated parameters were weighted and grouped into two linear equations, yielding scores that were subjected to the selection criteria. Using this methodology, families of the studied population were preselected, which reduced the number of samples for final selection by at least 76%. The physical-chemical analysis did not indicate a direct positive correlation to accurately infer the culinary and sensorial quality of the rice for human consumption, but this analysis was shown to be useful in the preselection of lineages through the proposed strategy. |
Palavras-Chave: |
Qualidade do grão. |
Thesagro: |
Amilose; Análise organoleptica; Arroz. |
Thesaurus NAL: |
Amylose; Sensory properties. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02012naa a2200241 a 4500 001 1982580 005 2014-06-04 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1094/CCHEM-08-13-0152-R$2DOI 100 1 $aMOREIRA, A. M. 245 $aProposed methodology for quality preselection of rice populations.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aThe evaluation of culinary and sensory characteristics of a particular cultivar is an important trait for rice grain quality because it guides decisions for breeding programs and allows the prediction of rice market acceptance. The aim of this study was to apply direct and indirect tests for the characterization of the grain quality in a segregating rice population under different treatments (2 × 2). A methodology was proposed from the data based on mathematical equations to aid rice breeding programs in the preselection of promising genotypes. Grain samples were evaluated for apparent amylose content, gelatinization temperature, and viscoamylographic profile. In addition, the samples were subjected to a cooking test. The evaluated parameters were weighted and grouped into two linear equations, yielding scores that were subjected to the selection criteria. Using this methodology, families of the studied population were preselected, which reduced the number of samples for final selection by at least 76%. The physical-chemical analysis did not indicate a direct positive correlation to accurately infer the culinary and sensorial quality of the rice for human consumption, but this analysis was shown to be useful in the preselection of lineages through the proposed strategy. 650 $aAmylose 650 $aSensory properties 650 $aAmilose 650 $aAnálise organoleptica 650 $aArroz 653 $aQualidade do grão 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 700 1 $aCALIARI, M. 700 1 $aBORBA, T. C. O. 773 $tCereal Chemistry, St. Paul$gv. 91, n. 2, p. 201-206, Mar./Apr. 2014.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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