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Registros recuperados : 120 | |
101. | | COSTA, F. de S.; AMARAL, E. F. do; MATTOS, J. C. P.; BARDALES, N. G.; OLIVEIRA, M. V. N. d'.; VALENTIM, J. F.; ARAÚJO, E. A. de; LANI, J. L.; OLIVEIRA, C. H. A. de; MELO, A. W. F. de. Estimativas das emissões antrópicas e sumidouros de gases de efeito estufa no estado do Acre. In: COSTA, F. de S.; AMARAL, E. F. do (ed.). Inventário de emissões antrópicas e sumidouros de gases de Efeito Estufa do estado do Acre: ano-base 2012. Brasília, DF: Embrapa, 2014. cap. 1, p. 17-88. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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102. | | AMARAL, E. F. do; MARTORANO, L. G.; BERGO, C. L.; MORAES, J. R. S. C. de; LUNZ, A. M. P.; SOUZA, L. P. de; ARAÚJO, E. A. de; BARDALES, N. G.; LIMA, M. N. de. Condições agroclimáticas para subsidiar cultivos do café canéfora no Acre. In: BERGO, C. L.; BARDALES, N. G. (ed.). Zoneamento edafoclimático para o cultivo do café canéfora (Coffea canephora) no Acre. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 49-88. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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103. | | MARTINS, K.; HERRERO-JÁUREGUI, C.; COSTA, P. da; TONINI, H.; OLIVEIRA, J. M. F. de; SCHWENGBER, D. R.; TURCATEL, R.; BENTES-GAMA, M. de M.; VIEIRA, A H.; ARAÚJO, E. A de; AQUINO; LIMA, L. M. da S. Production ecology of oleoresin from different species of copaiba (Copaifera spp) in the Brazilian Amazon. In: CONGRESO FORESTAL MUNDIAL, 13., 2009, Buenos Aires. Desarrollo forestal, equilibrio vital. Buenos Aires: República Argentina: FAO, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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104. | | BARDALES, N. G.; RODRIGUES, T. E.; OLIVEIRA, H. de; AMARAL, E. F. do; ARAÚJO, E. A. de; LANI, J. L.; MELO, A. W. F. de; AMARAL, E. F. do. Formação, classificação e distribuição geográfica dos solos do Acre. In: SOUZA, C. M. de; ARAÚJO, E. A. de; MEDEIROS, M. da F. S. T.; MAGALHÃES, A. de A (org.). Recursos naturais: geologia, geomorfologia e solos do Acre. Rio Branco, AC: SEMA, 2010. p. 64-90. (Coleção temática do ZEE, v. 2). Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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105. | | SILVA, L. M. da; COSTA, R. de K. do N.; ALMEIDA, A. S. de; OLIVEIRA, C. H. A. de; ARAÚJO, E. A. de; TAVARES, O. C. H.; PEREIRA, M. G.; SANTOS, O. A. Q. dos. Avaliação de métodos de determinação da densidade de solo em amostras com diferentes atividades da fração argila coletadas no município de Rio Branco, estado do Acre. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2020. 21 p. (Embrapa Acre. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 62). Selo ODS 15. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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106. | | ARAÚJO, E. A. de; AMARAL, E. F. do; OLIVEIRA FILHO, L. M. de; LIMA, I. F. de; SOUZA, A. N. de; MELO, A. W. F. de; ARAÚJO NETO, S. E. de; AMARAL, E. F. do. Avaliação da fertilidade do solo e recomendação de adubos e corretivos nas propriedades rurais do PED-Senador Guiomard. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 27., 1999, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa-CPAC: UNB, 1999. 1 p. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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107. | | AMARAL, E. F. do; OLIVEIRA, T. K. de; BARDALES, N. G.; ARAÚJO, E. A. de; OLIVEIRA, C. H. A. de; SILVA, D. V. da; MORENO, N. M. da C. Caracterização de sistemas agroflorestais com o uso de ferramentas de Geoestatística. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2018. 31 p. (Embrapa Acre. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 58). Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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108. | | AMARAL, E. F. do; BARDALES, N. G.; OLIVEIRA, T. K. de; MELO, A. W. F. de; ARAÚJO, E. A. de; KER, J. C.; SCHAEFER, C. E. G. R.; FRANKE, I. L.; MARTORANO, L. G.; PEREIRA, J. B. M. Levantamento de reconhecimento de média intensidade dos solos da região de inserção do Projeto Reca nos estados de Rondônia, Acre e Amazonas. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2023. 107 p. (Embrapa Acre. Documentos, 176). ODS 12, ODS, 13, ODS 17. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Oriental. |
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109. | | AMARAL, E. F. do; OLIVEIRA, T. K. de; MELO, A. W. F. de; BARDALES, N. G.; ARAÚJO, E. A. de; KER, J. C.; MARTORANO, L. G.; MORAES, J. R. da S. C.; FRANKE, I. L.; PEREIRA, J. B. M. Variabilidade dos estoques de carbono do solo na área de ação do Projeto Reca, Amazônia Sul-Ocidental. In: OLIVEIRA, T. K. de; AMARAL, E. F. do; FRANKE, I. L. (ed.). Aspectos produtivos e ambientais de sistemas agroflorestais no Projeto Reca. Brasília, DF: Embrapa, 2023. cap. 4, p. 75-114. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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110. | | AMARAL, E. F. do; BARDALES, N. G.; PEREIRA, J. B. M.; ANDRADE NETO, R. de C.; BERGO, C. L.; ARAÚJO, E. A. de; AMARAL, E. F. do; MELO, A. W. F. de. Zoneamento pedoclimático para o abacaxi e o café no município de Tarauacá. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2019. 1 folder. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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111. | | AMARAL, E. F. do; BARDALES, N. G.; PEREIRA, J. B. M.; GONÇALVES, R. C.; BERGO, C. L.; ARAÚJO, E. A. de; AMARAL, E. F. de; MELO, A. W. F. de. Zoneamento pedoclimático para a seringueira e o café no município de Capixaba. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2019. 1 folder. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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112. | | AMARAL, E. F. do; BARDALES, N. G.; MARTORANO, L. G.; COSTA, F. de S.; MELO, A. W. F. de; ARAÚJO, E. A. de; MATTOS, J. C. P.; OLIVEIRA, M. V. N. d'; VALENTIM, J. F.; OLIVEIRA, C. H. A. de; LANI, J. L. Inventário de emissões antrópicas e sumidouros de gases de efeito estufa do Estado do Acre: ano-base 2014. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2018. 65 p. (Embrapa Acre. Documentos, 156). Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Oriental. |
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113. | | COSTA, F. de S.; AMARAL, E. F. do; MATTOS, J. C. P.; BARDALES, N. G.; OLIVEIRA, M. V. N. d'.; VALENTIM, J. F.; ARAÚJO, E. A. de; MELO, A. W. F. de; LANI, J. L.; SAMPAIO, L.; CARMO, L. F. Z. do. Inventário das emissões antrópicas e sumidouros de gases de efeito estufa do Estado do Acre. In: COSTA, F. de S.; AMARAL, E. F. do; BUTZKE, A. G.; NASCIMENTO, S. da. S. (ed.). Inventário de emissões antrópicas e sumidouros de gases de efeito estufa do Estado do Acre: ano-base 2010. Rio Branco: Embrapa Acre, 2012. cap. 2, p. 41-77. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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114. | | AMARAL, E. F. do; LANI, J. L.; CAVALCANTE, L. M.; SCARCELLO, J. A.; ARAÚJO, E. A. de; SCHAEFER, C. E.; OLIVEIRA, H. de; BARDALES, N. G.; MELO, A. W. F. de; AMARAL, E. F. do; SOUZA, J. B. de; FÁTIMA, V. de; SILVEIRA, M.; CALOURO, A. Os ambientes no contexto do zoneamento ecológico-econômico do estado do Acre, fase II. In: SOUZA, C. M. de; ARAÚJO, E. A. de; MEDEIROS, M. da F. S. T.; MAGALHÃES, Á. de A. (org.). A filosofia e metodologia de construção o ZEE/Acre. Rio Branco, AC: SEMA, 2010. p. 32-46. (Coleção temática do ZEE, v. 1). Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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115. | | BARDALES, N. G.; ARAÚJO. E. A. de; AMARAL, E. F. do; KER, J. C.; MAIA, G. R.; ARAÚJO, D. R. de; AMARAL, E. F. do; OLIVEIRA, T. K. de; FRANKE, I. L.; LANI, J. L.; MARTORANO, L. G.; MELO, A. W. F. de; NEGREIROS, J. da S. Solos e geopaisagens do Município de Cruzeiro do Sul, Estado do Acre: potencialidades e fragilidades. Cruzeiro do Sul, AC: IPAM Amazônia, 2021. 167 p. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Oriental. |
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116. | | AMARAL, E. F. do; BARDALES, N. G.; ARAÚJO, E. A. de; OLIVEIRA, T. K. de; HAVERROTH, M.; MARTORANO, L. G.; FRANKE, I. L.; CARMO, L. F. Z. do; OLIVEIRA, C. H. A. de; MELO, V. F.; MORAES, J. R. da S. C. de; MELO, A. W. F. de; LANI, J. L. Solos da Terra Indígena Kaxinawá Nova Olinda, Feijó, Estado do Acre, Brasil. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2019. (Embrapa Acre. Documentos, 159). Selo ODS 17. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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117. | | MARTINS, K.; HERRERO-JÁUREGUI, C.; COSTA, P. da; TONINI, H.; OLIVEIRA, J. M. F. de; SCHWENGBER, D. R.; TURCATEL, R.; BENTES-GAMA, M. de M.; VIEIRA, A H.; ARAÚJO, E. A de; AQUINO; LIMA, L. M. da S.; WADT, L. H. W. de O. Production ecology of oleoresin from different species of copaiba (Copaifera spp) in the Brazilian Amazon. In: CONGRESO FORESTAL MUNDIAL, 13., 2009, Buenos Aires. Desarrollo forestal, equilibrio vital. Buenos Aires: República Argentina: FAO, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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118. | | MARTINS, K.; HERRERO-JÁUREGUI, C.; COSTA, P. da; TONINI, H.; OLIVEIRA, J. M. F. de; SCHWENGBER, D. R.; TURCATEL, R.; GAMA, M. de M. B.; VIEIRA, A. H.; ARAÚJO, E. A. de; LIMA, L. M. da S.; WADT, L. H. de O. Production ecology of oleoresin from different species of copaiba (Copaifera spp) in the Brazilian Amazon. In: WORLD FORESTRY CONGRESS, 13., 2009, Buenos Aires. Forests in development: a vital balance: abstracts. Wellinthon: FAO, 2009. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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119. | | SILVA, L. M. da; PEREIRA, M. G.; SILVA, C. S. da; ARAÚJO, E. A. de; SANTOS, G. L. dos; CORDEIRO, M. V.; MAGALHÃES, C. A. de S.; SANTOS, D. B. dos; SOUSA, R. L. F. de; MELO, V. F.; BATISTA, K. D.; SILVA, K. E. da; MARTORANO, L. G.; LISBOA, L. S.; WADT, L. H. de O.; GUEDES, M. C.; SILVEIRA, M.; AUGUSTINI, M. L.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de. Solos, clima e vegetação em áreas de ocorrência natural de castanheiras na Amazônia brasileira. In: WADT, L. H. de O.; MAROCCOLO, J. F.; GUEDES, M. C.; SILVA, K. E. da (ed.). Castanha-da-amazônia: estudos sobre a espécie e sua cadeia de valor. Brasília, DF: Embrapa, 2023. cap. 7, p. 175-217. V. 3: Ecologia e manejo de castanhais nativos. ODS 2, ODS 3, ODS 8, ODS 11, ODS 12, ODS 13, ODS 17. Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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120. | | ROSÁRIO, A. A. S. e; MELO, A. W. F. de; MAGALHÃES, A. de A.; GOMES, C. V. A.; ROCHA, C. M. F. da; SOUZA, C. M. de; SOARES, D.; ARAÚJO, E. A. de; AMARAL, E. F. do; PANTOJA, E. de S.; SILVA, F. M. e; ALBUQUERQUE, H. S. de; PINHEIRO, J. B.; ALMEIDA, J. S. de; SILVA, J. A. da; GOMES, M. M. da L.; LATUF, M. de O.; ALMEIDA, M. A. Z. de; SILVA, M. M. F. da. Desenvolvimento regional sustentável: Rodovia BR 364, trecho Manuel Urbano-Feijó. Rio Branco, AC: SEMA, 2009. 52 p. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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Registros recuperados : 120 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
06/04/2005 |
Data da última atualização: |
06/04/2005 |
Autoria: |
BORATO, C. E.; RIUL JÚNIOR, A.; CARVALHO, A. C. P. L. F.; FONSECA, F. J.; MATTOSO, L. H. C. |
Título: |
Electronic tongue: science mimicking nature. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORLD CONGRESS ON SYNTHETIC RECEPTORS, 1. out. 2003, Lisboa, Portugal. Programme and abstracts... Lisboa : Elsevier, 2003. Ref. P3.35. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The development of new materiais has being pave lhe way for lhe progress of technologies that would be considered science fiction a few years ago. Therefore, their feasibility is turning it over as many applications are becoming real. In this sense conducting polymers are smart materiais that have being thoroughly used for lhe development of biomimetic sensors, such as artificial muscles and more recently an "electronic tanQue". We present here a device able to differentiate tastes, made up by nanostructured thin films of conducting polymers. The senso r apes lhe human gustatory system as it cannot discriminate each chemical substance present in beverages and foodstuffs, rather grouping ali lhe information received in distinctly different patterns of r'3sponse that encode lhe taste quality (global selectivity concept). 8ased on that, this "electronic tanQue" has proven to be quite efficient in lhe recognition of tastants three orders of magnitude bellow lhe human threshold, allowing as well lhe classification and discrimination of wines, with regard to vintage, vineyard and brands, without complex laboratory analysis. Preliminary experirr,ents carried out with artificial neural networks show that a high resolving power is rendered to this device, pointing to a prominent wine classification accuracy. In addition, it does not suffer from lack of sensitivity due to long term exposure to a certain substance, unlike lhe case of humans, presenting an enormous potential of application beyond lhe realms of quality contrai in industries, envisaging environmental monitoring and possible pharmaceutical usage. MenosThe development of new materiais has being pave lhe way for lhe progress of technologies that would be considered science fiction a few years ago. Therefore, their feasibility is turning it over as many applications are becoming real. In this sense conducting polymers are smart materiais that have being thoroughly used for lhe development of biomimetic sensors, such as artificial muscles and more recently an "electronic tanQue". We present here a device able to differentiate tastes, made up by nanostructured thin films of conducting polymers. The senso r apes lhe human gustatory system as it cannot discriminate each chemical substance present in beverages and foodstuffs, rather grouping ali lhe information received in distinctly different patterns of r'3sponse that encode lhe taste quality (global selectivity concept). 8ased on that, this "electronic tanQue" has proven to be quite efficient in lhe recognition of tastants three orders of magnitude bellow lhe human threshold, allowing as well lhe classification and discrimination of wines, with regard to vintage, vineyard and brands, without complex laboratory analysis. Preliminary experirr,ents carried out with artificial neural networks show that a high resolving power is rendered to this device, pointing to a prominent wine classification accuracy. In addition, it does not suffer from lack of sensitivity due to long term exposure to a certain substance, unlike lhe case of humans, presenting an enormous potential of applicat... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Língua eletrônica. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02206naa a2200181 a 4500 001 1028938 005 2005-04-06 008 2003 bl --- 0-- u #d 100 1 $aBORATO, C. E. 245 $aElectronic tongue$bscience mimicking nature. 260 $c2003 520 $aThe development of new materiais has being pave lhe way for lhe progress of technologies that would be considered science fiction a few years ago. Therefore, their feasibility is turning it over as many applications are becoming real. In this sense conducting polymers are smart materiais that have being thoroughly used for lhe development of biomimetic sensors, such as artificial muscles and more recently an "electronic tanQue". We present here a device able to differentiate tastes, made up by nanostructured thin films of conducting polymers. The senso r apes lhe human gustatory system as it cannot discriminate each chemical substance present in beverages and foodstuffs, rather grouping ali lhe information received in distinctly different patterns of r'3sponse that encode lhe taste quality (global selectivity concept). 8ased on that, this "electronic tanQue" has proven to be quite efficient in lhe recognition of tastants three orders of magnitude bellow lhe human threshold, allowing as well lhe classification and discrimination of wines, with regard to vintage, vineyard and brands, without complex laboratory analysis. Preliminary experirr,ents carried out with artificial neural networks show that a high resolving power is rendered to this device, pointing to a prominent wine classification accuracy. In addition, it does not suffer from lack of sensitivity due to long term exposure to a certain substance, unlike lhe case of humans, presenting an enormous potential of application beyond lhe realms of quality contrai in industries, envisaging environmental monitoring and possible pharmaceutical usage. 653 $aLíngua eletrônica 700 1 $aRIUL JÚNIOR, A. 700 1 $aCARVALHO, A. C. P. L. F. 700 1 $aFONSECA, F. J. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 773 $tIn: WORLD CONGRESS ON SYNTHETIC RECEPTORS, 1. out. 2003, Lisboa, Portugal. Programme and abstracts... Lisboa : Elsevier, 2003. Ref. P3.35.
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