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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
22/04/2020 |
Data da última atualização: |
22/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARVALHO, B. L.; RAMALHO, M. A. P.; VIEIRA JÚNIOR, I. C.; ABREU, A. de F. B. |
Afiliação: |
BRUNA LINE CARVALHO, UFLA; MAGNO ANTONIO PATTO RAMALHO, UFLA; INDALÉCIO CUNHA VIEIRA JUNIOR, UFLA; ANGELA DE FATIMA BARBOSA ABREU, CNPAF. |
Título: |
New strategy for evaluating grain cooking quality of progenies in dry bean breeding programs. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 17, n. 2, p. 115-123, Apr./June 2017. |
ISSN: |
1984-7033 |
DOI: |
10.1590/1984-70332017v17n2a18 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The methodology available for evaluating the cooking quality of dry beans is impractical for assessing a large number of progenies. The aims of this study were to propose a new strategy for evaluating cooking quality of grains and to estimate genetic and phenotypic parameters using a selection index. A total of 256 progenies of the 13thcycle of a recurrent selection program were evaluated at three locations for yield, grain type, and cooked grains. Samples of grains from each progeny were placing in a cooker and the percentage of cooked grains was assessed. The new strategy for evaluating cooking quality was efficient because it allowed a nine-fold increase in the number of progenies evaluated per unit time in comparison to available methods. The absence of association between grain yield and percentage of cooked grains or grain type indicated that it is possible to select high yielding lines with excellent grain aspect and good cooking properties using a selection index. |
Thesagro: |
Feijão; Índice de Seleção; Melhoramento Genético Vegetal; Phaseolus Vulgaris; Seleção Recorrente. |
Thesaurus Nal: |
Beans; Plant breeding; Quantitative genetics; Recurrent selection; Selection index. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/212426/1/CNPAF-2017-cbab.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
05/04/1995 |
Data da última atualização: |
20/12/2006 |
Autoria: |
PEREIRA, F. de A. R.; GAZZIERO, D. L. P.; BONAMIGO, L. |
Título: |
Avaliacao de especies com potencial para producao de cobertura morta em areas de cerrado. |
Ano de publicação: |
1987 |
Fonte/Imprenta: |
In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja (Londrina, PR). Resultados de pesquisa de soja 1985/86. Londrina, 1987. |
Páginas: |
p.432-434. |
Série: |
(EMBRAPA-CNPSo. Documentos, 20). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Avaliacao; Brasil; Crop residue; Crotalaria breviflora; Crotalaria grantiana; Crotalaria mucronata; Especies vegetais; Evaluation; Mato Grosso do Sul. |
Thesagro: |
Cerrado; Cobertura Morta; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Brazil; savannas. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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